null Beeld

Dokter De Zeulder fileert de Vis Van Het Jaar

De tragiek van de rode poon.

Elk jaar is het weer spannend uitkijken naar de uitslag. Hou u vast, dit jaar is het... de rode poon! Ja, de rode poon gaat aan de haal met de titel Vis Van Het Jaar, die wordt uitgereikt door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. Hoe uitzonderlijk is zo’n overwinning?

Dr. Koen De Zeulder «Heel uitzonderlijk. De gemiddelde mens kan heel wat winnen: een Olympische medaille, de Ha! van Humo, de verkiezingen, de Prijs der Nederlandse Letteren of een spelletje kleurenwiezen, het is een enorm lange lijst. Voor een vis ligt dat anders, een vis kan maar één prijs winnen, en dat is die van Vis Van Het Jaar.»

HUMO Dat is een hele verdienste, maar...

De Zeulder «Dat is geen verdienste, dat is een topprestatie.»

HUMO Dat is een topprestatie, maar er was misschien niet zoveel concurrentie?

De Zeulder «Er zijn meer dan 32.000 erkende vissoorten, dat is niet niks. Stel je maar eens een voetbalcompetitie voor met 32.000 ploegen, dan weet je hoe hard er moet worden geknokt voor een finaleplaats.»

HUMO Waaraan heeft de rode poon zijn overwinning te danken?

null Beeld

De Zeulder «Twee dingen: individuele klasse en teamgeest. Om met het eerste te beginnen, er moet een wil zijn om het als vis helemaal te maken. Maar dat kan enkel binnen een team, in je eentje ben je niks. Oké, de basiskwaliteiten moeten er zijn, maar de eerste de beste schelvis heeft ook basiskwaliteiten.»

HUMO Wat zijn de basiskwaliteiten voor zo’n competitie?

De Zeulder «Zwemmend vermogen. Maar daar raak je niet ver mee, de meeste vissen zijn behoorlijk goeie zwemmers. Je moet die basiscompetentie – dat zwemmen – natuurlijk optimaliseren, maar je moet ook een doel voor ogen hebben.»

HUMO En wat is het doel van de rode poon?

De Zeulder «Bovenaan eindigen als Vis Van Het Jaar. En niet in de top vijf, maar op het allerhoogste schavot. Want zonder die winnaarsmentaliteit hou je het niet vol.»

HUMO Is dat de kracht van de rode poon?

De Zeulder «Die drang om te winnen is maar de helft van het verhaal. Een poon – en dan heb ik het over de rode, je hebt ook nog de grauwe poon, maar die stelt niks voor – kan zichzelf wegcijferen.»

HUMO Wat bedoelt u daarmee?

De Zeulder «Jeugdwerking! Een rood poonwijfje wordt hoogstens tien jaar oud, de mannetjes amper vier, als ze al niet vroegtijdig op ons bord belanden. Het is dus van belang om tijdig plaats te ruimen voor aanstormend jong talent. Dat betekent echter niet dat de oudere ponen op hun lauweren rusten, o nee. Zij sharen hun knowhow, en het is mede daardoor dat ze andere vissoorten het nakijken geven.»

HUMO Heeft de rode poon nog andere ambities?

De Zeulder «Nee! Als je de top wilt halen, moet je offers kunnen brengen. En dat doet de rode poon. Hij is maar met één ding bezig: Vis Van Het Jaar worden. Hij let op zijn eten, traint, zorgt voor voldoende recuperatie, en dan, als het moment daar is: knallen! Knallen met z’n allen!»

HUMO Hoe wordt zo’n overwinning gevierd?

De Zeulder «Het leven van de rode poon is kort. Vaak is een deelnemer al dood voor hij het nieuws van de overwinning krijgt: hij werd opgevreten door een andere vis, of door de mens. Maar dat deert hem niet, hij is immers overleden. De overlevenden hebben trouwens geen tijd om te vieren, want de jeugd moet worden opgeleid.»

HUMO Is de rode poon een lekkere vis?

De Zeulder «Amper, de beesten zijn taai – dat komt door die trainingen. Daarin schuilt ook de tragiek van de rode poon. Velen worden vlak voor de wedstrijd gevangen, en dat komt hard aan. Maar terwijl hij in de netten spartelt, denkt de poon berustend: ‘Och, Vis Van Het Jaar worden is niet meer voor mij weggelegd, maar ik eindig wel op een fraai bord in een toprestaurant, ik ben tenslotte een rode poon!’»

HUMO Dat is een hele troost.

De Zeulder «Jazeker, maar het is vooral een grote misrekening. Als ze geluk hebben, eindigen ze als tartaar, maar doorgaans worden ze in chapelure gedraaid, in frietvet gebakken en opgevreten door zatte Engelse hooligans. Verschrikkelijk is dat!»

HUMO Ik zie tranen in uw ogen, dokter.

De Zeulder «Ja, het tragische lot van die nobele dieren is ondraaglijk. En daarom zeg ik u: laat de drank aanrukken, zodat ik de pijn kan verwerken. De pot op met die hele Tournée Minérale!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234