Docureeks: De recherche

Heden hebben wij goed nieuws en slecht nieuws voor u. Eerst het slechte dan maar: vorige week was het de laatste aflevering van ‘De rechtbank’, de docureeks op VIER die doordeweekse rechtszaken in menselijk drama van de bovenste plank wist te gieten. Het goede nieuws?

De makers van die reeks komen vanaf deze week meteen met een vervolg aanzetten – of beter: een prequel. In ‘De recherche’ krijgt u het politiewerk te zien dat aan zo’n rechtszaak voorafgaat, van de eerste vage tip tot de uiteindelijke aanhouding en ondervraging. Wij kregen – onder politiebewaking natuurlijk – de eerste aflevering al te zien, over het Team Drugs van de Politie Gent. En die zag er behoorlijk veelbelovend uit. Om niet te zeggen: verrassend grappig.

'Elke rechercheur lijdt aan beroepsmisvorming'

HUMO (met trillende stem) Zeggen we het zo goed, mijne heren de rechercheurs?

Luc (rechercheur) «Helemaal mee eens. We zijn binnen ons team ook zeer tevreden over hoe we in de reeks naar voren komen. Iedereen wordt ook gewoon getoond zoals hij of zij is: ik herken mijn naaste collega’s en hun typische karaktertrekken alvast heel goed.»

Bekijk de trailer:

VIER_231051

HUMO Stonden de verdachten ook zo te springen om gefilmd te worden?

Luc «Daar zijn de makers altijd heel omzichtig mee omgesprongen. Als een verdachte bezwaren had, werd hij sowieso niet gefilmd. En voor de rest werden ze natuurlijk onherkenbaar in beeld gebracht.»

HUMO Jullie komen wél herkenbaar in beeld. Is dat geen risico binnen jullie beroepssector?

Hassan (rechercheur) «Toen Woestijnvis met het idee van een reeks kwam, hebben we natuurlijk eerst overlegd binnen ons team. Maar we zagen eigenlijk maar weinig redenen om het niet te doen. Het leek ons vooral een goede gelegenheid om ons werk eens in een positiever daglicht te stellen. Want laten we eerlijk zijn, er bestaan wel wat vooroordelen over de politie: we zijn zogezegd allemaal boemannen, pakkers, flitsers… Terwijl onze job veel breder gaat dan dat. Het klinkt misschien als een cliché, maar we willen in de eerste plaats de mensen helpen.»

HUMO Wat me ook opviel: er wordt bij jullie een pak meer gelachen dan in ‘Morse’ of ‘Witse’.

Hassan «Ja, ik hoop dat het cliché van de nukkige rechercheur voor eens en voor altijd ontkracht wordt (glimlacht).»

Luc «Ik kan me trouwens enorm storen aan dat soort detectivereeksen. Zo onrealistisch! Dan zie je een rechercheur aankomen op de plaats van de misdaad, begint-ie daar doodleuk een verdachte te ondervragen! Zo werkt dat niet, hoor.»

Hassan «In ‘De recherche’ zie je ook dat de energie die in zo’n zaak kruipt niet altijd iets oplevert. Soms weet je als rechercheur ook dat iemand schuldig is, maar kan je het niet bewijzen. Dat is natuurlijk frustrerend, maar de keren dat we wel beet hebben, zijn dan des te bevredigender.»

Luc «Zo’n gerechtelijke procedure is nu eenmaal een totaalproces, waar wij maar voor een deel aan bijdragen. Maar je mag de impact van zo’n politie-inval ook niet onderschatten. In het geval van die dealer waren zijn vrouw en kinderen erbij betrokken, en dat vergeet zo’n man niet snel. Van dezelfde orde: verdachten die voor het oog van hun hele buurt worden weggevoerd.»

HUMO Was bij de recherche gaan een jongensdroom voor jullie?

Hassan «Ik wist al heel vroeg wat ik later wilde worden, ja. Ik heb ook een tijdje bij de interventiedienst van de politie gewerkt, maar dat is toch nog iets anders. Daar speel je toch vooral voor brandweer: je komt ergens aan, je blust het brandje en je bent meteen weer weg. Terwijl wij een zaak echt van begin tot eind kunnen opvolgen. We krijgen nadien ook altijd het verdict van de rechtbank te horen – een goede motivatie om het werk vol te houden.»

HUMO De recherche lijkt me geen nine-to-five-sector. Kunnen jullie je werk ’s avonds gemakkelijk van je afzetten?

Luc «Ik denk dat elke rechercheur wel wat aan beroepsmisvorming lijdt. Zo zijn we vlak voor dit interview nog met enkele collega’s een koffie gaan drinken. Pas toen we al neerzaten, beseften we dat we ons in een hoek hadden gezet waar we de rest van het volk het best in het oog konden houden. Er zou maar eens iets moeten gebeuren, hè (lacht).»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234