null Beeld

Doeschka Meijsing - Over de liefde

Het vraagt halsbrekende toeren om Doeschka Meijsings 'Over de liefde' (Querido) te bespreken zonder het over haar schrijvende broertje Geerten te hebben.

Julie De Mul

Alle clichés en taboes daar gelaten, zo'n strakke voorzet móéten wij wel binnenkoppen. Geerten duikt niet alleen op als personage (als jongste telg van de familie verblijft hij in Italië en 'leed daar aan alles wat je maar bedenken kon'), 'Over de liefde' lonkt ook nadrukkelijk naar zijn rauwe, uit eigen ervaringen puttende thematiek. Want eerder dan over de liefde gaat dit boek over het verlies ervan, de bijhorende onmacht, de lokroep van verslavingen en de verleidelijke gedachte eruit te stappen.

'Over de liefde' is onverhuld autobiografisch. Net als Doeschka wordt de niet meer piepjonge Pip na een lange relatie verlaten door haar vriendin, en dan nog wel voor een vent. Hij is een getrouwde man en te oud of te besluiteloos om daaraan iets te veranderen - kortom: een 'vleesgeworden midlifecrisis'. Daarmee loopt Pips derde grote liefde op de klippen. In schaamte sluit ze zich af van wereld en vrienden om zich over te geven aan mijmeringen over alle vormen van begeerte, in 't bijzonder de homoseksuele liefde. Haar meningen zijn niet mals: misschien dat 'de homoseksuele mens nu eenmaal, omdat zij zich niet voortplant, de taak heeft de versiering van de schepping te zijn, het broodnodige overbodige'.

Meijsing wroet in eigen inborst, maar kwakt de opgediepte perikelen niet blindelings neer. 'Over de liefde' is handig in scène gezet. Een dvd waarin Pips eerste liefde figureert, zet de actie in. Een spectaculair ongeval en een familiereisje voeren de spanning op. En de ontmoeting met haar jeugdliefde levert de climax. Met Pip wordt een geslaagd alter ego gecreëerd. Een vrouw die prat gaat op haar gevoel voor humor, maar zich nukkig opstelt. Een vrouw die zich beroemt op haar mensenkennis, maar twee jaar lang bedrogen wordt. Net die tegenstrijdigheden werken overtuigend, in het echte leven én in deze subtiele roman die zich tegen dat leven aanschurkt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234