null Beeld

Docuserie: Alloo in de vrouwengevangenis

Nadat Luk Alloo eerder al met goed gevolg een dubbele reportagereeks draaide over mannen in de cel, heeft hij er nu eentje gemaakt over vrouwen in de cel. Klinkt logisch. Is het ook.

Noud Jansen

Luk Alloo «96 procent van de gevangenen in België, bijna twaalfduizend mensen in totaal, zijn mannen. Ik was erg benieuwd naar die resterende 4 procent, de vrouwen. Waarom zitten ze vast? Welke achtergrond hebben ze? Hoe gaan ze met hun opsluiting om? Zo ben ik dus op de vrouwenafdeling terechtgekomen van de gevangenis van Hasselt, waar ik tot mijn verrassing heb moeten vaststellen dat er in wezen niet zo veel verschillen zijn tussen hoe mannen en vrouwen omgaan met hun detentie.

'Een vrouw in de cel: dat wordt nog vaak gezien als een grote schande'

»Bij beide seksen heb je mensen mét spijt en mensen zónder spijt; mensen die meteen de knop kunnen omdraaien – ‘Oké, ik zit hier zes jaar vast: laat ik er het beste van maken’ – en mensen die dat niet kunnen. Er is wél een verschil in de delicten zelf: bij mannen zie je vaker geweldsdelicten, bij vrouwen vaker drugsdelicten. En wat ook dikwijls voorkomt, zijn vrouwen die à la Bonnie en Clyde meestappen in de criminaliteit van hun vent, die hem trouw zijn tot in z’n wangedrag toe.

»Vrouwen gaan veelal ook gewiekster te werk dan mannen – in de krant heb ik weleens iets gelezen over een vrouw die haar man gedurende een periode van vier of vijf maanden vergiftigde, beetje bij beetje. Een man is wat dat betreft veel impulsiever: even een kortsluiting in z’n kop en hij gaat over de schreef.

»Nog een punt van verschil is dat vrouwen zich er doorgaans meer voor generen dat ze in de gevangenis zitten. Eén vrouw uit de reeks vertelde ons zelfs dat ze haar eigen zoontje had voorgelogen over haar detentie: ‘Mama gaat een tijdje op vakantie’. Een man in de cel, alla, maar een vrouw – en zeker een moeder – dat wordt toch nog vaak gezien als een grote schande voor de familie, voor de vrienden en voor de buurt.»

HUMO Ik las dat de opnamen sowieso een stuk moeizamer zijn verlopen dan die van je reeks in de mannengevangenis.

Alloo «Wie schrijft dat?»

HUMO Clint.be.

Alloo «Ach ja, dat moet overgenomen zijn uit Het Belang van Limburg.

»Luister, een paar maanden geleden wilde ik in de rechtbank van Hasselt één van de meisjes filmen die ik in de gevangenis had geïnterviewd. Ze zou daar te horen krijgen of ze vervroegd vrij zou komen of niet. Twee weken op voorhand had ik alles netjes aangevraagd bij de griffie, en ik had vooraf met het Openbaar Ministerie en de rechter afgesproken dat we enkel onze getuige zouden filmen, en ook wie in beeld mocht en wie niet. Maar er was een redacteur van Het Belang van Limburg die meende te moeten schrijven dat ik ineens ‘op de rechtbank opdaagde’, en dat dat ‘niet naar de zin was van de advocaten en rechters’.

»Kijk, ik ben al het één en ander gewend, maar als mijn cameraploeg zulke dingen leest, zakt hun broek af. Zo’n vooringenomen stuk kan het programma hypothekeren, hè. Ik heb meteen een mail moeten sturen naar het ministerie van Justitie en naar de directie van de gevangenis van Hasselt met de ware toedracht. Wat een tijdverlies. Wat wint een krantenjongen ermee door zo’n stukje te schrijven? Vroeger werden journalisten nog berispt na een tendentieus artikel, of ze kropen onder de grond van schaamte, maar tegenwoordig werkt dat zo niet meer. Het moet verkopen, meneer.

»Voor alle duidelijkheid: de opnames zijn helemáál niet moeizaam verlopen. We hebben zonder problemen ons werk kunnen doen, zowel in de gevangenis als in de rechtbank van Hasselt. Waarvoor mijn uitdrukkelijke dank.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234