Docu: Vivre sa mort

Vanavond kunt u op Canvas het verhaal volgen van Manu en Philippe, twee mannen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar wel hetzelfde loodzware lot torsen. Allebei hebben ze de diagnose van terminale kanker gekregen, en allebei beslissen ze die ziekte niet hun hele lichaam te laten verwoesten, maar zélf te kiezen wanneer een waardig levenseinde zich aandient.

Helaas vindt maar één van de twee ook een dokter bereid om die laatste wens in te willigen. Nee, voor een avondje ontspannen billenkletsen hoeft u niet bij ‘Vivre sa mort’ te zijn, maar kijken wordt ten zeerste aangeraden. Al was het maar omdat filmmaker Manu Bonmariage met zijn legendarische ‘Strip-tease’-reportages al ruimschoots bewezen heeft dat hij ook over heikele thema’s menswaardige, pakkende televisie kan maken.

Manu Bonmariage «Je zou denken dat ik op zoek ben moeten gaan naar mensen die bereid waren om over hun ziekte te getuigen, maar vreemd genoeg was het Philippe zélf die me vroeg om een film over zijn levenseinde te maken. Ik ken hem, we komen uit dezelfde streek, en hij had net mijn film over de boerenstiel gezien, ‘La terre amoureuse’. Na de vertoning sprak hij me aan: ik moest en zou een film over hem maken. Ik zei dat dat niet zou gaan, want dat ik mijn zinnen had gezet op een documentaire over kanker. En ik kende hem net als een sterke, vitale man. ‘Dat komt dan toch goed uit,’ zei hij droog, ‘want ik heb kanker en er resten me nog maar een paar maanden.’ Zijn laatste wens was dat ik een portret van hem zou maken, omringd door zijn familie, als herinnering.»

'Op mijn leeftijd leek het me een goed idee om de dood al eens van naderbij te bestuderen.'

HUMO U verweeft zijn verhaal met dat van Manu, vader van acht kinderen en ook terminaal ziek. Omdat die verhalen elkaar mooi spiegelen?

Bonmariage «Ja. Toen ik wist dat Philippe euthanasie wilde plegen, ben ik op zoek gegaan naar iemand met een gelijkaardig verhaal. Zo werd het centrale thema van ‘Vivre sa mort’ niet langer de ziekte van die twee mannen, maar wel hun strijd om een waardig levenseinde.

»Via Gabriel Ringlet, een priester-dokter die voorstander van euthanasie is, kwam ik terecht bij Manu. In tegenstelling tot Philippe, wiens dokter in een katholiek ziekenhuis werkte en niet durfde in te stemmen met zijn euthanasiewens, kon Manu wel zelf kiezen wanneer het voor hem genoeg was geweest. Het contrast tussen die twee verhalen maakt dat de boodschap van ‘Vivre sa mort’ nog harder aankomt.»

HUMO Komt ook aan: het moment waarop Manu euthanasie pleegt, en dat u mocht vastleggen.

Bonmariage «Ja, dat was ook voor mij, als mens dan, een bijzonder intens moment. Ik heb me toen wel met opzet verdoken opgesteld, achter de hele papierberg administratie van Manu’s euthanasie nota bene, om hem en zijn familie niet te storen tijdens dat moment. Het was belangrijk dat ze die ceremonie intiem konden beleven, zonder inmenging van buitenaf.»

HUMO Euthanasie blijft een controversieel onderwerp. Hebt u gezwoegd om de toon van ‘Vivre sa mort’ goed te krijgen?

Bonmariage «De dood in het algemeen blijft een bijzonder delicaat thema, dat je als filmmaker met omzichtigheid moet benaderen. Daar was ik me ten zeerste van bewust. Maar tegelijk was ‘Vivre sa mort’, tussen al die reportages die ik voor ‘Strip-tease’ heb gedraaid, net de makkelijkste film die ik ooit heb gemaakt. Zodra ik Manu en Philippe bereid had gevonden om te getuigen, leek alles bijna vanzelf te gaan.»

HUMO U bent er zelf ondertussen 75. Droomt u nog niet van een welverdiend pensioen?

Bonmariage «Nee, zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik films maken. Zo ben ik net terug uit Ouagadougou, waar ik nog een documentaire wilde draaien die op mijn verlanglijstje stond. Maar op mijn leeftijd leek het me een goed idee om ook de dood al eens van naderbij te bestuderen (glimlacht).»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234