null Beeld

Dokter De Zeulder en de flitsmarathon van 19 april

Op woensdag 19 april behandel je het gaspedaal best als een teer plantje, want die dag houdt de politie een flitsmarathon. Touring is daar blij mee, want het sensibiliseert de auto-mobilisten. ‘Omdat ze er de dag voor en de dag na over praten,’ aldus woordvoerder Danny Smagghe, ‘en daardoor zullen ze hun gedrag aanpassen.’ Hoe denkt de woordvoerder der woordvoerders daarover?

Dr. Koen De Zeulder «Onlangs moest een puber voor de jeugdrechter verschijnen. Het kereltje had vanaf een snelwegbrug met stenen gegooid. Gelukkig zonder erg. ‘Waarom deed je dat?’ vroeg de rechter. ‘Ik zit in de richting wiskunde-wetenschappen,’ antwoordde de jongen, ‘en ik wou de mensen sensibiliseren over de gevaren van de zwaartekracht.’ ‘Daar heb je groot gelijk in,’ zei de rechter, ‘mijn oude moedertje, bijvoorbeeld, is onlangs nog van de trap gevallen. Het mensje was onvoldoende gesensibiliseerd omtrent de wetten van Newton. Ga maar gauw naar huis, maar doe je nuttige werk voortaan op een minder gevaarlijke plek.’»

HUMO U betwijfelt het nut van sensibiliseren?

De Zeulder «Ik heb vanochtend gauw een krantje ingekeken, eventjes gesurft en een kwartiertje naar de radio geluisterd. Daar werd mij gewezen op de bedenkelijke ingrediënten van Nutella, op het feit dat zonnecrème ook een vervaldatum heeft, op wielertruitjes die in schandalige omstandigheden worden geproduceerd, de gassen die ontstaan bij het maaien van het gazon en de oogletsels die je kunt oplopen als je vaak het lettertype Helvetica gebruikt. Ik heb al een overdosis sensibilisering gehad. Die onzin mag stoppen.»

HUMO Moeten ze die flitsmarathon dan maar schrappen?

De Zeulder «Ik wil, euh, sensibiliseren tegen het sensibiliseren.»

HUMO Sensibiliseert u zelf weleens?

De Zeulder «Nee. Moet je een leverpatiënt meesleuren naar zijn stamkroeg, hem op een tafel laten klimmen, de muziek uitzetten en dan luid schreeuwen dat het met alle aanwezigen zo zal aflopen als ze niet meteen stoppen met zuipen? Ik ken artsen die dat doen. Die beginnen dan een sensibiliserend gesprek met de klanten, het wordt gezellig, er worden grapjes gemaakt, en vier uur later waggelen ze naar hun auto om dan luid zingend naar huis te slingeren.»

HUMO Dat zijn gevaarlijke toestanden.

De Zeulder «Niet noodzakelijk, want ze kunnen hun zwaailicht gebruiken. Zelfs al zigzaggen ze met duivelse snelheden over de weg, iedereen ziet hen al van ver aankomen en kan tijdig de gracht induiken. Of zich verschuilen achter een betonnen paal.»

HUMO Waar zo’n dronken arts dan tegenaan knalt?

De Zeulder «Er zijn zo’n 16.000 huisartsen in België. Eén op de drie van hen is een risico-drinker. Er staan naar schatting 600 miljoen betonnen paaltjes langs de Belgische wegen. De kans dat een dronken arts tegen het paaltje knalt waarachter je net dekking hebt gezocht, is dus zo goed als onbestaande.»

HUMO Welk besluit mogen we daaruit trekken?

De Zeulder «Tja, ik zeg het niet graag hardop, maar de logica dwingt mij tot de volgende doordachte uitspraak: bezopen artsen vormen nauwelijks een gevaar op de weg. De kans dat je in aanrijding komt met een ontsnapte kangoeroe is nog groter. Bovendien gebruiken die beesten geen zwaailicht.»

HUMO Ontsnapte kangoeroes zijn zeldzaam.

De Zeulder «Dat maakt het gevaar alleen maar groter: de automobilist is daar niet op bedacht. Hij heeft geen idee wat hij moet doen als zo’n beest opduikt in het licht van zijn koplampen, terwijl hij over een nevelige landweg stuift. Dat is één kant van de risicomedaille. Want zo’n kangoeroe heeft geen benul van wat het verkeer is, hij is namelijk grootgebracht in gevangenschap. Is een auto een wolkachtig volume dat hij gerust over zich heen kan laten waaien? Is het een hallucinatie? Is het iets wat je kunt verjagen door een krijgshaftige kangoeroehouding aan te nemen? Is dat vreemde geluid afkomstig van een didgeridoo, het enige muziekinstrument dat zo’n dier kent? Nee, het is het schuren van geblokkeerde wielen over beton, maar de klank is zo goed als identiek. Maar wat weet zo’n beest daarvan? Het zou geen gek idee zijn om die beesten te sensibiliseren door ze al eens langs de expresweg Antwerpen-Knokke te laten grazen. Maar ja, dan gaan de automobilisten wat trager rijden om die exotische dieren goed te kunnen zien, en dan wordt die hele flitsmarathon een slag in het water. Daar mogen ze bij Touring eens over nadenken, vooraleer ze domme dingen zeggen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234