null Beeld

Docureeks: Nederland in 7 overstromingen

Met uitzondering misschien van de grotbewoners van Vardzia in Georgië is er geen volk ter wereld dat de natuur zo standvastig naar zijn hand wist te zetten als het Nederlandse. Sinds de watersnood van 1953 hebben ze de zee met omvangrijke infrastructuurwerken kunnen bedwingen, al lijkt het er sterk op dat de strijd nog niet gestreden is. Onze noorderburen hebben een kans van één keer in de tienduizend jaar op een desastreuze overstroming. ‘Precies,’ zegt Frank Westerman, naast bejubeld auteur en gediplomeerd landbouwingenieur ook gelegenheidspresentator van de uitstekende documentairereeks ‘Nederland in 7 overstromingen’. ‘De vraag is niet óf we een rampzalige vloedgolf mogen verwachten, maar wanneer.’

Tim Van Steendam

HUMO Nu klinkt u al even fatalistisch als de gemiddelde documentaire op Discovery Channel.

Frank Westerman (snel) «Neen, ik hoed mij ervoor om de onheilsprofeet uit te hangen. Ik geef alleen door wat de Deltacommissaris heeft gezegd.»

HUMO De Deltacommissaris?

Westerman «Dat woord kennen Vlamingen niet. Een Deltacommissaris staat in Nederland op ministerieel niveau. Het is zijn taak om Nederland in de 21ste eeuw bewoonbaar te houden, niet door een volksverhuizing naar hogere gronden te organiseren, maar door alle zeilen bij te zetten. Na de ramp van 1953 zijn onze dijken verhoogd volgens het Deltaplan, maar dat blijkt niet langer voldoende tegen de zeespiegelstijging en het grilliger wordende klimaat.»

HUMO Verkeert Nederland nu in een staat van paraatheid?

Westerman «Niet meteen, maar er zijn wel alarmcodes. In de documentaire gaan we langs in een state-of-the-artzenuwcentrum waar ze de waterstand in de gaten houden door alle mogelijke klimatologische gegevens te analyseren. Ik wist al dat er gele, oranje en rode alarmfases zijn, maar daar zag ik ook fase zwart. De directeur antwoordde me: ‘Nou, we willen niet al te dramatisch doen, maar in fase zwart hoeven we geen waarschuwing meer uit te sturen. Dan is het ieder voor zich.’

»Als het water in Dordrecht, onze achilleshiel, 3,5 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) komt te staan, dan stroomt de hele Randstad onder, het grootste stedelijke gebied van Nederland met zowat zeven miljoen inwoners. Dat is geen tsunami die alles wegvaagt, veeleer een badkuip die volstroomt. In Schiphol zullen de vliegtuigen op hun vleugels drijven.

»Op 5 december 2013 werd het hoogste zeepeil sinds 1953 gemeten. Als daar een hoge rivierstand bij komt, dan kunnen de dijken het maximaal 36 uur houden voor ze breken. Dan staan we voor de vreselijke keuze: ofwel sluiten we de waterkeringen om de zee buiten te houden, ofwel zetten we ze open om de rivieren te ledigen.»

HUMO U woont in de Randstad. Kunt u de slaap nog vatten?

Westerman (lacht) «Ik slaap geweldig, echt waar. Ook al woon ik zelf in de badkuip, ik heb mijn koffers nog niet klaargezet.»

HUMO Iedereen kijkt naar Afrika, maar hoe groot is de kans dat de eerste klimaatvluchtelingen in Nederland opduiken?

Westerman «Die zijn er al! Kennissen van me zijn van het laaggelegen Brabant naar de zandgronden van Drenthe verhuisd. De vastgoedsector speelt daar nu handig op in. Elke makelaar adverteert met slogans zoals: ‘Dit huis staat 9 meter boven het NAP’!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234