Docureeks: Jean redt Europa
De sympathieke Waal Jean-Baptiste Dumont kent u misschien nog van zijn Acht-programma ‘Jean wordt Vlaming’, waarin hij zich ter lering en vermaak als een rasechte Vlaming voordeed, vendelzwaaien en naamsverandering tot Jan Vandenberg incluis.
In zijn nieuwe programma ‘Jean redt Europa’ meet Dumont zich andermaal een nieuwe identiteit aan: die van een neoliberaal van het vergaand fanatieke soort.
Jean-Baptiste Dumont «Ik speel een neoliberaal geïnspireerde journalist die op pad wordt gestuurd door de European Adam Smith Foundation, een fictieve stichting die we hebben vernoemd naar de man die wordt beschouwd als de vader van onze huidige economie en druk wordt geciteerd door neoliberalen.
»In acht afleveringen behandel ik telkens één van de pot gerukt neoliberaal idee om uit de huidige crisis te raken, en ‘t is de bedoeling om aan het einde een prijs - de Save Europe Award - uit te reiken aan het beste idee. Enfin, aan het slechtste idee eigenlijk, maar in mijn hoedanigheid van extreme neoliberaal vind ik het allemaal uitstekende ideeën.
»Zo trek ik in de eerste aflevering naar Duitsland, wellicht het enige Europese land waar het momenteel goed gaat. Daar hebben ze een geweldige manier gevonden om de werkloosheidscijfers naar beneden te krijgen: werklozen worden er gedwongen om te werken voor 1 euro per uur. Jean vindt dat uiteraard een superidee, dus hij wil hetzelfde bewerkstelligd zien in België.»
HUMO Wat is er precies op tegen om werklozen aan het werk te zetten voor 1 euro per uur?
Dumont «Simpel: de mensen die hetzelfde werk doen voor een normaal loon zullen onder druk van al die extreem goedkope arbeidskrachten onder de prijs moeten gaan werken. Ik denk dat het veel beter zou zijn om werklozen een echte job te geven, in plaats van hen voor 1 euro per uur te laten werken.»
HUMO Oké, ga door.
Dumont «Een ander tof neoliberaal idee is om gehandicapten, die zoals iedereen weet economisch nutteloos zijn, te exporteren naar de Zuiderse lageloonlanden, waar de zon altijd schijnt, en de verzorgende faciliteiten goedkoper zijn – bejaarden gaan om dezelfde redenen naar ginder. Nog een ander prachtidee is het privatiseren van drinkwater. In Griekenlandben ik een actie tegen waterprivatisering gaan verstoren: aan de politici die een petitie overhandigd kregen, vertelde ik dat ze die onmiddellijk in de prullenbak moesten gooien.»
HUMO Geen kwaaie reacties gekregen?
Dumont «Nee, dat viel wel mee. Een echte confrontatie is er niet geweest, wellicht omdat ik wat te lief was. Jean-de-neoliberaal staat erg ver van mezelf af: het was dus niet altijd even makkelijk om in mijn rol te blijven.
»Maar ik denk dat het over het algemeen wel gelukt is. In iedere aflevering interview ik een aantal mensen, onder meer enkele belangrijke Europese politici in Brussel, en het hielp wel dat ze niet in de gaten hadden dat ik een rol speelde. Ik ga geen namen noemen - ik wil niet dat de betrokkenen in de pers lezen dat ze in de val zijn gelopen - maar ik kan wel zeggen dat ik een aantal waarlijk stupide uitspraken aan sommige interviewees heb kunnen ontlokken, precies omdat ze ervan uitgingen dat ze me konden vertrouwen. Wat niet helemaal het geval was (lacht).
»Kijk, ik wil met dit project niet één of ander politiek idee verspreiden; ik wil er vooral mee aanklagen dat neoliberalisme tegenwoordig een soort van religie is geworden. Alles heeft twee kanten, dat besef ik wel, maar ik vind toch dat we in deze crisistijd te ver naar de rechtse kant zijn opgeschoven.»
Bekijk de trailer: