null Beeld

Docu: 'Vranckx'

'Herbron jezelf!' 'Het zuiverende water!' 'De bron van het leven!' De promojongens beloven ons de zuiverste lichamen, een ongekende vitaliteit en een stralende huid, als we maar genoeg water drinken. Het is tegenwoordig dan ook erg trendy om op tijd en stond een flesje mineraalwater aan de lippen te zetten.

Redactie

De cijfers liegen er niet om: in 1980 dronk de gemiddelde Belg hooguit 42 liter flessenwater in een jaar (tegenover 49 liter frisdrank, 72 liter melk en 131 liter bier), in 2005 was dat al gestegen naar 136 liter (en het bierverbruik gezakt naar 92 liter).

Maar is het water dat we massaal in flessen onze huizen binnensleuren dan zoveel gezonder dan ons gewone kraantjeswater? Volgens Marc Buysse, directeur van SVW (Samenwerking Vlaams Water - de officiële woordvoerder van de Vlaamse drinkwaterbedrijven) niet. 'Bij kraantjeswater heb je de garantie dat er géén bacteriën inzitten, en dat het perfect veilig is.'


HUMO Uit een onderzoek van Test-aankoop bleek vorige week dat één op de vier merken van niet-bruisend flessenwater niet geschikt is voor dagelijks gebruik vanwege het hoge fluor-, sulfaat- of natriumgehalte. Verbaast u dat?

Marc Buysse «Ik kan alleen zeggen dat kraantjeswater veel strenger en vaker wordt gecontroleerd dan flessenwater: aan de uitgangen van de waterzuiveringsstations, maar ook bij de mensen thuis, aan de meest gebruikte kraan. We controleren op kleur, geur, smaak, mineralensamenstelling en bacteriële flora - die uiteraard nul moet zijn. Leidingwater is dus perfect veilig.»


HUMO Mensen die meer vertrouwen hebben in de 'puurheid' van flessenwater, hebben ongelijk?

Buysse «Ja. Kraantjeswater is even gezond, puur en zuiver.»


HUMO Zien jullie elkaar als concurrentie?

Buysse «Nee, zeker niet. Een Belg gebruikt dagelijks gemiddeld 106 liter kraantjeswater, waarvan 5 liter voor lichamelijke consumptie: koffie, drank of het bereiden van maaltijden. Eén liter flessenwater per dag beschouwen we dus echt niet als concurrentie.

»We zeggen wél: ons product is even goed, en bovendien honderden keren goedkoper, en het wordt op elk ogenblik en zonder verpakking bij u thuis geleverd. In de horeca weten ze dat al: alle getapte frisdranken worden met kraantjeswater aangemaakt op basis van een siroop.»


HUMO Mensen vinden 'puur' kraantjeswater over het algemeen minder lekker.

Buysse « We hebben dat met de drinkwaterbedrijven getest, en mensen blijken gewoon het onderscheid niet te kunnen maken als het kraantjeswater op dezelfde temperatuur geserveerd wordt en een vergelijkbare mineraalsamenstelling heeft. Want dàt bepaalt de smaak: de temperatuur en de samenstelling van de mineralen.

»Je kan kraantjeswater evengoed even koelen in de koelkast en op tafel zetten: dat zal perfect de vergelijking doorstaan met om het even welk flessenwater. In Frankrijk gebeurt dat trouwens op restaurant. Om de chloorsmaak weg te krijgen doen sommige mensen er een paar druppels citroensap in, maar als je iets langer wacht en het water in een open fles of karaf bewaart, verdwijnt de chloorsmaak vanzelf.

»Smaak is subjectief. Persoonlijk ben ik een liefhebber van kalkrijk kraantjeswater: smaakt voller en is aangenamer in de mond vind ik.»


HUMO In Brussel proeft leidingwater anders dan in Antwerpen.

Buysse «Ja, kraantjeswater verschilt qua samenstelling van streek tot streek, en de smaak kan dus ook iets anders zijn. Ons drinkwater wordt gewonnen uit honderd verschillende grondwaterbronnen, en meerdere oppervlaktewaterbronnen.»


HUMO Is kraantjeswater ook veilig voor baby's en zwangere vrouwen?

Buysse «Door de bank genomen wel, maar de dokter zal het soms afraden voor baby's met zwakke darmen - die hebben heel mineraalarm water nodig.»


HUMO Er wordt altijd beweerd dat je van water drinken gezonder en mooier wordt, en dat je elke dag minstens anderhalve liter water moet drinken om gezond te blijven. Klopt dat?

Dr. Ronny Daelemans (hoofd van de dienst nefrologie in het Antwerpse Stuyvenbergziekenhuis) «Dat hangt af van persoon tot persoon, maar algemeen wordt wel aangeraden anderhalve liter vocht per dag in te nemen. Je verliest sowieso al een halve liter door gewoon actief te zijn: het verdampt als je spreekt en beweegt. Als je veel aan sport doet of diarree hebt, verlies je nog meer vocht en kan je best iets meer drinken.»


HUMO Mag dat ook in de vorm van koffie of thee of frisdranken?

Daelemans «Dat is ook vocht, dus: ja.»


HUMO En bier?

Daelemans «Ook, zolang het niet meer dan een of twee glazen per dag is. Als je meer drinkt, werkt de alcohol vochtafdrijvend: je zult vaker moeten gaan plassen en zo deshydrateer je.»


HUMO Kan je ook te veel water drinken?

Daelemans « Mensen die héél veel water drinken, vergiftigen op de duur zichzelf, omdat de nieren, die de afvalstoffen afscheiden, maar een bepaalde hoeveelheid vocht per dag kunnen verwerken. Dat zien we weleens gebeuren op psychiatrische afdelingen: sommige patiënten gieten daar acht tot tien liter water per dag binnen, en krijgen daardoor stoornissen in het bloed.»


HUMO Wie naar ontwikkelingslanden op reis gaat, krijgt de raad ginder geen kraantjeswater te drinken omdat dat niet hygiënisch zou zijn. Maar als Afrikanen naar Europa komen, zitten ze zelf ook soms drie weken op de pot. Dat zou komen omdat er in ons water bepaalde 'Europese' stammen van bacterieën zitten waar wij immuun voor zijn, maar zij niet.

Marc Buysse «Dat is onzin. Ons drinkwater bevat nooit bacteriën. In Afrika en sommige andere continenten zijn de normen voor bacteriële besmettingen veel soepeler en is er ook veel minder controle. Dus het is wel denkbaar dat er daar in sommige waters nog ziektekiemen zitten. Als je daarvan drinkt, ben je onmiddellijk besmet.

»Dat wil niet zeggen dat Afrikanen niet op andere manieren blootgesteld kunnen worden aan 'Europese' bacteriënstammen, bijvoorbeeld door iemand een hand te geven die niet zo hygiënisch is. Het volstaat dat hij daarna een broodje in zijn mond stopt, en hup, hij heeft het zitten.»


HUMO Maar het komt dus zeker niet van ons drinkwater?

Buysse « Daar ben ik absoluut zeker van.»

(ab)

'Vranckx'
Canvas, zaterdag 7 juni, 20.10 u.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234