null Beeld

Dokter De Zeulder over de app die dokters beoordeelt

Wees niet bang van de nieuwe media!

Hugo Matthysen

Vlaamse artsen maken zich zorgen over de app WisDoc, een hulpmiddel waarmee patiënten kunnen kijken welke dokter door vrienden en familie wordt aanbevolen. Is die bezorgdheid terecht?

Dr. Koen De Zeulder «Op YouTube staat een filmpje waarin wordt getoond hoe die app werkt, en het is een schoolvoorbeeld van valse informatie. We zien mama Emma en haar zoontje Tom. Tommetje heeft buikpijn, en daarom gaan ze naar de huisarts. Dat is al fout nummer één.»

HUMO Wat is daar fout aan?

De Zeulder «Zo’n kleine heeft wellicht geen zin om naar school te gaan: het is zwemles vandaag, of de spreekbeurt is niet klaar. Emma zou nog wat kunnen leren van de conservatieve moslims, wat dat betreft. Ze zou kunnen zeggen: ‘Als de bliksem naar school, kleine fucker! Want anders begint je graf na je dood te krimpen tot je ribben breken, en in de hel zal de Shaitan je elke dag van negen tot twaalf roosteren, daarna moet je een spreekbeurt houden en voor de rest van de dag is het zwemles.’»

HUMO Is er een zwembad in de islamitische hel?

De Zeulder «Nee. Die zwemles is een variant op het roosteren. Het zondaartje wordt opnieuw geroosterd, maar daarbij moet het zwembewegingen maken terwijl het op de grill ligt.»

HUMO Maar goed, in het filmpje gaan moeder en zoon naar de huisarts.

De Zeulder «Naar een sukkel zul je bedoelen. Die kerel mompelt iets over glutenintolerantie en verwijst door naar een gastro-enteroloog. Daarna rekent hij af. In drie minuten staan ze weer op straat. Terwijl die kleine, als hij écht buikpijn heeft, eens streng moet worden ondervraagd over zijn dagelijkse dosis zoete beertjes en Twixen.»

HUMO En dan wordt de WisDoc-app bovengehaald.

De Zeulder «Yep, en daar kun je opzoeken welke gastro-enteroloog wordt aanbevolen door familie en vrienden. Je ziet dan commentaren als ‘Dokter Peeters heeft mijn vrouw goed geholpen.’ Daarmee wordt bedoeld: ‘Die kerel heeft haar duidelijk gemaakt dat de buikpijn in haar hoofd zit. Ze gaat nu driemaal per week naar de yoga. O, wat is het dan rustig in huis, gedaan met het gezeur van dat mens dat elke week een nieuwe klacht heeft.’»

HUMO Bestaat dat, buikpijn die in je hoofd zit?

De Zeulder «Theoretisch is dat mogelijk, bijvoorbeeld als het darmkanaal uitmondt in de linker oogbol. Ik heb het nog niet meegemaakt. Maar ja, mensen die daaraan lijden dragen wellicht een ooglapje, met zo’n aandoening loop je niet te koop. In zo’n geval zou ik een operatie aanbevelen, en niet alleen om esthetische redenen. Als het ontbrekende oog te vinden is op de plek waar je normaal de aars aantreft, is de kans op succes zelfs groot.»

HUMO Bent u zelf terug te vinden op WisDoc?

De Zeulder «Ja, je mag niet bang zijn van de nieuwe media. Na elke consultatie vraag ik of ik de smartphone van de patiënt even mag lenen. Bij mijn naam vul ik dan commentaren in als ‘warme man met een enorme wetenschappelijke kennis’, ‘één en al empathie en medisch inzicht’ of als ik in een vrolijke bui ben: ‘Dokter De Zeulder is doordrongen van de stelling dat een goede gezondheid onbetaalbaar is.’ Daar komen de patiënten op af als brave vrouwen op Milow!»

HUMO Hoe is het afgelopen met die jongen uit dat YouTube-filmpje?

De Zeulder «Tommetje had de Rolex van zijn vader ingeslikt. Hij had dat ding net van het nachtkastje gejat toen papa binnenkwam. In paniek stak hij het in zijn mond, en toen hij daarna werd gedwongen zijn muesli op te eten, is het gebeurd. Met de opbrengst van dat horloge wou hij rilatine kopen, omdat het rekenen daarmee vlotter schijnt te gaan. Want mam en pap werden weleens boos als hij zijn tafels niet snel genoeg kon afdreunen. Arm kind!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234