null Beeld

Dokter De Zeulder en de maten van etalagepoppen

Dokter De Zeulder en de maten van etalagepoppen

'De mannelijke poppen hebben niet eens een piemel!'

Dr. Koen De Zeulder «Met verbijstering. Het ging om een visuele controle, een inschatting dus. Gelukkig hebben ze die poppen niet gewogen, anders was er totale verwarring uitgebroken. Zo’n pop is namelijk hol, en afhankelijk van de gebruikte kunststof weegt die 10 tot 15 kilo. Dat is nog wat anders dan ondergewicht.»

HUMO Maar waarover bent u precies verbijsterd?

De Zeulder «Over het hele opzet. Het zijn poppen, nietwaar? Die dingen kunnen vreten noch kakken, en kotsen kunnen ze al helemaal niet. Je moet er dus geen ziektebeeld op plakken.»

HUMO De studie ging over rolmodellen.

De Zeulder «Ja, dat heb ik gelezen: ‘The body size of mannequins used to advertise female fashion is unrealistic and would be considered medically unhealthy in humans.’ Maar ze hebben het vetgehalte van die spullen niet eens gemeten. Bij een gezonde, normale vrouw ligt dat iets boven de 20 procent. Moeten ze dan poppen maken van spekvet en polymeren, in een verhouding van één op vijf? Begin er maar eens aan! Typisch zo’n studie waar je niks aan hebt.»

HUMO Het gaat toch om een ideaalbeeld dat wordt opgedrongen aan jonge vrouwen?

De Zeulder «Is dat zo? Misschien waren het toevallig allemaal winkels waar ze oog hebben voor de problematiek van magerzuchtige vrouwen. Die hebben ook recht op kleding die hen past, die niet wappert als een panty rond een rietstengel. Wel, die nobele taak vervullen ze dan met verve, zou ik zeggen.»

HUMO Vindt u die studie dan nutteloos?

De Zeulder «Hangt ervan af voor wie. Als ik een fabrikant van paspoppen was, zou ik die studie van harte toejuichen. Laat ze al die poppen maar vervangen, dat doet de kassa rinkelen. En als de studie over een paar jaartjes wordt overgedaan, stuur dan een paar militante leden van de Liga voor Hangtieten mee, dan kunnen we wéér gaan zeuren over onrealistische lichaamsvormen. En dan kunnen die nieuwe paspoppen hup naar het recyclagepark, en mag de volgende generatie aanrukken.»

HUMO Bij de mannelijke poppen had maar 8 procent ondergewicht.

De Zeulder «Mannelijke poppen? Hou toch op, die dingen hebben niet eens een piemel. Maar daar hoor je geen klachten over. Nochtans wordt ons, mannen, in elke etalage een piemelloos ideaalbeeld voorgespiegeld, als je de onderliggende redenering van die studie volgt. Toch hoor je zelden iets over jonge kerels die na een paar uurtjes shoppen vertwijfeld naar het vleesmes grijpen en hunnen sjarel – of is dat tegenwoordig eerder hunnen thibeau of hunnen florian? – door de toiletpot spoelen. Hoe komt dat?»

HUMO Ja, dat is de vraag.

De Zeulder «Ik ga mij niet op glad ijs begeven, maar een niet onverstandig antwoord zou kunnen zijn: omdat mannen verstandiger zijn dan vrouwen. Misschien is dat wel de onderliggende boodschap van dat onderzoek, maar durven ze het niet hardop te zeggen.»

HUMO Uw conclusie is wel erg vergezocht.

De Zeulder «Vergezocht? Nee, het uitgangspunt van die studie is vergezocht! Herinner je dat gedoe over de barbiepoppen, een jaar of tien geleden. Toen werd er moord en brand geschreeuwd omdat die poppen niet realistisch waren. Ik heb toen een open brief naar alle kranten en weekbladen geschreven, waarin ik het volgende poneerde: ‘Dat weet ik al jaren. Die lichaampjes zijn amper 15 centimeter hoog. Zelfs als ze een aandoening als dwerggroei moeten weergeven, is het formaat helemaal fout. Met de meeste hoogachting, dr. K. De Zeulder.’ Maar niemand heeft die brief geplaatst. Wellicht uit eerlijke schaamte voor al die onzin die ze eerder hadden gepubliceerd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234