null Beeld

Dokter De Zeulder over de megawespenplaag: 'Regel alvast uw erfenis!'

Profiteer van de zomerse buitenlucht zolang het nog kan, want vanaf half juli blijf je maar beter binnen. Er is namelijk een wespenplaag op komst die zo hevig zal zijn dat je zult hopen dat je in Mosul was en niet in Keerbergen of Kortemark. Dat schrijven De Standaard én Het Laatste Nieuws. Maar klopt het wel?

Dr. Koen De Zeulder «Bij De Standaard schrijven ze doorgaans maar wat hun toevallig te binnen schiet, maar soms pakken ze het slimmer aan, en dan jatten ze een stuk van Het Laatste Nieuws. En díé krant is een wereldautoriteit op het vlak van de entomologie. Het zal dus wel kloppen.»

HUMO Wat veroorzaakt die wespenplaag?

De Zeulder «De biologische landbouw, en wel op twee manieren. Ten eerste is die sector gespecialiseerd in halfrot fruit, en daar zijn wespen verzot op. Dat is nog niet zo erg. Maar de tweede reden is dramatischer. Sinds de jaren 50 hebben we het platteland duchtig met chemicaliën besproeid. Daar waren die beestjes niet goed van, en ze hielden zich nog redelijk koest. Die biologische boeren zijn daar echter mee gestopt, met als gevolg dat de hedendaagse wesp kerngezond is.»

HUMO Is een gezonde wesp gevaarlijk?

De Zeulder «Dat is een understatement. Een wesp bestaat uit drie gelijke delen, te weten a) wespsubstantie, b) gif en c) amfetamine.»

HUMO Speed dus?

De Zeulder «Precies. Wespen zijn van nature agressieve dieren. En als je een agressief wezen speed toedient, dan is het resultaat blinde razernij. Geef zo iemand dan ook nog eens wendbare vleugels, een speer en de lichaamscontrole van een topsporter, en dan kom je in de buurt van het monster dat wij wesp noemen.»

HUMO Zijn er nog andere factoren die meespelen?

De Zeulder «Ik hou niet van factoren. Met factoren kun je alles uitleggen. Dat Europa het voorbije jaar niet werd getroffen door een meteoriet ter grootte van Corsica is zeker een factor in het voordeel van de wesp. Dat we nog niet werden bezocht door wespenvretende aliens: idem. Dat de atmosfeer niet is weggeblazen door een vreselijke zonnestorm speelt ook in hun voordeel: zonder lucht kan de wesp niet vliegen. Tevreden? Of zal ik er nog een paar verzinnen?»

HUMO Hoe kunnen we die wespenplaag binnen de perken houden?

De Zeulder «Door het onthipsteren van de samenleving. Die beesten hebben zacht, onbewerkt hout nodig, dat ze herkauwen tot een pasta waarmee ze hun nesten bouwen. Dat hout vinden ze in de palletten waaruit menige zomerbar is opgebouwd. Als je leven je lief is, mijd die plaatsen dan. Bovendien is de wesp een snob als het om koffie gaat. Bucht uit de automaat laten ze links liggen, maar voor een ristretto of een latte macchiato maken ze graag een ommetje van vijftien kilometer. Probeer je maar eens voor te stellen wat cafeïne doet met die alreeds van speed doordrongen vechtmachines. Pure horror!»

HUMO Welke voorzorgen moeten we nemen?

De Zeulder «Misschien eens langsgaan bij de notaris om je nalatenschap te bespreken. Een laatste bezoek aan wie je dierbaar is, kan ook zinvol zijn. Een andere optie is de aanschaf van een duikboot, maar dan moet je wel zeker zijn dat er geen wespennest aan boord is, want als je op een diepte van driehonderd meter door die rotzakken wordt aangevallen, kun je geen kant meer uit. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden.»

HUMO En die zijn?

De Zeulder «Yoga. Ik heb een assistente die je kan leren hoe je met de juiste yogaoefeningen wespen uit je tuin kunt weren. Of van je terras, daar zijn weer andere oefeningen voor. Goedkoop is die cursus niet, vakkennis heeft nu eenmaal haar prijs. Maar in kwesties van leven of dood moet je niet krenterig zijn, dat wreekt zich altijd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234