null Beeld

Docureeks: Pool master

Voor wie ’m niet kent: Anthony Archer-Wills is zo’n beetje de Dumbledore van de tuinarchitecten – een grijze man van wie de pretoogjes een aangeboren talent voor kattenkwaad verraden.

Hij installeert al sinds de jaren 60 de meest extravagante zwembaden in tuinen overal ter wereld, met als voornaamste betrachting: het bad volledig integreren in de natuur. Hij moet met andere woorden op zijn minst een béétje zot zijn.

HUMO The Telegraph noemde je ooit ‘de man die water-gardening tot een kunstvorm verhief’. Zie je jezelf als een kunstenaar?

Anthony Archer-Wills «Voorzeker, jongeman. Net zoals de beeldhouwer werkt met steen, werk ik met rotsen, gras, planten en bomen. De natuur is mijn palet (lacht).»

HUMO Dat watertuinieren blijft wel een aparte stiel: hoe raakt men daaraan verknocht?

Archer-Wills «Ah, dat is makkelijker dan je zou denken: ik hield altijd al van water, en mijn ouders waren fervente tuiniers... Toen ik klein was, mocht ik al met een bootje het meer op, en daar fascineerde de onderwaterwereld me. Ik ben dan waterplanten beginnen te kweken, visbassins gaan bouwen...

»Weet je wat ik nog uitermate interessant vond? De reiniging van rioolwater! Ik leerde mezelf purificatietechnieken aan en ik gebruikte die wanneer ik mijn visbassins ging zetten – ik heb op die manier veel forellen een mooie, propere thuis gegeven. Toen ik merkte dat de mensen ook graag zélf zwommen in mijn creaties, ben ik overgeschakeld op zwembaden.

»(Glimlacht) Maar nu romantiseer ik mijn beslissingen, I’m afraid… Eigenlijk was ik gewoon een uitermate slechte student. En met mijn toenmalige carrière – ik wéét zelfs al niet meer wat ik deed – wilde het ook maar niet lukken. Achteraf bekeken was dat een zegen.»

HUMO U bent opvallend enthousiast en vrolijk voor iemand die in de jaren 60 al zijn eerste zwembad neerpootte.

Archer-Wills «Mijn hersencellen vertellen me dat ik nog piepjong ben. En plezier: daar drááit het toch om in het leven? Net als een tuin: die moet ook in de eerste plaats fun zijn. (Plechtig) Mijn enige doel is om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren.»

HUMO Toen ik foto’s van uw werk zag, dacht ik: ‘Dit is iets voor de superrijken.’ Maar het koppel dat u in de eerste aflevering helpt, heeft een budget van 40.000 dollar. Een fikse som geld, maar niet het einde van de wereld.

Archer-Wills «Euh, ja, nu moet ik zeggen: er zijn wel veel helpers geweest die dat koppel, euh, gesubsidieerd hebben. Op televisie komen, helpt bovendien enorm om gratis werkkrachten te krijgen. Een tikje misleidend, misschien. Om eerlijk te zijn: in werkelijkheid zou dat project een ietsje meer hebben gekost.»

HUMO Ik zal dus nog even moeten sparen?

Archer-Wills «Je zal iets dieper in de buidel moeten tasten, ja (lacht). Ach ja, ’t is allemaal relatief: wat duur is voor de ene, is dat niet voor de ander.»

HUMO Nog even: weet u wat het beroemdste privézwembad van België is?

Archer-Wills «Nee, dat zou ik u niet zo uit mijn hoofd kunnen zeggen. Wat voor zwembad is het?»

HUMO Het is er eentje van een nogal gekke CEO, Jan Kriekels, en het is in de vorm van een vagina.

Archers-Wills «Oh splendid! I do love a bit of fun! Dat ga ik zéker eens opzoeken. (Mijmerend) Ik weet dat er veel fallische zwembaden gebouwd worden – dat design dateert van duizenden jaren terug… En ik had zelf ooit een oude, eikenhouten Engelse stoel waarop vooraan een vagina was gegraveerd… Ja, het doet de radertjes wel draaien, zo’n vagina pool!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234