null Beeld

Dokter De Zeulder over de mountainbike van Jezus

De hele zomer kun je in Knokke de Magritte Experience bezoeken. Je kunt daar wat schilderijen gaan bekijken, maar de kern van de tentoonstelling is een virtualreality-opstelling. Je zet zo’n VR-brilletje op, en hups: daar vlieg je in drie dimensies door de wereld van Magritte. Kunstkenner Koen De Zeulder geeft graag zijn mening over deze aanpak.

Hugo Matthysen

'Alarmerend dat De Standaard zoiets durft te publiceren'

Dr. Koen De Zeulder «Knokke is niet meer wat het geweest is. Dat bewijst deze kinderachtige tentoonstelling. Het is een beetje jammer, want ik heb er een optrekje. Maar wat mij het meest tegen de borst stuit, is wat regisseur John Durrand liet optekenen in De Standaard: ‘Magritte had virtual reality geweldig gevonden’. Het is alarmerend dat een kwaliteitskrant zoiets durft te publiceren.»

HUMO Wat is daar schandalig aan?

De Zeulder «Het zet de deur wagenwijd open voor meer onzin. ‘De Vikingen hadden een Yamaha F300 zeker gewaardeerd. Met deze betaalbare buitenboordmotor hadden ze niet hoeven te roeien bij windstilte.’ Krijgen we dat volgende week te lezen in die krant? En zal de journalist in kwestie kritisch genoeg zijn om op te merken dat zo’n ding waardeloos is als je nergens benzine kunt tanken? Of wordt het: ‘De Vikingen hadden een Yamaha F300 én een netwerk van benzinestations langs kusten en rivieren vast en zeker toegejuicht.’ O ja? Om dan, overal waar ze aan land gingen, onthaald te worden op molotovcocktails? Want dat krijg je als er benzine in overvloed is.»

HUMO Maar klopt het dat Magritte blij zou zijn geweest met virtual reality?

De Zeulder «Zou Jezus blij zijn geweest met dertien mountainbikes? Eén voor zichzelf en twaalf voor zijn apostelen? Dan had hij het geloof heel wat sneller kunnen verspreiden, als we De Standaard mogen geloven. En ach, wat zou Beethoven in zijn nopjes zijn geweest met een synthesizer! De holenmensen van Lascaux hadden met een pak viltstiften al die dieren prachtig kunnen inkleuren. En als de dinosaurussen over ondergrondse schuilkelders hadden beschikt, met voedsel voor een jaar of drie, dan waren ze niet uitgeroeid door de inslag van die gigantische meteoriet.»

HUMO U ontwijkt de vraag over Magritte.

De Zeulder «Er is geen antwoord op die vraag, en Magritte zelf kan het ons niet vertellen, want hij is al vijftig jaar dood. Zou Magritte een Vedett hebben verkozen boven een glas Seefbier? Niemand weet het, behalve De Standaard. Zou Magritte op de N-VA hebben gestemd? Wat was zijn mening over Siska Schoeters? Het zijn pertinente vragen die niet onbeantwoord hoeven te blijven, dankzij die cryptotsjeven. En daarbovenuit troont de vraag: had je Magritte een plezier kunnen doen met een digitaal abonnement, en zo ja: op welke krant? Het antwoord is: ja, op De Standaard! Dan had hij zich niet meer hoeven af te vragen hoe hij over de dingen dacht. Gewoon drie keer klikken en twee keer swipen en hij wist het.»

HUMO Gaat u de tentoonstelling bezoeken?

De Zeulder «Nee, en dat ben ik ook niet van plan. Je krijgt een zitje in een reusachtige bolhoed. Dan zet je die bril op, je reist door de landschappen die hem inspireerden en je eindigt bij een beeld van Georgette Magritte. Het is Plopsaland voor mensen met een culturele beperking. Het staat mooi beschreven in De Standaard, ik moet ze danken omdat ze mij ervoor hebben behoed. Maar! De Standaard zou beter zélf een virtuele tentoonstelling opzetten met de feiten die ze ons voorschotelen. Hoe Jezus en zijn volgelingen met piepende remmen de Olijfberg afdalen, en die Vikings met hun buitenboordmotoren, dat zou ik weleens willen zien. En om het spannend te houden: de week daarna een stuk van drie pagina’s over het onderwerp: ‘Als de Franken over kalasjnikovs hadden beschikt, dan hadden die Vikingen wel anders gepiept, en de Hunnen ook. Tenzij Attila de Hun vanop zijn vliegveld nabij het huidige Boedapest...!’ En zo blijven we bezig. Ja, er is nog een enorm gebied dat op journalistieke ontginning wacht.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234