null Beeld

Docureeks: Molenbeek

Belgiës bekendste gemeente, mocht u het de laatste tijd allemaal niet zo gevolgd hebben, is sinds midden november niet langer Antwerpen of Brugge, en wellicht zelfs Brussel niet: ’t is het idyllische Molenbeek, ‘jihadhoofdstad van Europa’ (© The Guardian), dat die eremedaille op zijn borst mag spelden. Eric Goens, bekend van ‘Kroost’, ‘Het huis’ en Humo, blikte in de nasleep van de aanslagen in Parijs een vierdelige reeks in over Molenbeek, en die is vanaf vandaag te volgen op Eén.

Eric Goens «Het eerste wat ik dacht toen er in het weekend na de aanslagen in Parijs een link met Molenbeek werd gelegd, was: ‘Potverdorie, ik wil nu eindelijk weleens gaan uitvissen wat er daar precies aan de hand is.’ ’t Was niet voor het eerst dat de link gelegd werd, hè? Ook bij die verijdelde aanslag op de Thalys was dat het geval, en bij die toestand in Verviers. En wat Molenbeek betreft, was ik zoals de meeste Vlamingen: ik kende het van naam, maar voor de rest wist ik totaal niet hoe die gemeenschap eruitzag.

»Datzelfde weekend nog heb ik naar (Eén-netmanager) Olivier Goris gebeld: ik vertelde hem dat ik een tv-reeks over Molenbeek wilde maken, en dat ik er een tijdje met een cameraploeg wilde gaan wonen – ’t was mijn bedoeling om echt in die maatschappij te worden opgenomen. ‘Goed idee!’ zei hij, dus ik ben meteen naar een huurappartement op zoek gegaan. Eind november had ik iets gevonden: vanaf dat moment hadden mijn ploeg en ik dus een pied-à-terre, en leefden we echt ín ons onderwerp.

»De eerste drie à vier weken hebben we praktisch niks gedraaid, omdat het wantrouwen nog te groot was: voor de meeste mensen daar waren wij niet meer dan één van de vele tientallen cameraploegen die in die dagen door de straten van Molenbeek doolden. Maar gaandeweg hebben we dat vertrouwen toch kunnen opbouwen. Heel belangrijk daarin was het feit dat we één keer naar de vrijdagviering zijn geweest in de Al-Khalil, de grootste moskee van Molenbeek, en dat de imam ons gunstig gezind was: hij zei tijdens die viering zelfs dat hij overtuigd was van onze goeie bedoelingen. Vanaf dat moment zijn er veel deuren voor ons opengegaan. Om maar één voorbeeld te geven: de dichtstbijzijnde slager, die zich tot dan toe nogal achterdochtig had getoond, behandelde ons opeens met alle egards. En met de slager om de hoek babbelen, dat was precies wat ik wilde doen. ’t Was niet mijn bedoeling om een portret van ‘jihadi-Molenbeek’ te schetsen, of een overzicht te geven van alle recente huiszoekingen: dat zie je iedere dag al in ‘Het journaal’. Wat ík wilde laten zien, is hoe die gemeenschap – honderdduizend mensen, want daar gaat het over – met heel die heisa omgaat.»

HUMO Je hebt nu zo’n tweeënhalve maand in Molenbeek gewoond en gefilmd: wat zijn je voornaamste bevindingen?

Goens «Molenbeek is in veel hogere mate dan ik verwacht had een enclave. In essentie is het een monocultuur, overwegend Marokkaans en islamitisch. Binnen die monocultuur heerst er veel warmte, en de meeste mensen die er wonen, voelen zich er goed en geborgen. Maar die warmte is een tweesnijdend zwaard, in die zin dat het ook samengaat met geslotenheid, en ondoordringbaarheid. Ik heb mensen gesproken die me zeiden dat hun hele leven zich afspeelt in Molenbeek, en dat ze geen enkele aandrang voelen om er ook maar één stapje buiten te zetten: enkel in de cocon die Molenbeek is, voelen ze zich op hun gemak. En de gemiddelde blanke Belg voelt op zijn beurt geen enkele aandrang om er een stapje ín te zetten. Ik denk dat je, als je iets wilt doen aan de problemen van Molenbeek, een opening zult moeten creëren. Dat je hoe dan ook een manier zult moeten vinden om er verschillende culturen te laten samenleven. Maar bonne chance aan degene die dat zal mogen realiseren: makkelijk zal het echt niet zijn.»

undefined

https://www.youtube.com/watch?v=sEbZuVZ9NKs

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234