null Beeld

Doe deze kerst het goede: Nodig géén eenzame uit

Het klinkt zo mooi in deze flonkerende goededoeldagen, en het wordt ons al decennia lang ingepeperd: nodig eens een eenzame uit met de kerst. Maar is dat wel een goed idee? Ervaringsdeskundige Rika Struyf heeft haar bedenkingen.

Hugo Matthysen

Rika Struyf «Je moet daar toch een beetje mee opletten. Waarom zijn mensen eenzaam? Soms is de oorzaak erg simpel, een penetrante lijfgeur bijvoorbeeld. Dat kun je tijdelijk verhelpen met het wondermiddel Febreze. En als het echt hardnekkig is, zijn er andere trucjes. Je kunt tussen de gerechten door even met zijn allen naar buiten om vuurwerk af te steken, of voor een glühweintje op het terras. Ondertussen zet je ramen en deuren wijd open, en dan kun je weer een uurtje voortfeesten.»

HUMO Maar niet alle eenzamen ruiken onaangenaam.

Struyf «Nee. Vaak hebben ze een rotkarakter. Dat merk je snel. Serveer je een gemarineerd hertenlapje, dan beweren ze dat het ordinair varken is. Maar och, mensen die geen verstand hebben van gastronomie laten zich daar snel aan vangen, voegen ze nog toe. Dat wordt dan in het gezicht geslingerd van de gastheer, die veertig kookboeken in huis heeft, en een fornuis dat meer kost dan de duurste Dacia. Gelukkig, zegt zo’n eenzame dan vergoelijkend, maakt de saus veel goed, je ziet dat die kant-en-klare sauzen tegenwoordig lang niet slecht zijn! Dat komt hard aan bij de kok, die daar vier dagen mee in de weer is geweest. De zeldzame Zedelgemse krieluien die hij heeft gebruikt, had hij maanden daarvoor al besteld in een plukboerderij. En omdat hij onzeker was over het indikken, heeft hij Jeroen Meus zodanig gestalkt dat de goedmoedige kookelaar uiteindelijk naar de politie stapte.»

HUMO Mag je zo’n ruziestoker aan de deur zetten?

Struyf «Dat is je geraden! Maar met wat geluk vertrekt hij zelf na een halfuurtje, met slaande deuren en nog wat gescheld over amateurs en onverzorgde wijven in aan kinderarbeid ontsproten feestjurkjes van de Primark.»

HUMO Het probleem lost dus meestal zichzelf op?

Struyf «Nee hoor. Tussen die eenzamen zitten heel wat drugsverslaafden, en vaak zijn dat vriendelijke mensen met wie je een interessante conversatie kunt houden. Na de feestelijkheden blijken er plots wat dingetjes verdwenen te zijn: een laptop, juwelen of een kostbaar huisdier. Een Peruviaanse naakthond of een Schotse vouwoorkat is al gauw een paar duizend euro waard. Daarom zeg ik: een eenzame moet je áltijd fouilleren voor hij weer naar huis toe gaat. Maar als hij je huis verlaat met je vrouw of je dochter ligt dat natuurlijk moeilijker.»

HUMO Pardon?

Struyf «Ik heb het zelf meegemaakt. Vier jaar geleden hadden mijn schoonouders een eenzame uitgenodigd. David heette die man, dakloos geworden na een echtscheiding en een faillissement, goed opgeleid, mooie haardos die al wat begon te grijzen... Onweerstaanbare man, kortom. Of het nu moederinstinct was of een hormonenaanjagend hulpverlenerssyndroom, weet ik niet, de voortreffelijke rode wijn zal ook wel hebben geholpen, maar de soep was nog niet eens opgelepeld of we zaten daar al beentje-wrijf te doen terwijl we diep in elkaars ogen keken. Toen de kerststronk op tafel verscheen, heb ik het woord genomen voor een korte toespraak. Ik had het over een kerstmirakel, en dat ik vanaf nu geen deel meer uitmaakte van de familie. Ik heb afscheid genomen van mijn kinderen, en ik ben meteen vertrokken. Met David. De kerst daarop heb ik mij een nieuwe eenzame man aangeschaft. Want ja, als je een relatie begint met zo iemand, dan is die natuurlijk niet langer eenzaam. Je moet dus steeds opnieuw beginnen. En ik kan je vertellen: voor een vrouw is een eenzame man het beste wat er is!»

HUMO Wat maakt een eenzame man zo aantrekkelijk?

Struyf «Je bent alles voor hen, hè! Ze zijn zo dankbaar, je kunt je dat niet voorstellen. Je bent hun prinses! Nummer drie was mijn ex, die nadat ik vertrokken was serieus begon te vereenzamen. Dat was wel leuk voor de kinderen, mama en papa waren weer bij elkaar. Maar toen Wouter na een maand of tien zei: Rika, je hebt me verlost van mijn eenzaamheid, heb ik hem moeten dumpen. Heel erg, en nu is hij blijkbaar opnieuw eenzaam, hoor ik van mijn kinderen. Hij is al aan de drank geraakt en hij verwaarloost zijn werk. Dat klinkt hoopgevend, misschien zullen we weldra nog eens samen een jaartje gelukkig zijn.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234