null Beeld

Docureeks: Econoshock 2.0

In het voorjaar trok oorlogsverslaggever Rudi Vranckx langs de Zuid-Europese landen om over ‘Het verdriet van Europa’, oftewel de eurocrisis, te berichten. Van de zomer stuurde Canvas Michaël Van Droogenbroeck erop uit om de volledige wereldeconomie de maat te nemen.

Peter Casteels

Het resultaat is ‘Econoshock 2.0’, een vierdelige documentaire die vanaf vier september wordt uitgezonden. Als rode draad van de reeks dient de bestseller van vermogensbeheerder en topeconoom-van-eigen-bodem Geert Noels. In ‘Econoshock’ ziet de man niet minder dan zes uitermate telegenieke schokgolven op ons afkomen.

We geven ze maar gelijk allemaal weg: een demografisch bommetje, een trek naar het Oosten, de internetrevolutie, het opraken van fossiele brandstoffen, de financiële crisis en de noodzaak van een groene economie. Die zes schokken vormen samen – als klap op de van Chinese makelij zijnde vuurpijl - één grote megaschok. Waar moest Van Droogenbroeck in hemelsnaam beginnen? Bij het begin, zo blijkt.

Michaël Van Droogenbroeck «De eerste aflevering start met de Amerikaanse huizenmarkt. We hebben in de Verenigde Staten een vrouw ontmoet die in 2000 met een riante lening een huis kocht. Dat had ze goed geregeld, en met nieuwe leningen kon ze zich zelfs nog meer hebbedingetjes aanschaffen. Tot ze twee van haar drie jobs verloor en de huizenprijzen begonnen te dalen. Toen stortte het kaartenhuis voor veel Amerikaanse gezinnen in elkaar: niemand kon zijn leningen terugbetalen. Met die bubbel van kredieten is de crisis begonnen. Daarna vormen de zes schokken die Geert Noels ziet aankomen de leidraad van de reeks.»

HUMO Hoe breng je die onheilsvoorspellingen aantrekkelijk in beeld?

Van Droogenbroeck «Voor zover ons budget het toeliet, hebben we enkele grote reizen proberen te maken. Naar de VS, maar ook naar Singapore, Marokko, Polen… We zijn daar niet met de lokale talking heads gaan praten, maar hebben mensen gezocht die de veranderingen aan den lijve ondervinden.

»Dan blijkt ook dat niet alles kommer en kwel is. We laten een Rotterdamse wijk zien waar geen geld meer was voor renovatiewerken. Maar dankzij het internet konden de buurtbewoners via crowd fundingtoch genoeg investeerders vinden om een voetgangersbrug te bouwen. Zoiets was tien jaar geleden onmogelijk. In Manchester hebben we een man ontmoet die zijn busbedrijf failliet zag gaan en daarom een eigen bank was begonnen. Hij doet weer aan het ‘saaie’ bankieren, wat de commerciële grootbanken was gaan vervelen. De man is daar beroemd mee geworden in Engeland.»

HUMO Je hebt aan je wereldtour niet de indruk overgehouden dat we in Europa allemaal gedoemd zijn?

Van Droogenbroeck «Absoluut niet. Iedereen is hier erg pessimistisch over de toekomst, maar in andere delen van de wereld wordt ons welvaartsmodel nog steeds als voorbeeld gezien. Natuurlijk gaan we momenteel door een crisis, maar die blijft niet duren. Die biedt ook – ik weet dat het een cliché is - kansen om opnieuw te beginnen.»

HUMO Waarom heb je gekozen voor het boek van Geert Noels om de crisis te duiden? Het dateert ondertussen al van 2008.

Van Droogenbroeck «Ik dacht dat het pas later was verschenen, maar het kwam blijkbaar uit op de dag dat Fortis in de problemen raakte. Achteraf bleek dat een voordeel: ik bericht voor Het Journaal nu al vijf jaar over de financiële crisis, maar de economische veranderingen waar we voor staan gaan veel verder.

»‘Econoshock’ geeft daar een uitstekend overzicht van. Noels heeft zijn boek voor een groot publiek geschreven – het is niet voor niets een bestseller. En wij hopen ook een groot publiek te bereiken. Iedereen zal de gevolgen merken van de schokgolven die eraan komen.»

HUMO Een vermogensbeheerder kijkt natuurlijk met een bijzondere blik naar de wereld: Noels heeft het in zijn boek nergens over belastingparadijzen of de toenemende ongelijkheid.

Van Droogenbroeck «Ik heb mijn werk als journalist uiteraard gedaan. In Singapore zagen we dat de extreme markteconomie die dat land is goed functioneert, maar we tonen óók de keerzijde van de medaille: de inkomensongelijkheid is immens. Geert Noels is ook maar één van de stemmen die we laten horen: hij is niet naar elk land meegereisd, hoor.»

HUMO Dan zijn we gerust.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234