null Beeld

Docu: Stephen Fry, Out There

In augustus schreef Stephen Fry een open brief naar de Britse premier David Cameron en het Internationaal Olympisch Comité waarin hij, naar aanleiding van de antihomowet van president Poetin, opriep om de Winterspelen van 2014 in Sotsji te boycotten.

Redactie

De Britse acteur en komiek, zelf een homoseksueel, vergeleek Poetin zonder omhaal met Hitler en diens behandeling van de Joden, een paar jaar voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De Winterspelen gaan toch door, maar Fry strijdt dapper voort: in zijn BBC-docu ‘Out There’, waarvan u vanavond het tweede en laatste deel kunt bekijken, reist hij de wereld rond om de discussie aan te gaan met homofoben en te luisteren naar hun slachtoffers. Heavy stuff: midden in de opnames ondernam Fry, die aan een bipolaire stoornis lijdt, een zelfmoordpoging.

Stephen Fry «Ik voel me nog altijd ongemakkelijk als ik de scènes uit de documentaire zie die we gedraaid hadden net voor ik die overdosis pillen met sloten wodka wegspoelde. (Stil) Gelukkig vond Fergus(O’Brien, producer van ‘Out There’, red.) me net op tijd in m’n hotelkamer. Ik heb me al afgevraagd of de pure wanhoop die plots als een golf over me heen kwam, getriggerd werd door de emotionele zwaarte van de reeks. Maar nu gaat het wel beter met me: ik neem medicatie om te voorkomen dat ik al te depri of te manisch word.»

HUMO Het is ook ronduit deprimerend om te zien waar homofobie toe kan leiden.

Fry «Quite. We wilden een docu maken over hoe het leven van de doorsnee holebi eruitziet op de verschillende continenten. Maar al snel bleek dat de kloof tussen pakweg Groot-Brittannië, waar holebikoppels mogen trouwen voor de wet, en Iran, waar holebi’s opgeknoopt worden omwille van hun geaardheid, te groot was. Ik wilde weten waar die haat tegenover holebi’s op gestoeld is, dus hebben we ons daarop toegespitst.

»In Oeganda overweegt de overheid sinds 2009 de doodstraf voor homoseksuelen. Ik ben gaan praten met pastoor Marley, die me de meest hilarische krantenkop ooit onder de neus duwde: ‘How bum-shafting shattered my whopper’.Hij bleef maar doorbomen over die zogezegde penisaandoeningen bij homo’s door anale seks, terwijl heterokoppels veel méér anale seks hebben dan homokoppels! Je had hem moeten zien kijken toen ik hem vertelde dat ik nog nooit in m’n leven anale seks heb gehad, maar genoegen nam met fellatio en wederzijdse masturbatie (lacht).

»Hij wilde maar niet begrijpen dat het in de eerste plaats om liefde gaat, en niet om waar je al dan niet je piemel in stopt. Het gevaar van iemand als Marley is dat hij de mensen doet geloven dat homoseksualiteit een geneesbare aandoening is, waardoor veel lesbische meisjes ‘correctief’ verkracht worden. Vreselijk.

»Brazilië lijkt een vooruitstrevend land op het gebied van homorechten, omdat daar jaarlijks ’s werelds grootste gay pride paradegehouden wordt, maar dat is helaas slechts schijn: elke 36 uur wordt er een holebi vermoord. Volgens de Braziliaanse politicus Jair Bolsonaro, die wordt gesteund door extreemrechtse christelijke groeperingen, is homoseksualiteit abnormaal – terwijl er meer dan vierhonderd diersoorten homoseksueel zijn, en er maar één diersoort is die zich homofoob gedraagt: de mens. En dat homo’s ervoor kiezen om homo te zijn, is nog zo’n fabeltje: welke Iraniër zou daarvoor kiezen als hij in eigen land opgehangen dreigt te worden? Maar al die nonsens krijgt hij Bolsonaro wel verkocht aan laagopgeleiden.»

HUMO Er is nog een lange weg te gaan?

Fry «Ik ben 56 en het is ongelofelijk welke weg er al is afgelegd in mijn leven: in 1967 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd in Engeland, in 1992 werd het niet meer als een mentale ziekte beschouwd door de Wereldgezondheidsorganisatie, en nu kunnen we in de meeste westerse landen trouwen. Opdracht volbracht, zou je denken. En toch werd er een paar jaar geleden een homo doodgeschopt op Trafalgar Square, in hártje Londen. Het is goed dat wetten veranderen, maar de attitude moet mee veranderen. We zetten telkens twee stappen vooruit en één achteruit - al is dat nog altijd vooruitgang.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234