null Beeld

Documentaire: 2doc: The Trials of Muhammad Ali

Een briesende Muhammad Ali die in blote bast de vijandelijke stellingen bestormt en de Vietcong soldaat na soldaat knock-out mept: ja, het had een geweldig gezicht kunnen zijn mocht the world’s greatest ingezet zijn in de oorlog in Vietnam.

Tom Raes

Alleen zag Ali dat zelf niet zo. Toen zijn naam afgeroepen werd voor de legerdienst, weigerde hij uit principe – en als nieuwbakken moslim – om aan de oorlog deel te nemen. Die beslissing kwam hem duur te staan: vier jaar lang, op de top van zijn kunnen, mocht Ali geen voet meer in de ring zetten. In de documentaire ‘The Trials of Muhammad Ali’ vertelt Bill Siegel het verhaal van die juridische strijd, volgens sommigen Ali’s zwaarste gevecht.

Bill Siegel «Ik wou met de film vooral tonen dat Ali méér is dan alleen de grootste bokser aller tijden. Zijn leven buiten de boksring, en de offers die hij daarvoor gebracht heeft, hebben me altijd evenveel gefascineerd. De meeste boeken en films over hem vermelden die Vietnam-periode niet eens, maar ik vind het zijn grootste verwezenlijking.»

- Was het je daarom te doen? Een kant van Ali laten zien die de meesten nog altijd over het hoofd zien?

Siegel «Ik denk dat iedereen wel weet dat het een belangrijke periode was in zijn leven, maar nog veel te weinig mensen beseffen hoe controversieel het toen wel niet was om je tot de islam te bekeren en je naam te laten veranderen van Cassius Clay naar Muhammad Ali. En dan nog eens weigeren om in Vietnam te dienen op basis van dat geloof: al helemaal niets om mee uit te pakken. Nu is het makkelijk om te zeggen dat hij de juiste beslissing heeft genomen, maar toen was dat allesbehalve aanvaardbaar.

»De volharding die hij toen getoond heeft, was ook echt buitengewoon. Tot dan had hij zijn hele leven in het teken van het boksen gesteld. Te horen krijgen dat je je titel niet meer mag verdedigen, zelfs geen enkele ring meer mag instappen en tóch aan je principes vasthouden: dat is een heel andere soort vechtlust. Eén die veel mensen nog niet kennen wanneer het op Ali aankomt.»

- De documentaire begint heel krachtig, met televisiepresentator David Susskind die Ali openlijk de mantel uitveegt op televisie.

Siegel «Klopt. Dat is toch interessant: dat iemand die op televisie openlijk de levieten werd gelezen later de hoogste burgerlijke onderscheiding uit handen van de president zou krijgen? De documentaire gaat dan misschien wel niet over boksen, maar die eerste beelden komen wél erg hard aan.»

- Wat was de grootste uitdaging bij het draaien van de documentaire?

Siegel «Geld vinden natuurlijk. En dan vooral om de archiefbeelden te mogen gebruiken. Walgelijk duur zijn die – makkelijk 90 dollar voor één luttele seconde beeld. Maak de rekening maar.»

- Tja, er zit niet eens een vertelstem in de documentaire: je vertelt het hele verhaal aan de hand van archiefbeelden.

Siegel «Ik wou absoluut vermijden dat mensen het gevoel zouden krijgen het verhaal ingelepeld te krijgen door een verteller. Maar kom, je zit uiteindelijk wel een film over Ali te maken, hè – als je er dan nog niet in slaagt om een boeiende documentaire te draaien, zouden ze je moeten afschieten.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234