null Beeld

Docureeks: Nicaragua

Met de deur in huis: voor wie meer wil weten over het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua begint vanavond op Canvas de nieuwe docureeks van Luc Vrydaghs, de man achter het prachtige ‘Madagascar’. De titel is simpel – een kort ‘Nicaragua’ volstaat – het land allesbehalve.

Luc Vrydaghs «Nicaragua is een land met een schimmige reputatie, een gevaarlijk land waarover niemand iets weet, ik incluis. Daarom ook dat het mij zo aansprak om ernaartoe te gaan. Maar het beeld dat ik had, stond eigenlijk volledig haaks op wat ik ben tegengekomen: het is een prachtig land met een strijdlustig volk, dat wel nog met de gevolgen van een woelige politieke geschiedenis kampt, maar keihard aan een nieuwe weg timmert.

»De wrange geschiedenis zorgt ervoor dat er heel veel mensen zijn met sterke, vaak droeve verhalen, maar ze zijn één en al optimisme. Als je er de weg vraagt, zouden ze bij wijze van spreken hun arm meegeven om zo goed mogelijk te kunnen wijzen waar je naartoe moet. En dan is er nog de natuur, de dieren, de kunst – de mariachimuziek en de poëzie, bijvoorbeeld.»

HUMO Voor een leek is de politieke geschiedenis van Nicaragua niet zo eenvoudig.

Vrydaghs «Ik ben er twee maanden geweest en ik vind het zelf nog altijd moeilijk. Om het heel simpel te houden: het land heeft een enorm woelige twintigste-eeuwse geschiedenis gekend. Een Amerikaanse bezetting, verschillende dictaturen, een legendarische verzetsfiguur à la Che Guevara- die daar zelf trouwens óók nog heeft gevochten. Momenteel is Daniel Ortega aan de macht, die tot de vroegere revolutionairen behoort, maar je hebt in het land nog steeds erg veel fracties, er zijn represailles tegen opposanten van de regering…

»De reeks is zeker geen politiek onderzoek naar Nicaragua, maar de invloed van de revoluties en de dictaturen is zo aanwezig, dat er in elke aflevering wel wat over gezegd wordt, en ik probeer steeds verschillende meningen aan bod te laten komen. Zo krijg je een oude man te horen die de vroegere dictatuur van Somoza nog heeft meegemaakt en hem volledig verheerlijkt, en een jonge melkboer die voor de camera durfde te zeggen dat ze onder Ortega eigenlijk nog altijd in een dictatuur leven. Een straffe uitspraak, hoor, ginds.»

HUMO De documentaire is heel veel: dagboek, religieuze ontdekkingsreis, natuurfilm…

Vrydaghs «Ja, ik probeer niet alles op één lijn te houden. Ik doe ook geen research, maar ik film dag en nacht, dertig dagen per maand. Ik wil alles opsnuiven wat ik tegenkom, van het ene gesprek naar het andere landschap zoeven. De reeks is een allegaartje van alles waar ik nieuwsgierig naar ben; het is eigenlijk de registratie van een trip zoals je ‘m zelf ook zou maken, losjes van punt A naar punt B slingerend terwijl je focust op wat je aandacht wegdraagt.

»Ik hoop dat die spontaneïteit – ik plan interviews bijna nooit– ook voelbaar is in de reeks, en iets speciaals vormt in combinatie met de tekeningen en animaties die ik maak. Die tekeningen maak ik ter plekke, maar de animaties zijn meer reflecties die ik verzin bij alles wat ik heb meegemaakt, om dingen te verstevigen, te weerleggen of te verduidelijken. ‘Nicaragua’ is een collage van van alles, een losse indruk van heel Nicaragua.»

HUMO We hebben gehoord dat je karaoke bent gaan zingen in een Spaanstalige karaokebar. Moeten vrienden en familie zich zorgen beginnen te maken?

Vrydaghs «Eigenlijk wel (lacht). Ik heb lang getwijfeld of ik dat dronken, valse gekweel er wel in zou laten. Ik weet het: niemand die dáárop zit te wachten, maar ik vond het wel grappig. Mocht het je interesseren: ik zing ‘My Way’ van Frank Sinatra in het Spaans – en ik kon absoluut niet volgen.»

HUMO Klinkt ongemeen goed!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234