Docureeks: De recherche

Verlengd wegens succes: de lotgevallen van de Gentse lokale recherche, die u – desnoods met een GoPro-camera op de buik – observaties, huiszoekingen, arrestaties en ondervragingen vanop de eerste rij laat meebeleven. Het resultaat van teamwerk, benadrukt Danny Rijckbosch van het team bijzondere criminaliteit.

'Ik eis wel dat mijn mensen teamspelers zijn. Voor lone rangers is bij ons geen plaats.'

HUMO Jullie team is onder meer gespecialiseerd in wapens. In de eerste aflevering wordt er jacht gemaakt op een man die ermee dreigt een bloedbad op straat aan te richten, waarna hij hoopt door de politie te worden doodgeschoten. Hoe raken jullie zulke figuren op het spoor?

Danny Rijckbosch «Misdaden waarbij wapens gebruikt worden – bijvoorbeeld een diefstal met geweld – zullen wij altijd verder onderzoeken. Soms bereikt er ons ook ‘zachte info’: tips van burgers. Stel, je staat in de lift met je bovenbuur. Zijn jas valt open en je ziet dat hij een wapen draagt. Er zijn mensen die dat aan ons melden. We houden ook regelmatig gerichte gunsmoke-acties: we bezoeken plekken waar wapens worden verkocht en doorzoeken woningen van verdachten. Meestal gebeurt dat op basis van informatie uit andere onderzoeken.»

HUMO Ayoub El Khazzani, de dader van de mislukte aanslag op de Thalys afgelopen zomer, had een kalasjnikov bij zich die hij wellicht in Brussel had gekocht. Blijkbaar kun je zo’n wapen voor een paar honderd euro op de kop tikken in ons land. Heeft de politie wel voldoende vat op de illegale wapenhandel?

Rijckbosch «Er is inderdaad een bloeiende zwarte markt voor wapens in ons land, maar prijzen variëren – is het een nieuw of een oud wapen? Is er munitie bij of niet? Met onze lokale recherche focussen we in de eerste plaats op Gent. En bij ons circuleren er vooral handvuurwapens.

»Ondanks de nultolerantie van het Gentse parket voor wapenbezit, wordt het steeds erger. Toen ik vijftien jaar geleden mijn collega’s ’s maandags moest debriefen na een wachtdienst, was een incident met een wapen nog uitzonderlijk. Nu heb je op zaterdag een steekincident en wordt er op zondag geschoten.»

'Vroeger waren incidenten met wapens uitzonderlijk'

HUMO Jullie onderzoeken ook cybercrime. Zijn er rechercheurs aanwezig op het internet?

Rijckbosch «Nee, dat doet de federale computer crime unit. Wij worden ingeschakeld wanneer iemand met een klacht naar de politie is gestapt of zich burgerlijke partij heeft gesteld bij de onderzoeksrechter. Cybercrime wint steeds meer terrein: criminelen worden slimmer, overvallers met een kous over hun hoofd zie je niet meer. Via het internet kan alles – met één klik haal je een bankrekening leeg en voor je het weet zit je geld in Singapore of Nicaragua. Begin er maar aan, hè.

»De laatste tijd zijn er veel gevallen van money mules, mensen die geld op hun rekening laten storten om het op een andere rekening over te schrijven, waarna ze een commissieloon op de transactie krijgen. Gebeurt erg professioneel, soms met heuse arbeidscontracten. Die tussenpersonen zijn helaas vaak mensen uit de marginaliteit, of illegalen. Bovendien ben je als money mule strafbaar.»

HUMO Vorig seizoen maakten we ook kennis met de saaie kant van het politiewerk: urenlang met een collega wachten in een anonieme auto. Tijdens die uren wordt er nogal wat afgepraat. Leidt zoveel dedication ook tot friendship?

Rijckbosch «Een goede groep is de basis van succes. Ik ben al tien jaar leider van mijn team, waarin acht rechercheurs zitten. Die gaan alleen maar weg als ze promotie maken of zelf leidinggevende willen worden. Ik heb geen vaste duo’s, anders krijg je toch maar groepjes binnen de groep. Bij mij moet iedereen met elkaar overweg kunnen.»

HUMO Voor het team bijzondere criminaliteit moet je uitverkoren worden?

Rijckbosch (lacht) «Dat nu ook weer niet. Maar ik eis wel dat mijn mensen teamspelers zijn. Voor lone rangers is bij ons geen plaats. Deze morgen hadden we nog een huiszoeking in een oplichtingszaak – ik hoefde zelfs geen instructies meer te geven, iedereen kent zijn taak.»

HUMO Vindt u ‘De recherche’ een realistische weergave van uw werk?

Rijckbosch «Zeker. Dat is ook de bedoeling van de makers. Er is in het programma veel ruimte voor de mens achter de rechercheur. Niks is gespeeld. Dat zou ook niet pakken: bij ons wordt niets overgedaan.»

HUMO Wordt het soms niet mooier voorgesteld dan het is? Vorig seizoen beukten enkele agenten de voordeur in van een drugsverdachte die er helemaal geen bleek te zijn. Een fout die het scherm niet haalde.

Rijckbosch «Ik heb dat achteraf ook vernomen – het ging om de rechercheurs van het drugsteam. Ik kan alleen maar zeggen dat er bij ons niets is geknipt. Integendeel: er wordt soms hard gezocht naar dingen die fout lopen (lacht).»

HUMO Komt er een derde seizoen?

Rijckbosch «Daar heb ik nog niets van gehoord. Maar de mensen van Woestijnvis zijn welkom: zeker in ons team is er een brede waaier aan misdaden. Dat klinkt alsof wij de vuilnisbak zouden zijn van de lokale recherche, maar die diversiteit aan fenomenen zorgt er net voor dat het uitdagend blijft. Het team bijzondere criminaliteit heeft ook opvallend minder burn-outs. Logisch: een werkdag is bij ons nooit hetzelfde!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234