Dokter De Zeulder lacht er niet mee!
Als een patiënt deontologie wil, moet hij maar naar Ignaas Devisch gaan
'Als een patiënt deontologie wil, moet hij maar naar Ignaas Devisch gaan'
Dr. Koen De Zeulder «Dit is het beste nieuws in jaren! Ik heb een oogje op een prachtige villa uit de jaren 60, van een gerenommeerde architect. Er zijn wat kosten aan, maar het is een echt kunstwerk. Als je daar renteloos voor kan lenen, dat scheelt een slok op de borrel. Laat maar komen, die centen.»
HUMO Er is wel een limiet: je kan niet meer dan 5.000 euro lenen.
De Zeulder «5.000 euro? Is die Vlaamse regering zo wereldvreemd? Ik kom wel eens op een vernissage, en het gebeurt zelden dat je daar iets voor 5.000 euro kan kopen, of het moest de catalogus zijn. Kunst is nu eenmaal duur, anders zou het geen kunst zijn. Je hebt natuurlijk amateurs, die in hun vrije tijd wat knoeien met verf of klei, en die zijn wellicht goedkoper. Voor hen is zo’n maatregel goed. Maar als de verkoop dan officieel moet, om aan de voorwaarden voor zo’n lening te voldoen, dan is het alweer een maatregel voor niets. Want die prutsers verkopen hun rommel natuurlijk het liefst in het zwart, aan vrienden en familieleden die niets anders durven dan de portefeuille boven te halen, omdat de sfeer op het volgende kerstfeest anders weer te snijden zal zijn.»
HUMO Het gaat ook over toegepaste kunst, zoals mode en designobjecten.
De Zeulder «Aha! Dat is goed nieuws, met name voor mijn patiënten. Als ik een nieuwe hartklep moet steken, vertel ik er altijd bij dat ze voor een schappelijke meerprijs een Rolex kunnen krijgen.»
HUMO Maakt Rolex hartkleppen?
De Zeulder «Dat laat ik even in het midden. Uiteraard kan een patiënt niet zien met welke hartklep hij rondloopt. Maar als hij dénkt dat hij een Rolex heeft, voelt hij zich veilig, want Rolex is een betrouwbaar merk. En een rustige hartpatiënt is een gezonde hartpatiënt. Mijn leugentje om bestwil – want ja, dat is het eigenlijk wel – heeft dus een therapeutisch nut. Ja, het welzijn van de patiënt is altijd mijn eerste betrachting. En als er geen serieuze meerprijs aan vasthangt, is zo’n Rolex-hartklep ongeloofwaardig. Kwaliteit heeft nu eenmaal zijn prijs.»
HUMO Is dat deontologisch wel helemaal in orde?
De Zeulder «Als een patiënt deontologie wil, moet hij maar naar Ignaas Devisch gaan, dat is een moraalfilosoof. Maar ik denk niet dat die kerel aan harten bricoleert. Ieder zijn specialiteit, nietwaar?»
HUMO Is een hartklep van Rolex kunst?
De Zeulder «Maar natuurlijk! Rolex maakt helemaal geen hartkleppen, zoals we weten. Het is een sublieme medische variant op ‘Ceci n’est pas une pipe’ van Magritte: ‘Ceci n’est pas une Rolex’. Ik verkoop trouwens kopieën van dat schilderij, en boven de pijp staat dan ‘Ceci n’est pas ceci n’est pas une pipe’. Wat helemaal waar is, trouwens. Lekker meta, zie je! Voor een kleine meerprijs kan je ook ‘Ceci n’est pas ceci n’est pas ceci n’est pas une pipe’ krijgen. Enzovoort. Misschien moet ik de prijs plafonneren op 4.999 euro, met het oog op die subsidies. Overigens zou het beter zijn om het met zijn allen over plafonderen te hebben, dat is logischer.»
HUMO Waarom is dat logischer?
De Zeulder «Omdat plafond eindigt op een d. Als je plafonneren gebruikt, moet je het ook hebben over zonnigen in plaats van zondigen, over iemand doorgronnen, over gebonnen saus, honnenrassen, vonnelingen en ronnellen.»
HUMO Wat zijn ronnellen?
De Zeulder «Dat zijn van die ijzerend ronne voorwerpens die werkmanden, die zonnigen tegen elke taallogica, aanwennen om er de verbinning van een bou met een moerd mee te vestevigen. Dat wor soms ook een afdichtingsringd genoem.» (hm)