Dokter De Zeulder en de Franse verkiezingen
Een land vol gebergtes van niks!
'Een land vol gebergtes van niks!'
Volgende zondag houdt Frankrijk de eerste stemronde voor de presidentsverkiezingen. Het zal spannend worden, want op de peilingen valt geen peil te trekken. Haalt Marine Le Pen het, een beetje tegen de verwachtingen in? Of die linkse rakker van een Mélenchon? De onafhankelijke Macron? En wat betekent dat allemaal voor Europa? Onze Frankrijkkenner weet meer.
HUMO Wat is precies de inzet van de Franse verkiezingen?
Dr. Koen De Zeulder «Het gaat om presidentsverkiezingen. Er wordt dus een president verkozen.»
HUMO Kan u dat iets preciseren?
De Zeulder «Moeiteloos: het gaat om het kiezen van een Franse president. Dat is een niet onbelangrijk detail. Stel je maar eens voor dat de Fransen de Amerikaanse president zouden mogen kiezen, dan zou ik mij zorgen beginnen te maken als ik Trump was.»
HUMO Waarom?
De Zeulder «Omdat Trump niet zo populair is in Europa. Wellicht is het daarom dat hij vorige week plots zo positief deed over de NAVO, een club die hij eerder had afgeschilderd als dom, corrupt, oudbakken en totaal overbodig. Trump is bang dat de Fransen tégen hem zullen stemmen.»
HUMO Maar ze kúnnen niet eens op Trump stemmen.
De Zeulder «Dat maakt het in de ogen van Trump alleen maar erger: misschien stemmen ze dan wel voor Poetin.»
HUMO Maar die staat evenmin op de lijst.
De Zeulder «Och, die Russen hacken zich overal binnen, dat weet Trump ook.»
HUMO Wie zal de Franse verkiezingen winnen?
De Zeulder «De winnaar. Ja, ik weet het: ik heb weinig verstand van Franse politiek. Vroeger was het beter. Je had Louis XIV en je dacht: die kerel doet maar, en je dronk nog een glaasje wijn tussen de losbandigheden door. Ja, toen was Frankrijk nog toonaangevend in de beschaafde wereld. Er was zelfs zo’n overschot aan beschaving, dat het geen kwaad kon die af en toe met vakantie te sturen. Dan werd het tijd voor de losbandigheden waar ik het net over had.»
HUMO Waarom worden die presidentsverkiezingen in twee rondes gehouden?
De Zeulder «Dat begrijp ik ook niet, en ik vind het maar niks. De Tour blijft toch ook niet beperkt tot twee ritten? Een proloogtijdritje van vijftien kilometer en de dag daarop suffen tot op de Champs-Elysées. Het is als een diner met eerst wat borrelhapjes en daarna meteen het dessert. Nee, Frankrijk gaat ten onder.»
HUMO Wat kan Frankrijk er weer bovenop helpen?
De Zeulder «Een inreisverbod voor Hollanders en Duitsers zou al veel goedmaken, want het is me daar toch een drukte op die terrasjes in het hoogseizoen. Bovendien komen die allemaal met een caravan aanzetten, helling op en helling af. En dan proberen ze nog vrachtwagens voorbij te steken ook. Dan hang je daar tien kilometer achter, en als je ze eindelijk kan passeren zie je honderd meter verder wéér zo’n rotding een heuvel op ploeteren, met 40 kilometer per uur. Naast twee andere caravans, die exact dezelfde snelheid halen.»
HUMO Kent Frankrijk geen inhaalverbod voor caravans?
De Zeulder «In sommige zones wel, maar die Hollanders en die Duitsers interpreteren dat anders. Die denken dat je geen caravans mag inhalen. Als je die voorbijsteekt, krijg je een opgestoken middelvinger te zien. Nog een geluk dat hun taalkennis niet verder reikt dan bozjoer! en voeparleejpasengles?, of die hufters bellen meteen de politie.»
HUMO Is dat het grootste probleem waar Frankrijk mee worstelt?
De Zeulder «Nee. Het grootste probleem is de geografie. Je hebt de Alpen in het oosten en de Pyreneeën in het zuidwesten. Dat is heel overzichtelijk. Maar al die onnozele halfgebergtes, wie heeft daar in godsnaam om gevraagd? De Jura en de Ardèche? Stellen niks voor. De Vogezen? Liggen alleen maar in de weg als je naar het zuiden scheurt. En dan heb je nog ondingen als het Massif Central. Ha, denk je dan: dat zal wel in de buurt van Parijs liggen, dat lijkt mij logisch. Maar dat valt dik tegen. Hebben ze dat land misschien zo rommelig ingericht om de mof en de kees de verkeerde richting uit te sturen? Zou kunnen. Goed geprobeerd, maar schromelijk mislukt, jongens!»