null Beeld

Docu: Those Who Feel the Fire Burning

Op dit moment bevinden we ons in de zwaarste vluchtelingencrisis ooit. Tel alle vluchtelingen, intern ontheemden en asielzoekers bij elkaar op, bedenk er landsgrenzen bij, en je hebt een natie groter dan Zuid-Afrika. Maar liefst 1 op de 122 mensen in de wereld is op de vlucht.

Sofie Vanbecelaere

'Zo'n ramp als bij Lampedusa kon aan élke grens in Zuid-Europa gebeurd zijn'

Het is al van eind 2013 geleden dat bij een scheepsramp dicht bij de kust van Lampedusa ruim driehonderd Eritreeërs het leven lieten. Terwijl Europa overspoeld werd door een golf van ongeloof, spoedden horden journalisten zich naar het Italiaanse eiland. Sindsdien wordt uw nieuwsbulletin wel vaker gegijzeld door soortgelijke verhalen: de ene ramp na de andere grijpt Europa bij de keel en telkenmale staan journalisten paraat om ‘objectief’ verslag uit te brengen.

Laat objectiviteit nu net iets zijn waar de Nederlandse documentairemaker Morgan Knibbe een broertje aan dood heeft. In zijn debuutfilm uit 2014, ‘Those Who Feel the Fire Burning’, geeft hij een stem aan de bootvluchtelingen die de zware oversteek naar het Europese vasteland níét haalden en verdronken zijn, maar ook aan hen die doelloos ronddwalen in de straten van hun nieuwe thuis, zich afvragend of dit nu het beloofde paradijs is. De jonge regisseur tast de grenzen af tussen fictie en documentaire door een fluisterstem te laten optreden als rode draad doorheen de film: een verdwaalde gelukzoeker of een drenkeling?

Katja Draaijer (producer) «De documentaire vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een geest. Hiervoor hebben we het begin van de film zelfs in scène gezet: we wilden een man tonen die overboord valt, terechtkomt in een soort tussenwereld, een niemandsland, en van daaruit over Europa zweeft. Maar wees gerust: de rest van de film bestaat louter en alleen uit documentair filmmateriaal.»

HUMO Wie wil de film precies aan het woord laten?

Draaijer «Zo veel mogelijk verschillende soorten vluchtelingen. Het is echt hún verhaal.»

HUMO De film toont hun tocht onder meer aan de hand van drones.

Draaijer «Inderdaad, zodat je je als kijker gaat voelen als een zwevend oog over de vluchtelingen. Naar ons idee is dat goed gelukt.»

HUMO ‘Those Who Feel the Fire Burning’ is een visueel erg mooie film. Staat dat niet in schril contrast met de omvang van de ramp bij Lampedusa?

Draaijer «De documentaire is bewust gefilmd met stijlelementen die eigenlijk bij fictie horen. Hiermee willen we het verhaal dichterbij brengen. Want mensen kijken wel naar het nieuws, maar op den duur zeggen die cijfers hen niets meer.

»Knibbe speelde trouwens al met het idee voor deze film nog vóór de zware scheepsramp. Toen Lampedusa het nieuws overheerste, zaten wij in Griekenland en hadden we de helft van de documentaire al gefilmd. Alleen de scène met de schipbreukelingen is in Italië opgenomen.»

HUMO De precieze plaatsen waar er gedraaid werd, worden niet vermeld.

Draaijer «Het was ook helemaal niet onze bedoeling daar duidelijk over te zijn: een deel van onze boodschap is dat zo’n ramp aan élke grens in Zuid-Europa gebeurd kon zijn.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234