null Beeld

Dokter De Zeulder raadt vakantie af

Dit weekend begint de zomervakantie, en daarmee de Grote Uittocht naar het zuiden. Dat wordt weer urenlang aanschuiven in de hitte, of eindeloos wachten tot dat vervloekte woord ‘DELAYED’ eindelijk van dat rotbord verdwijnt. Wat moet je doen om de ellende zo goed mogelijk te doorstaan?

'Je wordt er blind én doof van!'

Dr. Koen De Zeulder «Thuisblijven. Zo’n luchthavengebouw is een biologisch rampgebied. Onlangs werd bewezen dat een bacterie bij een kuchje moeiteloos een luchtreis van vier, vijf meter maakt. En met reizigers die aankomen uit alle hoeken van de wereld heb je daar een waaier van ziektes die je ergste nachtmerries overtreffen.»

HUMO Zoals?

De Zeulder «Er is een ziekte die zo nieuw is dat ze nog niet eens een naam heeft. Het is een verschrikking. Je wordt blind, je went aan je nieuwe leven met een geleidehond en zo, je leert braille, en na een paar maanden ben je er weer bovenop. Maar op een morgen word je wakker, en... je kunt weer zien. Al die moeite en die kosten voor niks! Geërgerd gooi je die witte stok in een uithoek van de tuin. En een dag later ben je plots stokdoof. Met nieuwe moed leer je ook daarmee leven. Helaas! Na een paar maanden is je gehoor weer oké, maar opnieuw word je blind. Wat heb je spijt dat je die stok hebt weggesmeten, en de hond had je inmiddels verkocht. Je komt op een wachtlijst voor een andere hond, want die worden schaars: er is inmiddels sprake van een epidemie. Drie maanden later kun je weer zien, maar je hervalt in de doofheid. Dan komen ze eindelijk die nieuwe hond brengen. Je hebt zin om dat beest de deur uit te trappen, maar in een moment van helderheid besluit je dat beest te houden voor het geval je opnieuw je gezichtsvermogen verliest. Twee weken later is het eindelijk zover. Niet erg, denk je, want ik heb een lieve en bekwame hond. Maar dat beest is inmiddels zélf doof geworden, en het kan je bevelen niet horen. Zelden is een dier zo waardeloos geweest. En daarna wordt de hond blind, en dan brengen ze een dove geleidehond om het te helpen. Nee, het is niet bepaald een fijne ziekte.»

HUMO Heeft ze al veel slachtoffers gemaakt?

De Zeulder «Nee, ik heb die aandoening pas een paar dagen geleden bedacht.»

HUMO Het is dus een verzinsel?

De Zeulder «Ho maar! Zelden is de wereld getroffen door een kwaal waar zoveel denkwerk achter zit! Maar de ziekte wordt vooral gekenmerkt door een grote schoonheid: ze is als eb en vloed, als het verglijden van de seizoenen. Het is – en dat is zeldzaam – een kunstwerk dat ontroert. Als je er niet zelf aan lijdt, tenminste.»

HUMO We hadden het eigenlijk over de vakantie-uittocht.

De Zeulder «Ja, en?»

HUMO Waarom zou je een luchthaven vermijden uit angst voor een ziekte die niet bestaat?

De Zeulder «Omdat er nog geen remedie is.»

HUMO Dat begrijp ik niet helemaal.

De Zeulder «Er is zelfs geen preventie mogelijk. Je kunt niet vooraf wat pillen slikken om te voorkomen dat je geïnfecteerd wordt door die geniale bacterie. De ziekte heeft nog niet eens een naam, wat moet je dan zeggen tegen je huisarts of tegen de apotheker? Ik ben bang dat ik blind word, en daarna doof, en mijn hond ook? Ze zullen je raar aankijken. Een tweederangsdokter zal zeggen: ‘Je bent overspannen. Ga misschien eens met vakantie.’ Daarop roep je vertwijfeld: ‘Maar daarom ben ik hier! Ik wil met vakantie, maar ik wil geen ziekte opdoen in de luchthaven!’ Daar staat die arts dan, en hij doet wat elke arts in zo’n geval zou doen: hij verwijst je door naar een specialist. En die specialist, dat ben ik.»

HUMO U hebt zich gespecialiseerd in deze ziekte?

De Zeulder «Ik heb ze verdorie uitgevonden! Dan mag ik toch een graantje meepikken, dacht ik zo. En ik wil langs deze weg de patiënten verzoeken om níét in de blinde fase langs te komen, want ik heb een hekel aan honden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234