null Beeld

Dokter De Zeulder: de nieuwe ziektes in 2017

Vijf ziektes die je dit jaar gehad móét hebben. (Anders heb je niet geleefd!)

'Vijf ziektes die je dit jaAr gehad móét hebben. (Anders heb je niet geleefd!)'

Het jaar is spiksplinternieuw, de beschermfolie is er bij wijze van spreken nog niet helemaal afgeplukt. Even vooruitblikken kan dus nog. En wat een beetje vreemd is: in de voorbeschouwingen op 2017 wordt met geen woord over aanstormende ziektes gerept, terwijl we elkaar toch lustig een goede gezondheid hebben gewenst toen die cruciale seconde tussen oud en nieuw verstreek. Welke koortsaanvallen, parasieten en zenuwpijnen staan ons te wachten in 2017? Dokter De Zeulder weet het antwoord.

Dr. Koen De Zeulder «Een ziekte is alleen succesvol als ze aansluit bij wat de mensen graag doen. Iedereen kent daar voorbeelden van. Zuipen? Korsakov en levercirrose. Seksen? Druiper en aids. Sporten? Chronische peesontstekingen en een sporthart. Dat zijn klassiekers, daar moet je niks aan veranderen.»

HUMO Is er eigenlijk wel vraag naar nieuwe ziektes?

De Zeulder «Dat is naast de kwestie. Was er vraag naar Rothko voor de man aan zijn overroepen geklieder begon? Nee, maar zijn werken zijn intussen onbetaalbaar.»

HUMO Hoe komt zo’n nieuwe ziekte tot stand?

De Zeulder «Dat gebeurt nog te vaak door het idealisme van goeierds die daar hun vrije tijd voor opofferen. Ik ken een jonge dokter die elke winter op vakantie gaat naar Gambia. Daar trekt hij dan even het regenwoud in, op zoek naar virussen en bacteriën die wat vernieuwing kunnen brengen. Dat is jammer, want je oogst enkel toevalstreffers. Zo heeft hij een bacterie gevonden die zich uitstekend handhaaft op petanqueballen. Na veertig jaar krijg je daar tergende hoofdpijn van, en ongecontroleerde spierbewegingen in het bekken. Je staat dus, willen of niet, te dansen met een kop die op barsten staat.»

HUMO Dat lijkt mij een fraaie ziekte.

De Zeulder «Dat is het ook. Maar de doorsnee-petanquespeler is zo oud dat hij de ziekte nooit zal meemaken. En wat ben je ermee als de helft van de zestigplussers drager is van een bacterie maar er nooit last van zal hebben? Niks! Daarom is het goed dat ook grote bedrijven zich op nieuwe aandoeningen richten. Want het is goed dat er discussie is over de financiering van onze ziekenhuizen, maar als er geen patiënten zijn, dan stopt de cashflow.»

HUMO Even iets anders. Wanneer mogen we het hoogtepunt van het griepseizoen verwachten?

De Zeulder «Daar zijn heel wat discussies over geweest. Traditioneel worden die virusjes vlak na de feestdagen losgelaten. Maar dat vertekent de resultaten. Heel wat mensen veronderstellen dat ze in een dipje zitten na de overdaad van de feesten: veel eten en drinken, weinig bewegen, och, we zweten het wel uit, denken ze dan. En onze wachtkamers blijven leeg. Daarom wordt het griepseizoen naar eind januari verschoven. Dan komt de krokusvakantie al in zicht. En als de patiënten vrezen dat hun skivakantie in het water valt, dan racen ze desnoods naar de spoed. Ja, ziek zijn is één ding, maar je moet de mensen ook kunnen motiveren om dat op een ernstige manier te ondergaan. Timing is daarbij cruciaal.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234