null Beeld

Docureeks: De Revolutieroute

Neen, niets te maken met het gelijknamige vijfde seizoen van wijlen 'Peking Express' (VT4): 'De revolutieroute' is een driedelige, komende dinsdag op Canvas te beginnen reportagereeks waarin Rudi Vranckx doorheen Tunesië, Egypte, Libië en Syrië reist om de Arabische Lente te reconstrueren, en na te gaan wat er zoal van is overgebleven.

Noud Jansen

Omdat het zelfs voor Rudi Vranckx nogal lastig gsm'en is als er langs weerszijden raketten komen overgevlogen (we tikken dit uit terwijl Israël en Palestina elkaar nog volop aan het bestoken zijn), spraken we met de regisseur van 'De revolutieroute', Jef Linssen.

Jef Linssen «'De revolutieroute' begint aan het graf van Mohammed Bouazizi, de Tunesische marktkramer die de Arabische Lente heeft ontketend. Je herinnert het je misschien nog wel: Bouazizi was de uitbater van een fruit- en groentestalletje, en hij was het beu dat hij om zijn beroep te mogen uitoefenen constant smeergeld moest betalen aan de corrupte plaatselijke overheden.

»Toen hij vervolgens vernederd werd door een vrouwelijke agente – ze zou hem geslagen hebben en zijn stalletje hebben omvergeduwd – was de maat vol: hij heeft zichzelf voor het politiebureau in brand gestoken, en is overleden. Dat was de aanleiding voor de massale protesten in Tunesië, die zich in geen tijd hebben verspreid naar de buurlanden.

»Die vrouwelijke agente zijn we trouwens bij haar thuis gaan interviewen, omdat het toch echt wel een raar verhaal is: in een onooglijk dorpje in Tunesië krijgt ze het aan de stok met een fruitverkoper die zich volgens haar niet aan de wet houdt, en voor je het weet staat heel de Arabische regio in brand. Ze beseft uiteraard heel goed dat zij het hele spel in gang heeft gezet, maar ze vindt toch dat ze niet meer dan haar job gedaan heeft – hoe zou je zelf zijn.

»Vóór Tunesië zijn Rudi en de ploeg naar Syrië gegaan, maar omdat ik geen visum had ben ik niet meegegaan. Achteraf bekeken een geluk, want ze zijn daar ternauwernood aan de dood ontsnapt: ze stonden op een gebouw in Homs toen ervoor een mortiergranaat insloeg. Zeven mensen, onder wie een Franse journalist die zich voor het gebouw bevond, zijn daarbij omgekomen. De beelden daarvan zitten in 'De revolutieroute', en ze zijn vreselijk. Het gegil van de vriendin van die Fransman, een fotografe, alleen al – door merg en been gaat dat.»

HUMO Bent u zelf ooit bang geweest?

Linssen «Eén keer, in Benghazi.

»Ik moet nochtans zeggen dat de mensen in Libië, en zeker in Tripoli, praktisch allemaal verheugd waren om ons te zien: 'Wow, een echte cameraploeg uit het Westen!' Maar in Benghazi stonden we een keer een interview in openlucht te doen, toen ik in de verte een enorme stoet technicals zag passeren, zo van die pick-ups waar men eigenhandig zwaar machinegeschut op heeft gemonteerd.

»Toen het interview erop zat, zijn we eens gaan kijken waar al die technicals heen waren gereden, en we hebben ze teruggevonden langs de kustlijn: een enórme colonne had zich daar op de dijk geposteerd. In iedere pick-up zaten tot de tanden bewapende mannen met baarden – salafistische milities, blijkbaar, die de sharia wilden installeren.

»We zijn dan wat dichter gegaan om die mannen goed te kunnen filmen en eventueel te interviewen, en opeens werden we door één van hen toegeroepen: 'Don’t film us!' Ik zeg: 'Why not?' 'Because you’re gonna tell we are Al Quaida.' Toen ik hem engiszins probeerde gerust te stellen, nam hij zijn kalasjnikov vast en ontgrendelde hij de veiligheidspal: tsjk! Toen zijn we toch maar stilletjes vertrokken.»

HUMO Hoe houdt Rudi zich in zo’n situatie?

Linssen «Kalm, zoals altijd.

»Je voelt sowieso dat Rudi in die landen in zijn element is; hij lijkt er zich zelfs meer thuis te voelen dan in België. Rudi weet ook precies hoe hij de mensen daar moet aanpakken. Om een voorbeeld te geven: als je in Caïro een interview hebt gepland om tien uur 's morgens, dan mag je ervan uitgaan dat het uiteindelijk pas om zeven uur 's avonds zal plaatsvinden, met als gevolg dat al je andere afspraken ook opschuiven.

»Hoe Rudi er dan in slaagt om in alle kalmte de zaak nog te redden, dat is zeer straf. 't Is voor mij pas de tweede keer dat ik met hem heb samengewerkt, en ik moet zeggen: het is een eer. Ik kijk nu al uit naar januari, wanneer ik met hem naar Spanje ga voor de opnames van een reeks over de Europese crisis.»

HUMO Uitsmijtertje nog: hebt u enig idee waar Rudi al die prachtige sjaals van 'm koopt?

Linssen (lacht) «Hij krijgt die van zijn kledingsponsor, geloof ik. Ze zitten ergens aan de Vismarkt in Leuven, mocht je er zelf eentje willen aanschaffen.»

Bekijk een filmpje:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234