null Beeld

Docu: The Newburgh Sting

In 2009 werden vier mannen opgepakt in een armzalige achterbuurt van de Bronx, New York – een plaats waar dromen wel vaker verwelken voor ze goed en wel tot bloei kunnen komen – vlak voor ze bomaanslagen zouden plegen op enkele synagogen. De tussenkomst van de FBI werd toen onthaald als een zoveelste overwinning op het terrorisme.

mke

De HBO-documentaire ‘The Newburgh Sting’ werpt echter een compleet ander licht op de zaak, waardoor het ‘heldhaftige’ optreden van de Amerikaanse overheid heel wat minder fraai naar voren komt. Regisseurs Kate Davis en David Heilbroner beargumenteren namelijk dat de vier mannen helemaal geen topterroristen waren, maar vier kansarme sukkels die erin werden geluisd door een schimmige informant van de FBI. En dat nu bekopen met een celstraf van maar liefst 25 jaar.

David Heilbroner «Ik heb veel tapes van de FBI beluisterd, op zoek naar dat ene moment waardoor ik alsnog kon denken: ‘Oef, ze hadden toch genoeg redenen om die mannen van terreurdreiging te verdenken.’ Maar dat heb ik helaas nooit gevonden. Die vier zijn er duidelijk in geluisd.»

undefined

'De FBI houdt de angst voor terreur bij de Amerikaanse burger levend, omdat ze anders geen geld meer krijgen'

- Volgens u is dit ook geen geïsoleerd geval bij de FBI?

Heilbroner «Nee, de FBI is de war on terror heel vuil aan het spelen. Pas op, de meeste mensen die er werken doen dat vanuit goede idealen. Maar sinds ik deze zaak heb onderzocht, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat er daar iets aan het rotten is. Ik sprak bijvoorbeeld met Tom Fuentes (voormalig FBI-medewerker, red.) en hij schetste een behoorlijk verontrustend beeld. Volgens hem is de FBI de terreuroorlog eigenlijk aan het winnen, maar kunnen ze dat nieuws niet in het Congres gaan brengen – omdat die dan hun budget zullen halveren. De FBI houdt de angst voor terreur bij de Amerikaanse burger dus levend, omdat ze anders geen geld meer krijgen!

»Ze moeten de mythe hoog houden dat er daarbuiten terroristen rondlopen, die elk moment kunnen toeslaan. Dus creëren ze zelf maar terreursituaties, om te kunnen zeggen: ‘Kijk eens hoe goed wij bezig zijn!’»

- Al waren de vier mannen wel bereid om de aanslagen te plegen.

Heilbroner «Je zal me inderdaad niet horen zeggen dat die vier als schoolvoorbeelden van goede burgers golden. Maar wel dat ze kansarme mannen waren, die langdurig werden verleid door de FBI om een misdaad te begaan die ze zelf nooit zouden hebben gepleegd. Al wat de Amerikaanse overheid uiteindelijk heeft bewezen, is dat je vier staatarme kerels zonder enig toekomstperspectief iets slechts kunt laten doen, zolang je hen maar een gigantisch bedrag belooft. Op zich waren die vier kerels vrij ongevaarlijk.»

- De mannen kregen uiteindelijk 25 jaar cel. Veel te zwaar, volgens u?

Heilbroner «Ja, en ze waren bij voorbaat kansloos. Ze werden betrapt met gigantische, dodelijke raketten in hun handen. De rechtszaak ging ook nog eens door op een steenworp van Ground Zero, een behoorlijk beladen plaats. Dan is het als jury natuurlijk moeilijk om niet te geloven dat die mannen een serieuze terroristische dreiging vormden. Precies zoals de FBI gehoopt had.»

- Hoopt u dat uw documentaire politici de ogen zal openen?

Heilbroner «Ik koester niet de illusie dat we de FBI kunnen hervormen. Dat zal pas gebeuren als het Amerikaanse Congres met de vuist op tafel slaat. De FBI is in het verleden al van verschillende dingen beschuldigd: schending van de mensenrechten, islamofobie... Allemaal waar, trouwens. Pas nu besef ik dat ze zich ook aan fraude schuldig maken. Ze gebruiken belastinggeld van de Amerikaanse burger om een terreurdreiging te creëren die zonder hen niet eens had bestaan. Veel gekker hoeft het voor mij niet te worden.»


Bekijk de trailer:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234