null Beeld

Docureeks: Mind Control Freaks

Niets in de handen, niets in de mouwen, en dan zwijgen we nog over onze zakken. Op Discovery Channel wordt u vanaf vanavond vakkundig bij de neus genomen in ‘Mind Control Freaks’. Vier experts op het vlak van hypnose en manipulatie boetseren lustig met het gemoed van onschuldige voorbijgangers, en tonen ondertussen dat iedereen te manipuleren valt.

Alexis Conran «Al van kleins af aan wordt ons ingeprent dat we elk onze eigen keuzes maken in het leven, maar wij willen aantonen dat de waarheid niet zó rooskleurig is. Mensen zijn in de realiteit erg voorspelbaar en heel makkelijk te manipuleren, en volgen tal van ongeschreven regels en wetten zonder dat echt door te hebben.»

Lewis Le Val «En zodra je doorhebt dat iedereen op een soortgelijke manier in elkaar zit, kun je de reacties of de gedachtegang van mensen beginnen te controleren. Vooral dan als je iemand uit zijn comfortzone haalt en in een situatie dropt die hij niet gewend is.»

Conran «Zo hadden we een experiment waarbij we een acteur een hartaanval lieten naspelen op straat. Ik schoot hem te hulp in een witte jas, en vroeg omstanders om te helpen hem te reanimeren. Alleen gaf ik daarbij compleet belachelijke instructies die duidelijk verraadden dat ik geen dokter was. Maar niemand stelde mijn advies in vraag – meer zelfs: als we achteraf vroegen waarom ze die van de pot gerukte instructies gevolgd hadden, antwoordden ze simpelweg: ‘Omdat je een witte jas aanhad.’»

HUMO Nog nooit in de verleiding gekomen om die kennis ook te gebruiken voor minder nobele doelen?

Le Val «Toen ik op school zat, had ik wel de gewoonte om leraren te doen geloven dat ik m’n huiswerk afgegeven had terwijl ik het eigenlijk nooit gemaakt had. Telt dat? De truc is: valse herinneringen creëren – je laat iemand zich iets inbeelden en overtuigt hem er dan van dat het echt gebeurd is. De makkelijkste manier om dat te doen is door er gewoon over te praten alsof het echt waar is: ik zei dan dat de bladen samengeniet waren, en dat ik ze op het bureau neergelegd had, naast het kopje koffie. Zo reikte ik de leraren details aan die makkelijk te herinneren zijn, en begonnen ze die op den duur ook zelf te geloven.»

HUMO Zijn er stunts in de show waarvan je zelf stond te kijken dat ze gelukt waren?

Le Val «Het indrukwekkendste vond ik die kerel in de bar die we overtuigd hadden dat hij eigenlijk een relatie had met Liz, iemand van de show. Toen we ermee klaar waren, geloofde hij echt dat hij al jaren samen was met haar – toen zijn echte vriendin erbij gehaald werd, beweerde hij zelfs dat hij haar nog nooit eerder gezien had.»

Conran «Zo zie je maar, als mensen hard genoeg willen geloven in iets, zullen ze dat ook doen.»


Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234