null Beeld

Docureeks: Alloo in de gevangenis

Na enkele jaren in de relatieve luwte (met alle respect voor prachtzenders als Sporting Telenet, Vitaya en Life!TV) is Luk Alloo terug bij vtm: voor 'Alloo in de gevangenis' interviewde hij een dertigtal bajesklanten in Leuven-Centraal.

Noud Jansen

Wat ons, voordat we Luk zelf aan het woord laten, de gelegenheid geeft om u deze gouwe ouwe van Charles Bukowski te serveren: 'I don’t like jails: they’ve got the wrong bars in there.' Luk?

Luk Alloo «Ik heb altijd al veel interesse gehad in het gevangeniswezen, ook al omdat ik van opleiding criminoloog ben. Toen ik in de krant las dat er in ons land bijna elfduizend mensen in een penitentiaire inrichting verblijven, en dat ongeveer één op de tweehonderd Belgen een crimineel verleden heeft – toch een hallucinant cijfer – is het idee ontstaan om met een camera in mijn zog gevangenen te gaan interviewen.

»Zo ben ik dus in Leuven-Centraal terechtgekomen, waar ik een dertigtal langgestraften bereid heb gevonden om met me te praten én herkenbaar in beeld te komen – toch ook niet onbelangrijk.

»Sinds begin januari ben ik er met een klein ploegje aan het draaien: in die periode hebben we de eerste dag van enkele gedetineerden en de vrijlating van enkele anderen kunnen filmen, een paar bezoekjes van vrouw en kinderen, en zelfs een huwelijk.

»En verder heb ik dus vooral lange gesprekken gevoerd, over voor de hand liggende onderwerpen: wat doet het met een mens om van zijn vrijheid beroofd te worden? In welke mate veranderen relaties en vriendschappen als je in de cel zit? Hoe ga je om met het routineuze gevangenisleven? In welke mate sta je stil bij wat je je eventuele slachtoffers hebt aangedaan? Hoe zie je je toekomst?

»Ik heb er een erezaak van gemaakt om mijn gesprekspartners onbevooroordeeld tegemoet te treden, zonder de minste voorbereiding: je ziet tegenwoordig al genoeg kapotgeresearchte programma's, vind ik. Vooraf heb ik dus geen dossiers opgevraagd, laat staan dat ik ze vanbuiten heb geleerd, en evenmin heb ik zogeheten 'voorgesprekken' gevoerd: als je me in het programma met iemand ziet kennismaken – 'Aangenaam, ik ben Luk Alloo' – dan is dat ook daadwerkelijk de eerste kennismaking. Télévision naturelle, dat is altijd al mijn filosofie geweest.»

HUMO 'Slow television', heb je je nieuwe programma ook al ergens genoemd.

Alloo (knikt) «Ik vind: als je een interviewprogramma maakt, dan moet je de mensen de tijd geven om rustig hun verhaal te doen, en mag je achteraf niet om de zoveel seconden de knipschaar bovenhalen. Zo’n MTV-achtige montage getuigt van een gebrek aan respect, vind ik, omdat de nuances van een betoog erdoor verloren gaan.

»'t Is pas wanneer je die mensen laat uitpraten dat je – om een voorbeeld te geven – gaandeweg inziet dat Jef Vermassen gelijk had toen hij schreef dat in principe ieder mens in staat is om een misdaad te begaan. 'Waar, hoe en op welke leeftijd is het fout beginnen te lopen in je leven?': die vraag stel ik aan alle dertig de geïnterviewden, en het antwoord is veelal dermate gelaagd dat je beseft dat het in principe ook jou had kunnen overkomen.»

HUMO Vraag je je gesprekspartners naar de feiten waarvoor ze veroordeeld zijn?

Alloo «Ja, al ga ik niet op de details in. Het gaat om het soort feiten waarover je in de regionale kranten leest: roofovervallen, hold-ups, gijzelingen, bankovervallen, passionele moorden, drugsdelicten.

»Maar ik heb ook iemand gesproken die wegens een opeenvolging van relatief lichte verkeersdelicten vastzat: een keer onverzekerd gereden, een andere keer te snel, nog een andere keer zonder rijbewijs. Alles samengeteld kan zoiets blijkbaar op een straf van wel tien jaar uitlopen: 't zette me toch even aan het denken toen ik 's avonds naar huis terugreed.»

HUMO Heb jij eigenlijk al ooit in de cel gezeten, Luk?

Alloo «Nu ja, ten tijde van 'Alloo undercover', een jaar of tien geleden, ben ik wel eens ondervraagd door de politie omdat ik cocaïne en wapens had gekocht op de zwarte markt. En toen ik tijdens het huwelijk van Filip en Mathilde met een cameraploeg de Grote Markt betrad, hebben ze me met zeven veiligheidsagenten tegelijk in zo'n combi met tralies gegooid en enkele uren in een politiecel gestopt.

»Maar in de gevangenis heb ik dus nog nooit gezeten, hoewel ik het nu wel graag had gewild. 't Is te zeggen: aanvankelijk wilde ik voor het programma daadwerkelijk een maand of twee in de cel zitten, om aan den lijve te ondervinden wat zoiets met je doet. Maar ik kreeg geen toestemming, helaas.»

HUMO Had je maar een bank moeten overvallen.

Alloo (grinnikt) «Voilà. En vervolgens op heterdaad geklist worden, uiteraard, anders sta je nog altijd nergens.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234