null Beeld

Docureeks: Weedwars

Geen idee of u de memo hebt gekregen, maar vanavond is het ganja-avond op tv. 'Reporter International' belicht de Nederlandse marihuana-industrie en gaat daartoe niet alleen naar de Spannabis-beurs in Barcelona (een driedaags narco-evenement dat pal naast een politiebureau plaatsvindt), maar doet ook ons land aan, inmiddels het derde cannabisproducerende land in Europa, na Nederland en Groot-Brittannië.

Redactie

Tot slot neemt het programma ook een kijkje in de Verenigde Staten: niet bepaald het meest stonervriendelijke land ter wereld, tenzij je in Californië woont, waar het gebruik van marihuana voor medische doeleinden sinds 1996 is toegestaan.

In Oakland – ook wel Oaksterdam genoemd – staat zelfs de grootste wietapotheek ter wereld: in het Harborside Health Center bedienen de broers Steve en Andrew DeAngelo bijna honderdduizend patiënten. De federale overheid is er allesbehalve mee opgezet, maar als een ware wietgoeroe strijdt Steve dapper voort. Op Discovery Channel verneemt u er alles over in het vierdelige 'Weed Wars'.

Steve DeAngelo «Hoe ik cannabis zie? Als een extreem veilige, hoogst efficiënte plant, die zou moeten dienstdoen als eerste hulp in plaats van als laatste redmiddel, zoals nu nog al te vaak het geval is.

»Oké, het is waar dat mensen – met name jonge mensen – de neiging hebben cannabis te misbruiken, maar zelfs áls ze in die slechte gewoonte vervallen, is het vrij makkelijk om hen daar weer vanaf te helpen. Net als met alcohol kan het soms even duren voor ze het juiste evenwicht gevonden hebben. Ik bekijk het zo: met tabak zijn we als maatschappij de mist ingegaan. Nu krijgen we een herkansing met cannabis, dus laat het ons dit keer alsjeblieft goed aanpakken door de juiste adviezen te verstrekken.

»Voor alle duidelijkheid: ik heb het niet over de totale legalisering van cannabis voor recreatiedoeleinden – dat hoeft voor mij niet per se. Al vind ik wel dat ze alle criminele straffen voor cannabisgebruik moeten afschaffen. Maar net als bij andere medicijnen geloof ik dat mensen best eens bij de dokter langsgaan voor ze cannabis gaan gebruiken.»

- Heeft 'Weed Wars' de Amerikaanse publieke opinie enigszins kunnen kantelen?

DeAngelo «Absoluut. We kregen al honderden brieven van Amerikanen die zich diep geraakt voelden door het programma. Er zat zelfs een brief bij van een gepensioneerde politieagent: 'Achtentwintig jaar geleden had ik jullie zonder pardon de nor ingedraaid,' schreef hij, 'maar 'Weed Wars' heeft me de ogen geopend.' Hij dacht er nu zelfs ernstig over na om zelf patiënt te worden. Missie geslaagd, denk ik dan.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234