null Beeld

Dokter De Zeulder over de zelfrijdende auto

Hugo Matthysen

Hoe kun je nog een touw vastknopen aan een boom als je hem door het bos niet meer kunt zien? Maar er schijnt een stralend licht aan de horizon: de zelfrijdende auto zal alles oplossen!

'Windows is beter voor je seksleven'

Dr. Koen De Zeulder «Dat is een naïeve gedachte. Je herinnert je misschien nog het carpoolen: met zijn allen in één auto naar het werk om het fileprobleem op te lossen. Dat is nooit wat geworden. Het waarom van die mislukking hebben de verkeersdeskundigen nooit begrepen. Het is nochtans eenvoudig. Als je met vier passagiers rondtuft, hoor je voortdurend die opmerkingen tussen de tanden: ‘Groen! – ‘Ge staat nog in derde!’ – ‘Ge moet voorrang geven!’ – ‘Er is plaats genoeg op het rechtervak!’ Een mens wordt daar gek van. En gek worden is voer voor psychologen, niet voor mobiliteitsspecialisten.»

HUMO Dat gezeur zal verdwijnen als de zelfrijdende wagen is ingeburgerd.

De Zeulder «Het zal zich verplaatsen. Vooral in relaties zie je dat partners de neiging hebben om elkaar te corrigeren. Terwijl er naar de supermarkt of de bomma wordt gereden, ziet de chauffeur groen en geel van ergernis omdat de bijrijder zich groen en geel ergert. Die ergernis verdwijnt bij het einde van de rit. En dat is gezond. Maar wat als je de auto niet meer zelf kunt besturen?»

HUMO U stelt de vraag, beantwoord ze maar.

De Zeulder «Dan verplaatst ze zich naar andere terreinen! Dan krijg je ‘je hemdskraag zit scheef’ of ‘stop dat kleingeld in een portemonnee, ik hoor het rammelen in je broekzak!’ Mannen hebben dat ook, hoor. Vorig jaar vermoordde een man uit Klein-Brabant zijn vrouw omdat ze altijd ‘hoi!’ riep als hij thuiskwam. Die kerel kon dat niet meer aan. Vijfenveertig messteken, één per vijfhonderd hoi’s. De rechter heeft hem vrijgesproken, want ze hadden geen auto. Anders had de beklaagde zich op het slachtoffer kunnen afreageren met ‘dat hendeltje aan de linkerkant is voor de knipperlichten’ of ‘dit is geen woonerf, ge moogt hier 70 rijden!’ De mensen vergeten dat een ecologische levensstijl vaak een hoge tol vraagt.»

HUMO Hoe los je dat probleem op?

De Zeulder «Met spraaktechnologie. Ik heb een mail naar Tesla gestuurd, met de suggestie om ervoor te zorgen dat je tegen de computer kunt zeuren. Ze vonden dat een geniaal idee, maar het is niet eenvoudig. Neem bijvoorbeeld de klassieker ‘ge staat te ver van de boordsteen!’ Iedereen kent de emotionele voldoening die ontstaat als je zoiets tegen je partner blaft. Maar! De wagen moet dan wel effectief ver genoeg van het trottoir geparkeerd staan.»

HUMO En dat kan zo’n wagen niet?

De Zeulder «Je kunt zo’n Tesla zodanig programmeren dat hij pakweg één keer op twintig slecht parkeert. Maar de passagier moet het dan wel in de gaten hebben. Als hij niks zegt, blijft dat ding daar gewoon staan en wordt de spiegel er afgereden. En wie heeft het dan gedaan? Tesla!»

HUMO Wat is er mis met je afreageren op Tesla?

De Zeulder «Dat is te onpersoonlijk. Als een computer raar begint te doen, maken we ons ook niet druk op Dell of Microsoft. Nee, dan roepen we naar onze vrouw: ‘Ik had toch gezegd dat we een Mac moesten kopen! Maar ja, dat was te duur. En zeg eens: hoeveel kostte dat fitnessabonnement dat je maar twee keer hebt gebruikt?’ En dan roept die vrouw terug: ‘Die computer is gecrasht omdat jij mails openklikt waarvan je al op een kilometer afstand ziet dat ze niet deugen.’ Nu wordt de man echt nijdig. ‘Precies daarom wou ik een Mac, daar heb je dat probleem nauwelijks.’ En de vrouw: ‘En als je géén computer hebt, heb je dat probleem nog minder. Zal ik een blocnote en een bic voor je gaan kopen?’ Zo escaleert die ruzie. Daarna hebben ze goedmaakseks en loopt de relatie weer op wieltjes.»

HUMO Een Mac is dus beter voor je relatie?

De Zeulder «Het is eerder omgekeerd, dat Windows beter is voor je seksleven dan Linux of OS X, lijkt mij bewezen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234