null Beeld

Dokter De Zeulder redt de fruitteelt

Wat die uitreiking in Oslo betreft: ik zal er zijn.

De vrieskou was niet eens uit de ochtendlucht verdwenen, of Frank Deboosere had de schade aan de fruitteelt al tot na de komma berekend. Ze liep in de honderden miljoenen. Geen bloesempje bleef gespaard, en de kou was zo diep in de wortelstelsels doorgedrongen dat hele boomgaarden in een paar uren tijd totaal waardeloos waren geworden. Het was een geval van tijdelijke permafrost, verklaarde hij. Maar hoe groot is de mentale schade?

Dr. Koen De Zeulder «Die is niet te overzien. Je zou verwachten dat een radio- of tv-station meteen een actie opzet om die fruittelers te helpen, maar het bleef ijzingwekkend stil. Misschien denken al die BV’s, die anders meteen in de bres springen, dat die fruittelers evenveel zwart spaargeld hebben als zijzelf. Maar de grootste mentale klappen zijn voor de consument: die stelt zich vragen over de toekomst.»

HUMO Wat voor vragen?

De Zeulder «Vragen als: zal ik volgend jaar nog wat te vreten hebben, als er zelfs geen appels meer in de rekken zullen liggen? Ik krijg die wanhopige mensen hier dagelijks over de vloer. Oude familieverhalen worden weer opgerakeld, over hoe grootnonkel Staf tijdens de hongerjaren in de oorlog weeskinderen ging ophalen bij de nonnen, zodat hij zijn eigen kroost wat kon voorschotelen. Ja, het waren harde tijden. Er waren ook Duitse officieren die krijgsgevangenen aanboden aan jonge moeders in ruil voor seksuele diensten. Dat waren verscheurende keuzes voor die gezinnen.»

HUMO Wat heeft dat met de fruitramp te maken?

De Zeulder «Alles! Anders zou ik er toch niet over beginnen?»

HUMO Valt schade door vrieskou te voorkomen?

De Zeulder «Wacht even, mijn verhaal is nog niet af. Er zijn gevallen bekend van vrouwen die hun lichaam aan de mof schonken, en bij de afrekening bleek die krijgsgevangene hun eigen broer te zijn! Wat moesten ze dan doen? In de pan ermee, of hem inruilen voor een andere gevangene? Dat zijn enorme ethische kwesties. Maar wat was de vraag?»

HUMO Of er iets tegen die vrieskou te doen valt?

De Zeulder «Weinig of niets. En de zaak is: die arme medemensen werden klaargemaakt met stoofappeltjes of ingemaakte kersen. Dat verdoezelde één en ander. Maar als er geen appels of kersen meer zijn, dan zit je gewoon een mens op te vreten! Dat wil toch niemand?!»

HUMO Kan dat niet met groentjes?

De Zeulder «Ik weet het niet, en ik wil het ook niet testen. Als die oudjes, die de oorlog nog hebben meegemaakt, zeggen dat je dat alleen naar binnen krijgt met stoofappels of kersen, dan moet je daar respect voor hebben. Want die mensen hebben geleden, maar ze behielden hun fierheid. Meevoelende Duitsers, want die had je ook, wilden weleens een kameraad wegschenken die tuberculose had of een andere ongeneeslijke kwaal. Maar dat werd afgewezen: de vijand bleef de vijand! Met of zonder stoofappels.»

HUMO Maar valt er wat te doen tegen die late vrieskou?

De Zeulder «Dat is een delicate kwestie. Sommige fruittelers zeggen dat mindfulness een oplossing zou zijn, omdat mindfulness volgens hen helpt tegen alles. Ik moet dat tegenspreken: ik ken heel wat mensen die een burn-out kregen van de stress, omdat ze de hele dag mindful probeerden te zijn. Dus daar moeten we het niet gaan zoeken.»

HUMO Wat is dan wel een goeie oplossing?

De Zeulder «De vrieskou slaat toe tijdens wolkeloze nachten. Wolken aanslepen uit een storing boven pakweg Normandië lijkt omslachtig, maar het is technisch haalbaar. We hebben namelijk in heel Europa een netwerk van windmolens. Als je die voor één keertje met zijn allen naar Limburg laat wijzen, en je laat ze blazen in plaats van aangeblazen worden, dan kun je zoveel bewolking aanzuigen als je maar wil. En wat die uitreiking in Oslo betreft: ik zal er zijn, ik ben geen flauwerik zoals die Dylan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234