null Beeld

Docureeks: Nooit meer dezelfde

Sommige gebeurtenissen zijn zo ingrijpend dat ze iemands leven voorgoed veranderen. De nieuwe documentairereeks ‘Nooit meer dezelfde’ gaat op Canvas aan de slag met die premisse en belicht enkele gebeurtenissen uit de recente vaderlandse geschiedenis aan de hand van nooit eerder gehoorde getuigen: het voetballertje dat scoorde in de demonstratiematch vlak voor de Europacup I-finale en het Heizeldrama in 1986, of de kloosterlingen die alle klerikale discretie van zich afschudden in de massabetoging tegen de plaatsing van Amerikaanse kernraketten in België.

Tim Van Steendam

Regisseuses Mieke Struyveen Sien Versteyhe leerden de stiel van documentairegrootmeester Manu Riche. Moet wel goed zijn.

Sien Versteyhe «We hebben elkaar leren kennen bij de Canvasreeks 'Hoge Bomen', geregisseerd door Manu. Hij heeft ons vooral geleerd grondig te observeren en goed te luisteren naar onze getuigen.»

Mieke Struyve «En de tijd te nemen om het verhaal voor te bereiden en uit te werken! Ons eerste criterium voor ‘Nooit meer dezelfde’ was: sterke getuigenissen die gebeurtenissen uit het collectieve geheugen doen herbeleven. Belangrijk was dat niet de gebeurtenis op zich vooropstond, wel de mensen die erover zouden praten.

»Het heeft ons alleen al een jaar gekost om de juiste mensen op te sporen. Die luxe hebben we te danken aan het kleine, onafhankelijke productiehuis Lionheart. Zij gaven ons de tijd en de ruimte om in alle rust te graven.»

HUMO Jullie behandelen thema’s als het Heizeldrama of de bezetting van een olieraffinaderij in Antwerpen in 1978. Hoe sterk leven die drama’s na al die jaren nog bij de getuigen?

Struyve «Héél sterk. We hoorden voortdurend hoe fel deze of gene gebeurtenis de persoon in kwestie heeft getekend. Het heeft hun leven helemaal bepaald. Vandaar ook de titel: Nooit meer dezelfde.»

Versteyhe «Met toenmalig vakbondsleider Marcel Schoeters keren we terug naar de Antwerpse olieraffinaderij RBP waarvan hij destijds de bezetting heeft geleid. Hij was er sindsdien nooit meer geweest. Ook al was de afbraak ervan volop bezig, het was toch een heel aangrijpend weerzien.»

Struyve «We laten heel wat originele getuigen aan het woord. Jan Van Ginderachter, de man die in 1999 de dioxinecrisis aan het licht bracht, vertelt voor het eerst zijn verhaal. En we hebben het indertijd tienjarige meisje dat samen met haar zus en moeder het slachtoffer was van de langste gijzeling ooit in België, zij vertelt voor het eerst hoe ze dat drama heeft beleefd en hoe het haar latere leven voorgoed heeft veranderd.

»We hebben trouwens enkele heel voor de hand liggende onderwerpen links laten liggen, zoals de Bende Van Nijvel of Marc Dutroux. Die zijn onderhand al genoeg besproken.»

HUMO Opvallend is wel het stuk over de kerncrisis in 1983. De bevolking was heel erg tegen de plaatsing van Amerikaanse atoomwapens in België. Ze werden daarin volmondig gesteund door kloosterlingen. Zustertjes die zo openlijk ingingen tegen de lijn van de toenmalige CVP, dat was du jamais vu!

Versteyhe «Volgens zuster Anne-Mie Castelein was het de belangrijkste periode uit haar leven. De afspraak was aanvankelijk dat de kloosterlingen op de dag van de betoging - met 400.000 mensen de grootste ooit in België - zouden bidden. Zuster Anne-Mie vond dat onverantwoord en ijverde ervoor om mee de straat op te gaan. Ze kregen tijdens de betoging trouwens ook veel bijval: ‘Eindelijk durven jullie eens buiten te komen!’ riepen de mensen.»

HUMO Zijn júllie nog dezelfden na het optekenen van al die emotionele verhalen?

Struyve «Het was gewoon een fantastische en verrijkende ervaring om met die al die mensen te mogen praten.Het smaakt zeker naar meer en wie weet komt er wel een tweede reeks. We hebben in ieder geval nog ideeën genoeg.»

Versteyhe «We wilden graag iets maken voor het grote publiek, maar tegelijk wilden we onze ziel niet verloochenen. Daarom hebben we de tijd genomen om de mensen echt hun verhaal te laten vertellen. De kwaliteit stond voorop.»

HUMO Zo horen we het graag!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234