null Beeld

Dokter De Zeulder, 11 juli en de Vlaamse ramadan

Een studie van de universiteit van Deerlijk bevestigt het: de gemiddelde Vlaming weet niet wat we op 11 juli vieren. Is het de verjaardag van Will Tura? Herdenken we de eerste Vlaamse ritoverwinning in de Tour, of de eerste editie van ‘Oorlog en terpentijn’? Het zal de Vlaming worst wezen. Moeten wij ons daar zorgen over maken? Maar er zijn nog andere vragen!

'Hoe moet het nu verder met onze Vlaamse identiteit?'

HUMO Ik wist niet dat Deerlijk een universiteit heeft.

Dr. Koen De Zeulder «Toevallig ken ik de rector van de VUD. De man heeft die universiteit een jaar of drie geleden zelf opgericht.»

HUMO Was er nood aan een universiteit in het Deerlijkse?

De Zeulder «Nee, maar wel aan subsidies. Je kunt maar proberen, nietwaar? Maar de studie is zorgwekkend. 40 procent van de respondenten meent dat we die dag vieren dat alle winkels gesloten zijn. Maar evenveel ondervraagden beweren dat alles die dag gewoon open is.»

HUMO En zijn de winkels die dag open?

De Zeulder «Dat hangt af van de winkelier. Maar het is géén wettelijke feestdag, dat is een feit. En wat niet wettelijk is, is onwettig. Als De Romeo’s of Van Echelpoel die avond op je pleintje hun ding staan te doen, bel dan gerust de politie als je hun muziek niet kunt waarderen.»

HUMO Wat vieren we die dag eigenlijk?

De Zeulder «Belgicisten vieren dat die dag geen wettelijke feestdag is. In Antwerpen vieren ze dat het Antwerpse leger de Franse koning in de pan heeft gehakt, ergens in de hoge middeleeuwen. Iedereen doet maar wat. Het is trouwens ook het begin van de Vlaamse ramadan.»

HUMO De Vlaamse ramadan? Nooit van gehoord.

De Zeulder «Die traditie werd in de jaren 70 in het leven geroepen door drie jonge huisvaders: Raf, Marc en Danny. Het is dus een letterwoord. Die mannen wilden de dagelijkse sleur bestrijden door drie weken te gaan kamperen in De Panne, en het daar flink op een zuipen te zetten. Daar heeft Marleen, de vrouw van Marc, een stokje voor gestoken. ‘Mij best, maar alleen als ge de klein mannen meeneemt,’ sprak ze ferm. Raf en Marc gaan nog steeds gebukt onder die mislukking. Danny is inmiddels overleden, en op zijn begrafenis werd met geen woord gerept over de Vlaamse ramadan. Het was te pijnlijk. Danny was namelijk de eerste die zei: ‘Met de klein mannen? Dan misschien maar beter niet.’ De vriendschap heeft toen een ferme knauw gekregen.

»Raf heeft nog voorgesteld de as van Danny uit te strooien op het strand van De Panne. ‘Doe maar,’ zei de weduwe, want Danny was gewoon begraven. De twee overlevers hadden niet in de gaten dat het een sarcastisch grapje was. Ze zijn dus in het holst van de nacht naar het kerkhof getrokken, met spaden en een jerrycan benzine. Daar zijn ze door hangjongeren beroofd, met hun eigen spaden in elkaar geslagen en met hun eigen benzine overgoten. Gelukkig hadden die boefjes geen aansteker. Triest verhaal, eigenlijk.»

HUMO Pardon?

De Zeulder «Hoho! Ik bedoel niet dat het triest is dat die schoften geen aansteker bij zich hadden, laat dat duidelijk zijn! De volgende ochtend kreeg ik Marc over de vloer. Zijn verwondingen vielen nog mee, maar hij had psychologische bijstand nodig. Hij worstelde met de rouw om zijn vriend Danny en de schok van de mishandeling, en dáár dan nog eens de vreugde om die ontbrekende aansteker bovenop! Dat zijn heel tegenstrijdige gevoelens, en daar heb je medicatie voor nodig.

»Die jongens worden ook wat ouder, ze willen de traditie doorgeven aan de volgende generatie. Maar die wil niet naar De Panne, dat schorremorrie vliegt goedkoop naar Ibiza om daar de beest uit te hangen. Zo vervliegt een droom die nooit werkelijkheid is geworden als de rook van een theelichtje dat wordt uitgeblazen door een noordwesterstorm. En dan vraag ik mij af, om te eindigen met een bedenking die niks te maken heeft met het voorgaande, maar die toch een mooie slotgedachte is: ‘Hoe moet het nu verder met onze Vlaamse identiteit?’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234