null Beeld

Documentaire: Mad dog: Gaddafi's Secret World

Gevaarlijke machtswellustelingen: ze moeten niet altijd de Olympische Winterspelen organiseren om nog eens op tv te komen. Zie Nederland 2, waar vanavond ‘Mad Dog: Gaddafi’s Secret World’ op het programma staat: het verhaal van Moe’ammar al-Khaddafi, de ‘Broeder Leider’ die 42 jaar lang zijn bloedige stempel drukte op Libië, en in 2011 door zijn onderdanen met een lynchpartij bedankt werd voor bewezen diensten.

Tom Raes

Mocht er een museum bestaan voor ‘s werelds meest krankzinnige dictators, Khaddafi zou er zijn eigen permanente tentoonstelling hebben. Geen betere manier dus om ‘de dolle hond’, zoals Ronald Reagan hem in de jaren 80 noemde, te herdenken dan aan de hand van ‘s mans eigen woorden, en die van wie de malchance had hem ooit ontmoet te hebben.

‘Het irriteert me. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat de meeste mensen in alle uithoeken van de wereld wél van me houden.’

(Over de vraag of het hem soms niet dwars zit dat de hele wereld hem als een gevaarlijke gek beschouwt)

‘Er is geen enkele staat ter wereld die zichzelf een democratie mag noemen. Behalve Libië dan.’

(Tijdens een lezing voor de New Yorkse Columbia University)

‘Hij was op een nogal absurde manier gefascineerd door me. Zo vroeg hij vaak aan buitenlandse bezoekers waarom zijn ‘Afrikaanse prinses’ hem maar niet kwam bezoeken.’

(Condoleezza Rice, Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken onder Bush Jr., koestert warme herinneringen aan Khaddafi)

‘Vrouwen zijn gelijk aan mannen, maar hebben nu eenmaal andere taken in het leven. Kinderen baren, bijvoorbeeld.’

(Over vrouwenrechten)

‘Goed, maar kom dan achteraf niet klagen als we in het leger zwangere vrouwen doen parachutespringen.’

(Zijn reactie op de kritiek die hij te slikken kreeg na de vorige uitspraak)

‘Ik had het eerst zelf niet door, maar de cameraman had het opgevangen in het microfoontje dat we hem opgespeld hadden. Ik kon het eerst niet geloven toen ik het achteraf hoorde, maar de opname was érg duidelijk. Het leek wel alsof hij het deed om zijn woorden kracht bij te zetten.’

(BBC-journalist John Simpson over een interview met Khaddafi, die tijdens het gesprek een fijn staaltje biologische oorlogvoering demonstreerde door onafgebroken en ongegeneerd winden te laten)

‘Betogingen? Onzin. Waar dan? Hebt u hier ergens betogingen gezien?’

(Tijdens een interview met de BBC over de protesten op het Groene Plein in Tripoli, waar op dat moment de Arabische Lente op zijn hevigst bloeide)

‘Het regent.’

(Over waarom hij niet tegemoetkwam aan de eis van de betogers om zelf eens op het Groene Plein te komen kijken hoe het nu juist zat met die betogingen

‘Wie zulke dingen beweert, is onwetend en dwaas.’

(Wat hij dacht van kwatongen die het lef hadden hem een dictator te durven noemen

‘Google’

(Khaddafi, zelfverklaard internetliefhebber en fanatiek surfer, antwoordt op de vraag wat zijn favoriete website dan wel mag zijn)

‘Elektriciteit is de belangrijkste menselijke uitvinding. Zonder elektriciteit zouden we ‘s avonds in het donker naar televisie moeten kijken.’

(Onmogelijk te achterhalen of Khaddafi deze écht gezegd heeft, maar laten we eerlijk zijn: te mooi om onvermeld te laten)

‘Hij is een man met een gespleten persoonlijkheid, en beide helften zijn ronduit boosaardig.’

(Jafaar Numeiri, voormalig president van Soedan en nochtans óók geen lieverdje, over zijn Libische collega)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234