null Beeld

Dokter De Zeulder over hippe koffiebars

Hugo Matthysen

Het is de merkwaardigste trend van de afgelopen tien jaar: de koffiebar. Elke dag wordt er nog wel ergens eentje geopend, terwijl we allemaal weten dat koffie helemaal niet zo gezond is. En dat in een tijdperk waarin we allemaal op het neurotische af bezig zijn met de kwaliteit van wat we eten en drinken. Is dat niet een beetje vreemd?

'Ze wassen maffiageld wit!'

Dr. Koen De Zeulder «Deze week hebben we een nieuw dieptepunt bereikt: er zijn in ons land méér koffiebars dan golden retrievers. En het is niet zo dat die fluffige milieuvervuilers, die kindvriendelijke bacteriële haarden, er qua aantal op achteruitgaan. En dus is de vraag: wie zuipt dan al die koffie?»

HUMO Inderdaad: wie zuipt al die koffie?

De Zeulder «Het antwoord is: niemand. Als je voorbij zo’n hippe plek loopt, is er doorgaans niemand aanwezig. De salontafeltjes van lang overleden bomma’s staan er eenzaam te dromen van voorbije tijden, toen ze nog een asbak en een blikken koekjesdoos van Delacre mochten torsen. Ja, ik word een beetje poëtisch. Een hersendode koersfiets uit de jaren stillekens hangt zwijgend aan de muur, want als je hersendood bent, heb je nu eenmaal niet veel te vertellen. Ook niet als je in 1982 nog hebt deelgenomen aan Parijs-Roubaix. In het beste geval zit één kunstzinnig meisje verveeld op haar smartphone te tokkelen. Ze bestelt niet eens koffie, ze houdt het bij gemberthee. Dat is artistieker. Want die van School Is Cool drinken ook graag gemberthee, heeft ze op Facebook voorbij zien waaien.»

HUMO De vraag blijft dus: wie komt daar koffiedrinken?

De Zeulder «Geen hond, zoals we net hebben gezien. Er zijn nochtans kandidaten genoeg, zelfs als we ons enkel tot de golden retrievers beperken. En dan is de volgende vraag: waarom gaan al die zaken niet failliet?»

HUMO U weet vast het antwoord.

De Zeulder «Omdat de maffia daar geld witwast! En het takenpakket van de maffia is nog breder dan dat van Bart Peeters. Dat gaat van drugshandel en het verpatsen van hormonen tot het uitbuiten van Bulgaarse chauffeurs, en dan via een sluipweggetje naar de verkoop van gekraakte software. Daarna kom je aan een T-splitsing: links naar de gestolen sigaretten, rechts naar de plastische chirurg die na zijn uren nog wat wil bijverdienen, en als je de trap opgaat kom je bij de namaakluxeproducten. Je ziet het: het is een heel labyrint.»

HUMO En de fiscus laat dat allemaal gebeuren?

De Zeulder «De belastingdiensten zijn onderbemand. Het weinige personeel dat ze hebben, wordt dan nog losgelaten op mensen zoals ik. Wij worden uitgezogen, verpletterd, fijngestampt en bedolven onder de aanmaningsbrieven. Het mag niet verbazen dat een mens dan ook maar een koffiebarretje begint.»

HUMO U hebt zelf ook zo’n koffiebar?

De Zeulder «Jazeker.»

HUMO Waar?

De Zeulder «Dat ga ik niet aan uw neus hangen, het is niet de bedoeling dat daar plots volk op afkomt. Stel je voor dat die zaak ineens rendabel zou worden, dan is het allemaal voor niets geweest.»

HUMO Iets anders: is koffie nu eigenlijk gezond of niet?

De Zeulder «Als arts zeg ik u: ongezond zijn is veel minder ongezond dan je zou denken. We moeten niet overdrijven. Vorige week, met dat warme weer, had een bakker uit Kortrijk een paar ramen opengezet. Meteen ging het gerucht dat er een wolk gluten was ontsnapt. In paniek belden de buren de brandweer. De pompiers antwoordden laconiek: «Gluten? Daar hebben wij niet het juiste materieel voor. Sorry, maar wij gaan ons leven niet wagen. Bel maar naar de civiele bescherming.

»Die civiele jongens wonen daar niet om de hoek, dus dat duurde wel even. De burgemeester wou net het bevel geven om de stad te ontruimen – want volgend jaar zijn er verkiezingen – toen er goed nieuws kwam: het bleek om lijnzaadbloem te gaan. De gluten zaten waar ze moesten zitten: in de brandkast achteraan in de bombestendige schuilkelder, opgeslagen in inoxen cilinders met de wettelijk voorziene wanddikte van 45 millimeter, en geneutraliseerd door geïoniseerd stikstof op een temperatuur van min 80 graden. Of zoiets.»

HUMO Maar is koffie nu gezond of niet?

De Zeulder «Voor mijn financiële toestand? Heel gezond, anders was ik dat zaakje nooit begonnen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234