null Beeld

Dokter De Zeulder legt verbanden

De piramide van Cheops bevat een verborgen holle ruimte. Dat ontdekte een Japans team van de universiteit van Nagoya na een ingewikkeld onderzoek waarbij de piramide werd bestookt met nuonen. Als dat niet om duiding vraagt, dan weten we het ook niet meer.

Hugo Matthysen

'De piramide van Cheops: symbool van Vlaams zelfbewustzijn!'

HUMO Wat zijn nuonen?

Dr. Koen De Zeulder «Microscopische rommel die moeiteloos heen en weer vliegt, ook doorheen gesteente. De nuonendetectie is een nieuwe technologie, dus daar moet je mee opletten.»

HUMO Waarom?

De Zeulder «We weten niet precies wat nuonen kunnen aanrichten. Misschien veroorzaken ze met hun irritant heen en weer gevlieg wel holle ruimtes in gesteente. Dan hebben die Jappen een verborgen ruimte ontdekt die ze zélf hebben gemaakt.»

HUMO Wat is het nut van zo’n onderzoek?

De Zeulder «Dat vraag ik me ook af. De Standaard wijdde er een hele pagina aan, dus dan denk je: aha, dit heeft bijzonder veel maatschappelijk of cultureel belang. Bij het lezen van dat artikel dacht ik dus de hele tijd: nu komt het, nu komt de onthulling die mij van mijn stoel zal doen vallen. Maar nee hoor.»

HUMO U zat misschien op een sofa?

De Zeulder «Nee, ik was bewust op een stoel gaan zitten, onder het motto: je weet maar nooit of je er afvalt.»

HUMO Wat voor onthullingen had u verwacht?

De Zeulder «Dat ze in die verborgen ruimte een veldbed, een leeg pak Krisprolls en een simkaart van Vangheluwe hadden gevonden, bijvoorbeeld. Of een factuur van Jef Vermassen. Of de achterbank van een Golf GTI uit 1982.»

HUMO U refereert aan de Bende van Nijvel?

De Zeulder «Helemaal niet, dat doet u. En u legt meteen een verband tussen Vangheluwe en de Bende, terwijl dat allemaal nog moet worden bewezen. Allicht weten ze bij De Standaard meer, maar houden ze dat voorlopig stil. Met andere woorden: het oorspronkelijke artikel ging mogelijk over wapenleveringen aan de Egyptische Christenen, via Vangheluwe. Die wapens zijn gevonden in die piramide. Of zoiets. Maar die informatie hebben ze uiteindelijk geschrapt, zodat de arme redactrice niet anders kon dan een volle bladzijde vullen met iets wat je in één zin kan vertellen: de Japanners hebben met nuonendetectie een holle ruimte gevonden in een piramide.»

HUMO Waarom hebben ze die informatie geschrapt?

De Zeulder «Omdat ze net op tijd ontdekten dat Cheops niet in het Pajottenland ligt, ergens tussen Aalst en het kanaal Brussel-Charleroi. Want dan had de puzzel netjes in elkaar gepast.»

HUMO Ze doen dus aan correctie-journalistiek?

De Zeulder «Ja, maar ze sleuren er wel een Japanse universiteit bij, en nuonen. De krant kan het zich nu eenmaal niet permitteren om te schrijven: ‘In Cheops, een deelgemeente van Herne, werd een holle ruimte ontdekt...’ Hun lezers zouden dat niet pikken.»

HUMO Waarom zouden die lezers dat niet pikken?

De Zeulder «Dat zou de vraag oproepen wat die piramide daar staat te doen. Dat is nog makkelijk op te lossen door te schrijven: ‘...de piramide van Cheops, dat symbool van Vlaams zelfbewustzijn in het Vlaams-Brabantse Herne...’ Maar dat zorgt voor nieuwe problemen. Dan moet je weer een half weekendkatern vullen met de historische achtergrond van dat bouwsel, met sfeervolle foto’s van Michiel Hendryckx die dan schrijft hoe hij daar in zijn jeugd naartoe scooterde met een vriendin die Bastos rookte en op een Franse filmster leek, terwijl dat ding daar helemaal niet staat! Dat is dan weer in strijd met die Japanners die na vierduizend vijfhonderd jaar een verborgen ruimte ontdekken.»

HUMO Is het allemaal niet hopeloos ingewikkeld?

De Zeulder «Dat lijkt maar zo, omdat die journalisten niet verder kijken dan hun neus lang is. Waarom gaan ze niet op zoek naar holle ruimtes in de openlucht? In de driehoek Aalst-Brussel-Nijvel? Daar heb je geen Japanners en hun nuonen voor nodig, maar alleen wat gezond verstand!

»Je merkt het, ik doe gewoon waar ik als arts voor ben opgeleid: verbanden leggen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234