null Beeld

Dokter De Zeulder buigt zich over de graaicultuur

‘Grensoverschrijdend’ en ‘vernieuwing’ staan verdienstelijk op twee en drie, maar ‘graaicultuur’ is met voorsprong het meest gebruikte woord van de voorbije maanden. Is dat terecht? We vroegen het aan een ervaren graaier.

'Mijn kind van acht maanden kan nog niet graaien. Moet ik mij zorgen maken?'

Dr. Koen De Zeulder «In een hoofdartikel van De Morgen werd de graaicultuur haarfijn beschreven door Bart Eeckhout, die zich meteen tot de Edgar Allan Poe van de journalistiek kroonde. Reusachtige webben waren er in Brussel, met een kwaadaardige spin in het midden. Duistere netwerken opereerden in de schaduw, waar een walm van rottigheid heerste. Een tsunami van smeerlapperij kwam op ons af vanuit het verborgene. Alsof monseigneur Vangheluwe zelf daar de drietand van de Satan stond te swaffelen met zijn blote fluit. En dan viel het woord ‘graaicultuur’. O, die spanning tussen graaien en cultuur die ons zo doet sidderen! Het woord lijkt te bestaan uit het grr van een onbeschrijflijk monster en het afschuwelijke aai!, de huiveringwekkende kreet van een onschuldig slachtoffer. Terwijl, zoals vaak, het omgekeerde eerder waar is.»

HUMO Dat aai! is het woeste gehuil van de graaiers?

De Zeulder «Ik bedoel iets anders. Het woord graaien is een afkorting van ‘gericht aaien’. Graaien is het eerste waartoe een baby zelfstandig in staat is: naar een stuk banaan, een kleurrijk voorwerp, de bril van iemand die het goed voorheeft met het kind. Het graaivermogen maakt ons menselijk. Heel wat specialisten krijgen ouders op bezoek met de bange vraag: ‘Mijn kind van acht maanden kan nog niet graaien. Moet ik mij zorgen maken?’ Nou en of! Het kán nog goed komen, maar die kans is klein.»

HUMO Pleit u voor een graaicultuur?

De Zeulder «Graaien en cultuur betekenen zowat hetzelfde, lieve man. Wat deed een schilder als Van Gogh? De overigens totaal overroepen sukkel graaide in zijn verfdoos naar het schelste geel dat hij daar kon vinden en ging er psychotisch-artistiek mee aan de slag. Ik zou ook hedendaagse voorbeelden kunnen geven, maar mijn nobele inborst staat me dat niet toe. Ze wordt daarbij ondersteund door zowel mijn edelmoedig karakter als mijn mensvriendelijke basisoriëntatie. Dat is een coalitie waar je niet tegen op kunt.»

HUMO Toch één klein voorbeeldje misschien?

De Zeulder «Een onschuldig voorbeeldje, vooruit dan maar: als De Morgen een leuke kop nodig heeft, dan graaien ze in de map Geweld & Verschrikking. Vorige week was het: ‘Brusselse ziekenhuizen in het vizier!’ En hier zijn ze in de fout gegaan. ‘In het vizier’ reserveer je best voor IS en aanverwante. De kwaliteitskrant suggereert dat goed georganiseerde schurken het op de Brusselse ziekenhuizen hebben gemunt. Geen goed nieuws voor wie daar als patiënt naartoe moet. Zullen de kogels je om de oren fluiten als je daar ligt te bekomen van een reparatie aan de meniscus? De titel lijkt dat te suggereren.»

HUMO Misschien. Maar als je dan het hele artikel leest...

De Zeulder «Het hele artikel lezen? Daar gaan ze in die krant duidelijk niet van uit. Anders zouden ze zulke titels niet kiezen. En wie het wél leest en jonge kinderen heeft, ziet zijn wereld instorten. ‘Help! Mijn kleine van zes maanden is al aan het graaien geslagen! Hoelang zal het duren eer ze hem in een gesloten instelling plaatsen?’ Nee, het is geen pretje om tegenwoordig een jonge ouder te zijn.»

HUMO Graait u zelf weleens?

De Zeulder «Wij graaien allemaal dag in, dag uit. Naar een kommetje chips of borrelnootjes, naar een doos granola in de supermarkt, naar kledingstukken in de solden, naar lichaamsdelen van medemensen met wie we mooie momenten wensen door te brengen, of terwijl we in een ravijn vallen: naar de tak van een schrale struik die uit de bergwand steekt, en die het zal uithouden tot iemand een touw naar ons gooit.»

HUMO En hoe is uw persoonlijke graaigedrag?

De Zeulder «Dat sluit nauw aan bij de taferelen die ik beschreef. En ik begin daar al mee in de ochtenduren. In de krantenkiosk graai ik onder meer naar De Morgen. Ja hoor, ik geef die jongens en meisjes elke dag weer een kans. Want het is niet omdat je lay-out en je promotionele baselines een beetje kinderlijk zijn, dat je inhoudelijk niks te bieden hebt. Nee, zonder graaiers als ik zouden die journalisten het niet lang uitzingen. Als ik hen was, zou ik de weekendbijlagen vullen met stukken als ‘Tien graaitips voor een succesvolle carrière’ of ‘Midzomer op de Lofoten: graaien in een mysterieus landschap!’ En ik heb nog veel betere suggesties, maar ik ben geen voorstander van gratis advies.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234