Docureeks: De kroongetuigen: seizoen 3

Gruwel van eigen bodem, vanavond op VTM, en het is niet ‘Zijn er nog kroketten?’ deze keer. Wel: het nieuwe seizoen van ‘De kroongetuigen’, de documentairereeks waarin waargebeurde moordzaken gereconstrueerd worden aan de hand van getuigenissen.

De eerste aflevering wordt gewijd aan het verhaal van Andras Pandy, de Hongaarse dominee die een wel erg buitengewone manier had om familievetes op te lossen. Ter opfrissing: samen met zijn dochter Agnes, met wie hij een incestueuze relatie had, moordde Pandy doorheen de jaren zijn eigen familie uit. De lichamen liet hij verdwijnen in een zuurbad. Veel kijkplezier!

'We hebben beklijvende beelden: Agnes Pandy die de speurders toont hoe ze haar eigen familieleden doodde en de lichamen in stukken sneed.' Jeroen Wils

Jeroen Wils (gerechtsjournalist) «Dit seizoen van ‘De kroongetuigen’ wilden we een soort ode brengen aan het speurwerk dat in zo’n zaak kruipt. De zaak-Pandy was lange tijd namelijk weinig meer dan een reeks verdwijningen die geen prioriteit hadden bij het gerecht. Toen ze eindelijk wel de nodige aandacht kregen, was er al snel een ander probleem: het was een moordzaak waarbij geen slachtoffers te vinden waren – Pandy had de lichamen van zijn slachtoffers opgelost en het weinige dat overbleef ergens gedumpt.

»De speurders moesten vele maanden hard werken om de zaak toch uit te spitten, en daarbij is heel wat pionierswerk verricht. Zo werd voor het eerst nagegaan of een lichaam ook daadwerkelijk opgelost kon worden met ontstoppingsmiddel, zoals Pandy dat gedaan zou hebben. Dat proces werd gereconstrueerd, met een écht lijk, waaruit bleek dat het dus wel degelijk mogelijk was.»

HUMO Ironisch genoeg is het dankzij Dutroux dat de zaak-Pandy opgelost raakte.

Wils «Indirect wel. Vóór de zaak-Dutroux kregen verdwijningszaken bij het gerecht namelijk niet altijd de aandacht die ze verdienden. Toen de zaak-Dutroux uiteindelijk losbarstte, werden zulke oude verdwijningen plots wél van naderbij bekeken. En zo kwam het dat de zaak-Pandy door één iemand nauwkeurig onder de loep werd genomen, en dat die ene speurder plots doorhad dat het weleens om een moordzaak zou kunnen gaan.»

HUMO In deze aflevering zou heel wat nooit eerder vertoond bewijsmateriaal te zien zijn, over welk bewijsmateriaal gaat het dan?

Wils «Het gaat vooral om beelden van de reconstructies die gehouden zijn in het huis van Pandy. Erg beklijvende beelden zijn dat, je ziet onder andere hoe Agnes Pandy aan de speurders toont hoe ze, in opdracht van haar vader, haar eigen familieleden doodde en de lichamen in stukken sneed.»

HUMO U schreef eerder ook al ‘In de naam van de vader’, een boek over de zaak-Pandy. Wat fascineert u zo?

Wils «Vooral de manier waarop Pandy zijn gezin zo wist te indoctrineren, en dan vooral zijn oudste dochter Agnes: ze werd mettertijd zijn slaaf, die als een robot haar eigen gezinsleden vermoordde omdat hij dat wou. En ze werd uiteindelijk zelfs een soort van levenspartner voor hem.

»Ik heb Pandy zelf ook ontmoet toen ik aan het boek werkte. Heel intrigerend was dat. Hij kwam over als een heel charmante man, maar je merkte al snel dat hij iemand was die compleet los stond van de werkelijkheid. Maar die onmiskenbare uitstraling had hij nog altijd. In de gevangenis had hij zelfs een groepje gevangenen rond zich verzameld die hem als een soort van goeroe beschouwden. Ook daar bleef hij te allen tijde die predikant met het uitzonderlijke talent om mensen aan zich te binden.»

HUMO Wat vond Pandy eigenlijk zelf van uw boek?

Wils «Hij vond het geweldig. Toen het verscheen, schreef hij me een brief om te zeggen dat hij het een erg goed geschreven verhaal vond. Er was dan wel niets van waar, volgens hem, hij vond het wél goed gevonden. Hij vroeg me zelfs of ik niet geïnteresseerd was om een vervolgverhaal te schrijven (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234