null Beeld

Dokter De Zeulder: ADHD-vrouwen en de kinderwens

De Standaard heeft een merkwaardige advertentie gepubliceerd. Een paginagrote foto toonde wat slordig opgehangen wasgoed, en het bijschrift luidde: ‘Slordige was droogt ook, alleen wordt HIJ daar niet op aangesproken.’

Hugo Matthysen

'Zo'n dame bevruchten is geen lachertje!'

Men wou het publiek erop wijzen dat ook vrouwen ADHD kunnen hebben, bleek uit de kleine lettertjes. Hoe omvangrijk is het probleem? Onze huismedicus weet er alweer alles over.

Dr. Koen De Zeulder «Typisch voor De Standaard om zoiets te publiceren. Waar die krant zich tegenwoordig mee bezighoudt, het is niet te geloven! Een wekenlange artikelenreeks over de Summer of Love, een heuse fototentoonstelling erbovenop, en nu dit!»

HUMO Kunnen vrouwen ook ADHD hebben?

De Zeulder «Zeker. Velen geloven dat de medische wereld vrouwen lange tijd niet ernstig heeft genomen. Allemaal de schuld van Aristoteles, voegt men er dan meteen aan toe. Want die filosoof schreef ooit dat vrouwen minder tanden hebben dan mannen. Dat zou een typische macho-telfout zijn. Maar huiselijk geweld was ook in het antieke Griekenland schering en inslag, de cijfers van Aristoteles kloppen dus tot na de komma!»

HUMO Bestaat er iets als typisch vrouwelijke ADHD?

De Zeulder «Als we die seksisten van De Standaard mogen geloven: ja. ADHD-dames zouden de was niet netjes aan de lijn kunnen hangen. Dat blijkt uit de foto, waaraan ze duidelijk urenlang hebben gesleuteld. Als dat het probleem is, eis dan dat de droogkast wordt terugbetaald door het ziekenfonds voor wie aan die kwaal lijdt. Perfecte oplossing, als je er eventjes over nadenkt. Maar voor denkwerk hebben ze bij De Standaard geen tijd.»

HUMO Ligt de werkdruk bij die krant dan zo hoog?

De Zeulder «Ze zitten dag en nacht nieuwe invalshoeken te verzinnen voor hun tentoonstelling, waarmee ze de komkommertijd moeten overbruggen. Gisteren nog betoogden ze dat het alpinisme een gevolg is van de Summer of Love, echt waar! Morgen is het misschien de boekdrukkunst, of het gebruik van de elektrische verlichting. De weemoed van Bernard Dewulf is waarschijnlijk al op weg naar de drukker. O, die Wulfiaanse nostalgie! O, die weemoed waarmee de schrijver beschrijft dat hij een peertje in de kelder van het ouderlijke huis verving, dat daar – jawel! – voor het eerst brandde in juli 1967, terwijl de heer Hendrix Jimi tokkelde op een – eveneens jawel! – elektrische gitaar! Daarna leiden zijn gedachtekronkels hem naar fraaie peervormige achterwerken, en hoe heerlijk het moet zijn om daar met de ganzenveder doorwrochte verzen op te schrijven. Waarna hij berustend moet erkennen dat een iPad wel handiger is: je fotoshopt die poëzie dan op een billenpaar dat je van het internet plukt. En als je een dt-fout maakt, is dat geen ramp. Dat is met the real thing en onuitwisbare inkt wel een beetje anders: dan is zo’n vrouw levenslang veroordeeld tot analfabete minnaars. Of tot pleisters op de t die een d had moeten zijn.»

HUMO Maar bestaat typisch vrouwelijke ADHD?

De Zeulder «Nee. Maar de gevolgen kunnen ernstig zijn, zeker als er sprake is van een kinderwens. Ik weet niet of je ooit hebt geprobeerd een dame met ADHD te bevruchten?»

HUMO Nee.

De Zeulder «Dat is geen lachertje. Zo’n vrouw is watervlug, ze glipt tussen je handen vandaan voor je tot drie kan tellen. Terwijl je denkt dat ze haar hoogtepunt stilaan bereikt, staat ze al in de tuin de hortensia’s te snoeien. Of ze hangt de was op, op de wijze die in De Standaard werd beschreven. Daar lig je dan. Terwijl je met een zucht weer in je kleren stapt, fladdert ze de kamer binnen. ‘Ik heb net op het internet een huisje in Toscane gekocht en de aardappelen geschild door ze met wat scheermesjes in de wasmachine te gooien,’ giechelt ze. ‘Zin in een potje seks?’ Het zijn vaak lieve, creatieve vrouwen, maar met hen samenleven is niet altijd eenvoudig.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234