null Beeld

Docureeks: Antenne Belgique

Acht verwent u vanaf vrijdag met 'Antenne Belgique', een documentairereeks over de legendarische concerttempel Ancienne Belgique aan de Brusselse Anspachlaan. 'Front-, on- en backstage', belooft de ondertitel.

U krijgt dus niet alleen concertbeelden en interviews met muzikanten voorgeschoteld, ook de AB-personeelsleden - een groepje bijzonder toegewijde ambtenaren van het Vlaamse Gewest - krijgen eindelijk hun welverdiende moment of fame. Regisseur Bart Verstockt is na een helse draaiperiode nog altijd onder de indruk.

HUMO Werken in de AB is voor veel muziekliefhebbers dé ultieme droomjob. Is het in het echt ook zo fantastisch, of zit iedereen er gewoon zijn uren te kloppen?

Bart Verstockt «Helemaal niet. De passie van de hele ploeg frappeerde mij enorm. En dan spreek ik niet alleen over de programmatoren, maar ook over de mannen van de klank, het licht en het podium. Je zou verwachten dat het voor hen op den duur toch aanvoelt als another day at the office, maar nee, hoor: ze hebben een ongelofelijke beroepseer. Ze zijn bezeten door hun vak. Op een bepaald moment stonden ze samen backstage naar muziekfilmpjes op YouTube te kijken. Niet voor de muziek: ze waren aan het raden welke microfoons de muzikanten gebruikten. Echte freaks! (lacht)

»Idem voor de programmatoren: hun enthousiasme is onuitputtelijk. Iemand als Kurt Overbergh blijft ervoor gaan. Gisteren heb ik het fragment van de finale van Humo's Rock Rally nog eens bekeken - dat was op onze eerste draaidag. Bij de bekendmaking van de winnaars stond hij daar te springen als een ket van veertien, immens gelukkig dat Compact Disk Dummies gewonnen hadden. Da's toch fantastisch?»

HUMO In de eerste aflevering zien we hoe de carrières van Black Box Revelation, Balthazar en Compact Disk Dummies in een stroomversnelling kwamen aan de Anspachlaan.

Verstockt «Als de programmatoren nieuwe groepen ontdekken, willen ze die echt begeleiden en helpen om door te breken - het zijn bijna vaders voor die jongens. De Compact Disk Dummies bijvoorbeeld speelden al in juli 2010 in een winkeltje tijdens het 'Steenstraat - Muziekstraat'-event, nadat ze door één van de AB-programmatoren waren ontdekt. Jonge bands krijgen podiumkansen als voorprogramma van een bekendere groep, ze worden artist in residence, ze mogen een aantal keer in de ABClub spelen, enzovoort. Een crèche wil ik het niet noemen, veeleer een warme gloeilamp waaronder je rustig kunt groeien.»

HUMO Welke AB-medewerker is je het meest bijgebleven?

Verstockt «Willy, de conciërge. Hij woont zelfs in AB, al zestien jaar. Hij heeft er zijn eigen appartement, en hij zorgt er ook voor dat de artiesten niets te kort komen. Je ziet hem er elke dag met een winkelkarretje rondrijden om fruit, chips en drank in de loges te leggen. Bovendien is hij de uitvinder van de beste antihanddoekendiefstaltruc aller tijden: hij heeft alle witte handdoeken vervangen door... roze exemplaren! Sindsdien hebben de rockers er geen énkele meer gepikt. Ik hoop dat Willy de eindmontage haalt, want er zijn maar acht afleveringen. En anders begin ik graag aan een tweede reeks.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234