null Beeld

Dokter De Zeulder laakt frauderende wetenschappers

Een Zweedse studie over plastic etende visjes, verschenen in het prestigieuze Science, mag de prullenmand in. Toen het blad naar de onderzoeksresultaten vroeg, bleek de computer in kwestie plots gestolen te zijn. Tja. Wetenschappers van de universiteit van Uppsala hadden hele lappen research gewoon verzonnen. Is dit een typisch Zweeds fenomeen?

'Op de keper beschouwd, is een keper niet meer dan een stuk hout'

Dr. Koen De Zeulder «Nee. In een stad waarvan de naam uit de koker van Gert Verhulst lijkt te komen, kun je natuurlijk alles verwachten. Maar het is een wereldwijde plaag. Die wetenschappers zuigen maar wat uit hun duim.»

HUMO Welke disciplines zijn het meest fraudegevoelig?

De Zeulder «De biologie staat met stip op één. De immunologie is daar een goed voorbeeld van. Omdat ik al lang nattigheid voelde, liet ik mij twee jaar geleden uitnodigen op een internationaal immunologisch congres in Berlijn. De bijeenkomst begon met een lezing over Immunsystem und Schwangerschaft.»

HUMO Was het interessant?

De Zeulder «Zeker wel. De spreker, een zekere doctor Schlummer, sprak over een vrouw in Koblenz met een problematische zwangerschap. Daarna ging het over de zus van die vrouw, die in Keulen een kaaswinkeltje uitbaat en erg bepotelbaar is tijdens de carnavalsperiode. Vervolgens had hij het over de grootste carnavalshits van de voorbije twintig jaar. Plots weerklonk uit de speakers een verbijsterend lied, iets over een Hänzl en zijn Schwänzl. Meteen veerden de immunologen op, en de polonaise dansend vormden ze een stoet die een paar rondjes aflegde in de aula, terwijl dr. Schlummer op de pupiter klom en met teutoons heupwiegen zijn achterste ontblootte. Prompt werd er met stoelen en tafels gesmeten om de feestvreugde te onderlijnen.»

HUMO De sfeer zat er dus goed in.

De Zeulder «Dat kun je wel zeggen. Het was niet mijn soort feestje, maar als je drie congresdagen moet vullen, kun je dat maar beter op een vrolijke manier doen.»

HUMO Viel er ook wetenschappelijk nieuws te rapen?

De Zeulder «Nee, mijn bange vermoeden werd alleen maar bevestigd: de immunologie stelt niks voor. Die hele discipline is één grote schijnvertoning. Met de regelmaat van een klok verschijnen de onnozelste studies, die door de incrowd op applaus worden onthaald. Zo blijft die onzin aan de gang.»

HUMO Kunt u een voorbeeld geven van zo’n studie?

De Zeulder «In Basel heeft men tien jaar lang gewerkt rond de vraag: werkt het immuunsysteem ook als je het ondersteboven houdt? Die medewerkers zaten de hele tijd op café, als ze al niet afwezig waren wegens een snoepreisje, naar Keulen bijvoorbeeld, om met carnaval dat kaasvrouwtje te bepotelen onder toezicht van dr. Schlummer. Een ander voorbeeld: aan de medische faculteit van Harvard hebben ze onderzocht of het immuunsysteem oren en poten heeft. Het antwoord was ja. Die jongens hebben nog een prijs gekregen omdat ze een nieuwe diersoort hadden ontdekt.»

HUMO En die vielen nooit door de mand?

De Zeulder «Nee. Ze hadden zelfs foto’s en filmpjes van dat beest. Het leek verdacht veel op een onnozele straathond, maar als je daarop wees, kreeg je het antwoord ‘dat het immuunsysteem op een straathond lijkt doordat het zich zo goed kan aanpassen aan de omgeving. In dit geval is dat het leven op de straat.’ Nee, die fraudeurs pakken het doordacht aan.»

HUMO Bestaat het immuunsysteem eigenlijk wel?

De Zeulder «Zeker, denk maar aan het hondenras. Honden zijn overbodige beesten die alleen maar ellende veroorzaken: lawaai, stank, geldverspilling en bijtwonden. Zo’n hond is eigenlijk een systeem van organen, botten, een slecht karakter en een domme blik. Als die beesten nu eens muun waren, dan stierven ze allemaal binnen de week aan de eerste de beste infectie. Helaas zijn die beesten immuun voor een hoop ziektes. Op de keper beschouwd, is een hond dus inderdaad een immuunsysteem. Maar beschouwen is nog geen wetenschap, of je dat nu op een keper doet of op een ander stuk hout. Want meer is een keper niet, op de keper beschouwd!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234