null Beeld

Doe de zombie! 'The Walking Dead' strompelt naar aflevering 99

Al bijna 100 afleveringen lang proberen Rick Grimes en zijn medestanders in ‘The Walking Dead’ te overleven in een kapotte wereld waar zombies smachten naar vers orgaanvlees, liefst van menselijke oorsprong. Op maandag 3 april zendt FOX de 99ste episode uit, en daarmee valt het doek over het veelbesproken zevende seizoen, dat begon met een gigantische peer tegen de appel van de hoofdpersonages – én die van de ingedommelde kijker.

Kristoff Tilkin

'Het maakt niet uit hoelang een personage meedraait: elke dag kan de laatste zijn'

Het is een beeld dat wij alleszins niet licht zullen vergeten: met een paar ferme uithalen van z’n troetelbaseballbat Lucille sloeg de tiran Negan aan het begin van jaargang zeven, samen met een schedel of twee, de hoop op een beter leven voor Rick Grimes en co. aan diggelen. Intussen is de hoop weer volop opgelaaid, en maken we ons op voor een veldslag tegen Negan en z’n Saviors: showrunner Scott Gimple kondigde aan dat aflevering 99 behalve ‘bloederig en episch’ ook een voorsmaakje wordt van ‘de komende 100 afleveringen’ – de saga is dus nog lang niet ten einde. Kwamen onlangs tekst en uitleg geven in Amsterdam: acteurs Norman Reedus (Daryl Dixon) en Jeffrey Dean Morgan (Negan) en producer en special effects-chef Greg Nicotero.

GREG NICOTERO «Wie ‘The Walking Dead’ een beetje volgt, weet dat we nogal meedogenloos omspringen met onze personages. Het maakt niet uit hoelang iemand meedraait: elke dag kan de laatste zijn. Onze fans snappen dat, maar op het einde van het zesde seizoen hebben we ze zwaar op de proef gesteld. Hoe je ’t ook draait of keert: je wil dat je helden winnen, toch? Maar daar zaten ze, Rick en de zijnen: op hun knieën, terwijl Negan dreigend rondliep met z’n baseballbat. Toen wist je: ‘Shit, niemand zal hen komen redden.’ En in de eerste aflevering van seizoen 7 werd de gruwel bewaarheid: niet één, maar twéé personages moesten eraan geloven. Niet om de fans te pesten, natuurlijk: het was de enige manier om aan te tonen hoe gruwelijk de wereld van ‘The Walking Dead’ wel is. Hoe verschrikkelijk Negan ook is, hij moet wel iets goed doen, want hij slaagt erin om veel mensen rond zich te verzamelen, heeft kisten vol wapens en bakken vol voedsel, en hij biedt velen een dak boven het hoofd. Om maar te zeggen: hij is niet de zoveelste psychopaat in een lange rij.»

NORMAN REEDUS «Jeffrey Dean is the real thing. In het verleden kwamen sommige acteurs die de slechterik moesten spelen op de set aandraven met zo’n mentaliteit van...»

NICOTERO (onderbreekt) «‘Hey, het is maar een tv-serietje.’»

REEDUS «Zoiets, inderdaad. Maar nu voelden we meteen dat hij één van ons was. Ook al staat zijn personage dan aan de andere kant van het hek.

»Negan is een klasse apart, hè. Hij heeft het leven van elk personage in de serie overhoopgehaald, en that’s great. Hoe verschrikkelijk ik het ook vind, want hij laat me keer op keer door het stof kruipen. Als je zoals ik al zoveel jaren hetzelfde personage speelt, gaat het na verloop van tijd onder je huid zitten – de grens tussen mij en Daryl wordt alsmaar dunner.»

JEFFREY DEAN MORGAN «Ik was al een fan van de serie voor ik gevraagd werd, en ik vond het altijd geweldig om Norman en Andy (Andrew Lincoln, Rick Grimes in de serie, red.) aan het werk te zien. Ze maakten de meest verschrikkelijke dingen mee, maar ze krabbelden altijd snel weer overeind, het volgende avontuur tegemoet. Maar in dit zevende seizoen is hun veer gebroken: ze weten van geen hout pijlen te maken, en dat vond ik fascinerend om te zien. ’t Is cool als je zoiets kunt bereiken in een serie die al zo lang loopt.»

HUMO De entree van Negan in ‘The Walking Dead’ was letterlijk en figuurlijk een klap tegen de hersens. Hoe lastig was het om die misselijkmakende scène te spelen?

MORGAN «Ik wou dat ik kon zeggen: ‘Heel lastig.’ Maar eigenlijk ging het vanzelf. Ik had niet zoveel tijd om me voor te bereiden, dus ik heb me maar gesmeten, in de hoop dat ik de juiste keuzes maakte. De scène waarin Rick, Daryl en de rest van de groep met Negan geconfronteerd worden, was de eerste die we gedraaid hebben: twee volle nachten hebben we erover gedaan. Het was dus ook meteen de eerste keer dat we samen op de set stonden.

undefined

null Beeld

»Tijdens de eerste nacht filmden we enkel de reacties van de anderen – ik deed mijn ding, maar de camera’s waren niet op mij gericht. Ik moest eigenlijk maar een beetje staan huppelen, en kon een paar dingetjes uitproberen. Maar (wijst naar Reedus) they acted their asses off: ze jankten zich de ogen uit de kop, vooral. Omdat zij al zolang meedraaiden, voelden ze héél goed aan hoe ze zich moesten gedragen tegenover een monster als Negan, en daar heb ik dan weer veel van opgestoken. Toen het één nacht later mijn beurt was, en de camera’s de hele tijd op mij gericht waren, wist ik eigenlijk perfect wat ik moest doen. Dat alle acteurs opnieuw aanwezig waren, was een godsgeschenk: ik heb al op veel sets gestaan waar je bij wijze van spreken in het niets moest acteren – ze zetten een tennisbal op een statief, en dat is dan je tegenspeler. Maar hier deden de acteurs gewoon exact hetzelfde als de nacht voordien: ze gingen compleet over de rooie, barstten in huilen uit en keken alsof ze werkelijk doodsangsten uitstonden. Ik was op slag verliefd op al m’n collega’s.»

NICOTERO «We hadden die hele Negan nog nooit in levenden lijve gezien, en plots stond hij daar – met vijf camera’s op hem gericht, en twaalf pagina’s monoloog! (lacht) Ik vond dat we zo weinig mogelijk takes moesten doen, want het moest er zo spontaan mogelijk uitrollen.»

HUMO Hoewel seizoen 7 er bijna op zit, weet de kijker nog altijd even weinig van Negan, behalve dan dat hij uit zijn dak gaat als iemand de regels overtreedt, graag whiskey drinkt en aan veelwijverij doet. Hoeveel van z’n achtergrondverhaal hebben de scenaristen met jou gedeeld?

MORGAN «Bijzonder weinig. We hebben de bewuste scène gedraaid niet lang nadat ik de rol had gekregen: ik wist dus nauwelijks waar Negan vandaan kwam – wat deed hij voor de apocalyps uitbrak? Was hij getrouwd? Had hij kinderen? Niet lang daarna begon Robert Kirkman (bedenker, red.) Negans verhaal met mondjesmaat te lossen in interviews, dus nu weet ik er toch al iets meer van. Nu ja, helemaal zeker ben ik nog altijd niet, want de ene keer vertelde Kirkman dat Negan een verkoper van tweedehandsauto’s was, en ergens anders klonk het dat hij gymleerkracht was. Benieuwd of we ooit aan dat stuk van het verhaal zullen toekomen, want voorlopig hebben we nog verhaalstof zat.

undefined

null Beeld

»Wat ik wél weet, is dat hij mensen probeerde te redden toen de apocalyps uitbrak. Maar omdat ze zijn adviezen in de wind sloegen, stierven ze bij bosjes. Daar had hij na verloop van tijd genoeg van, dus bedacht hij een stel regels die iedereen bij de les moesten houden. Het is compleet uit de hand gelopen, ook al omdat hij ze desnoods met bruut geweld handhaaft, maar het begon alleszins als een oprechte bekommernis, een oprecht streven naar verbondenheid met zijn medemensen.»

HUMO Genoeg over Negan. In elke aflevering komt ten minste één zombie op bijzonder weerzinwekkende wijze aan zijn of haar einde. Mister Nicotero: was u niet de zieke geest die dat bedacht?

Nicotero «Jazeker. Als kind had ik al een levendige verbeelding, en bovendien waren mijn ouders echte filmfreaks: ze namen me als snotneus al mee naar de lokale cinema, waar films als ‘Jaws’ en ‘Planet of the Apes’ draaiden. Ik weet nog goed hoe ik de ogen uit mijn kop keek tijdens ‘The Thing’ of ‘An American Werewolf in London’: ook al zijn de special effects naar huidige normen primitief, voor die tijd waren ze baanbrekend. Nu ik er zelf mijn beroep van heb gemaakt, besef ik dat de mannen die ervoor verantwoordelijk waren all the way gingen. En dat probeer ik zelf dan ook maar te doen: de meeste ideeën zijn één-tweetjes tussen mezelf en Scott Gimple, waarbij we maar één regel hanteren – onszelf niet herhalen.»

MORGAN «En dat lukt: telkens wanneer ik denk dat ik alles wel heb gezien, gebeurt er iets waarvan ik denk: ‘Wow, that’s friggin’ awesome!’ Al vind ik het nog altijd minder gruwelijk als zo’n zombie uit elkaar valt of bloed staat te spuiten dan wanneer het één van de menselijke personages overkomt. Glenn, bijvoorbeeld. Die scène was echt verschrikkelijk om naar te kijken, vooral omdat we zoveel van ’m houden. Een zombie die een lel krijgt van een baseballbat: no problem. Maar een personage aan wie je in de loop der jaren gehecht bent geraakt? Ouch.»

HUMO Tot slot: géén dank, want ik zal nooit nog naar ‘Lucille’ van Little Richard kunnen luisteren zonder aan die tot moes geslagen koppen in ‘The Walking Dead’ te denken.

MORGAN (hilariteit) «Sorry. En B.B. King kun je ook al vergeten, want diens gitaar heette ook zo.»

REEDUS «Heette de biljartkeu waarmee Jackie Gleason speelt ook niet Lucille?»

NICOTERO «Jaaaa, in ‘The Hustler’!»

MORGAN «Ha die, met Paul Newman. Machtige film.»

REEDUS «Sorry. Voor alles.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234