null Beeld

Docureeks: Jambers in de politiek

68 jaar is Paul Jambers nu, maar in plaats van zich behaaglijk achter de sanseveria’s te nestelen is hij sinds begin april 24/7 aan zijn nieuwe VTM-programma aan het werken: zo’n Pascale Naessens-dieet geeft een mens blijkbaar écht energie. In ‘Jambers in de politiek’ volgt hij de lopende kiescampagnes van Kris Peeters, Bart De Wever, Maggie De Block, Wouter Van Besien, Johan Vande Lanotte en Gerolf Annemans: ‘Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen?’

Paul Jambers «Een jaar of vier geleden, dus nog vóór Kristel Waterloos met iets soortgelijks voor VIER op de proppen kwam, deed ik VTM een voorstel om een programma te maken waarin ik gedurende een week in diverse milieus zou vertoeven: onder andere in een psychiatrische instelling, in een ambassade in een ver land en in een kazerne van het leger, maar ook in het hoofdkwartier van een politieke partij tijdens de verkiezingsstrijd. Uiteindelijk is er nooit iets van dat programma gekomen, maar op een gegeven moment heeft Kris Hoflack (hoofdredacteur VTM-nieuwsdienst, red.) het voorstel nog eens uit de lade getrokken, en me gevraagd of ik niet wilde proberen om enkel het idee van die verkiezingscampagne te behouden, en daar een ander voorstel over uit te werken. Zo zijn we na wat gezamenlijk denkwerk bij dit programma uitgekomen.

'Ik heb werkelijk geen idee waarom ik als enige tv-maker Bart De Wever mocht volgen'

»De bedoeling is om in vijf afleveringen van 50 minuten een totaalbeeld te schetsen van zes vooraanstaande politici, en wel op een cruciaal moment in hun leven – een groot deel van hun toekomst hangt van deze verkiezingen af. Ik film tot en met de 23ste mei, de dag waarop de laatste aflevering wordt uitgezonden, en ik baseer me op de agenda’s die de zes politici regelmatig aan mijn medewerkster doorgeven, zij het dat ík beslis op welke dagen ik kom filmen. Het liefst volg ik hen in niet-publieke omstandigheden. Ik zal niet zeggen dat dat altijd even goed gelukt is: de ene politicus is uiteraard wat achterdochtiger dan andere, en het is ook meermaals gebeurd dat ik een brainstormsessie of een vergadering mocht filmen, maar net op het moment dat het interessant werd, moest stoppen en de kamer verlaten.»

HUMO Bij wie is dat zoal gebeurd?

Jambers «Daar weid ik liever niet over uit, want dan gaat de kijker die politici anders bekijken. Maar er zijn gelukkig genoeg momenten geweest waarop ik wél in mijn opzet ben geslaagd. Zo heb ik de voorbereiding van Bart De Wever op het debat met Paul Magnette mogen volgen, een soortement rollenspel dat werd opgevoerd in een berghok in Thurn en Taxis. Op het moment dat ik De Wever en zijn medewerkers naar dat berghok volgde, kwamen er in mijn kielzog nog zeker tien andere cameraploegen mee. De Wever heeft toen iedereen buitengestuurd, en alleen mij binnengelaten. Zo is het verhaal ontstaan dat ik Bart De Wever exclusief mag volgen.»

HUMO Mag u De Wever dan níét exclusief volgen?

Jambers «Jawel, maar ik heb daar nooit op aangestuurd. Ik had in de krant gelezen dat hij ziek was en dat hij een weekje ging uitrusten in Zwitserland. Ik heb me toen bij zijn woordvoerder gemeld met de vraag of ik hem daar mocht filmen, en na wat over en weer bellen met De Wever zelf mocht ik effectief naar Zwitserland afreizen. Maar ik heb werkelijk geen idee waarom ik de enige ben die hem mocht volgen: je zult het hem zelf moeten vragen als je het per se wil weten. Toegegeven, als het van mij had afgehangen, had ik iedereen exclusief gevolgd. Er zijn momenten geweest dat er plots een tweede cameraploeg op de proppen kwam wanneer ik aan het filmen was: dat was uiteraard niet leuk.»

HUMO De ‘Schild en vriend’-ploeg van Eric Goens?

Jambers «Niet alleen de ploeg van Goens; er waren ook Nederlandse en Franstalige cameraploegen. Wat dat betreft, ben ik wel blij dat ik al zo vroeg ben begonnen: begin april kon ik nog ongestoord mijn gang gaan. Ik ben telkens begonnen met het filmen van de eerste ontmoeting tussen mezelf en de politicus in kwestie. Ik vermoedde dat dat interessante tv zou opleveren: die zes politici hadden allemaal een beeld van mij, en ik had een beeld van hen.»

HUMO Wie beantwoordde het minst aan het beeld dat u vooraf van hem of haar had?

Jambers «Sorry, maar dat ga ik je niet zeggen. De kijkers moeten zelf maar zien door wie ze het meest verrast worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234