null Beeld

Dokter Cammu waarschuwt tegen genetische screenings: 'We gaan tenslotte allemaal dood'

Heeft het zin een colonoscopie te laten doen om darmkanker op te sporen? Moet je een uitstrijkje laten nemen? En kan een onderzoek van je DNA voorspellen of je ziek zult worden?

Noud Jansen

Het antwoord op die vragen hoort u maandag op Canvas in ‘Are Health Tests Really a Good Idea?’, een BBC-documentaire waarin de innemende Michael Mosley zich op proefondervindelijke wijze onderwerpt aan alle mogelijke gezondheidstests, van een darmonderzoek over een CT-scan van zijn hart tot een genetische doorlichting. Wij gingen vooraf al even op consultatie bij dokter Hendrik Cammu die de documentaire – noblesse oblige – al zag.

Hendrik Cammu «Als we het over preventieve gezondheidstests hebben, dan moeten we één ding vooropstellen: zwart-witconclusies bestaan niet, het blijft een genuanceerd verhaal. Al is het in het geval van dikkedarmscreenings en uitstrijkjes van de baarmoederhals mijns inziens simpel: die zijn sowieso a good idea. Omdat men daar niet op zoek gaat naar kanker, maar naar voorstadia van kanker. Als je die elimineert, dan kómt er simpelweg geen kanker.

»Een heel ander verhaal is het als we spreken over borstonderzoeken en bloedtests om prostaatkanker op te sporen. Het grote probleem daar zijn de overdiagnoses, waarbij mensen behandeld worden die eigenlijk niet behandeld hoeven te worden. Want een mammografie kan wel borstkanker vaststellen, maar niet of het een dodelijke vorm van borstkanker betreft. Concreet: je gaat ook borsten verwijderen of chemotherapie voorschrijven bij vrouwen die er zonder die screening nooit iets van geweten zouden hebben – de schattingen lopen uiteen van 10 tot maar liefst 30 procent. Bij prostaatkankertests ligt het percentage overdiagnose zelfs rond de 50 procent: een ontstellend cijfer, als je bedenkt dat men tot nog niet zo lang geleden standaard koos voor een volledige verwijdering van de prostaat, met impotentie en incontinentie tot gevolg.»

HUMO Hoe zit het met de meest verregaande test die Michael Mosley ondergaat, de genetische screening?

Cammu «Ik ben radicaal tegen. Bij zo’n screening krijg je na een bloed- of speekselafname een papiertje in de bus waarop staat dat je bijvoorbeeld 8 procent kans hebt om darmkanker te krijgen, terwijl het landelijke gemiddelde maar 5 procent is. Maar: iedereen is voorbestemd voor één of andere ernstige ziekte, we gaan tenslotte allemaal dood. Laten we nodeloze angst vermijden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234