null Beeld

Dokter De Zeulder verleent psychologische steun

De therapeutische industrie lijkt een nieuw speeltje te hebben gevonden: de bore-out. Achter die lelijke Engelse term schuilt de desolate wereld van de oeverloze verveling! En het is o zo moeilijk om daaruit te ontsnappen. Is het niet, Dokter De Zeulder?

Hugo Matthysen

'Bart is het slachtoffer van de samenleving'

Dr. Koen De Zeulder «O ja! Ik heb het zelf meegemaakt. Daar zat ik dan in mijn spreekkamer, en ik dacht: ‘O! Als de volgende patiënt nu eens een kapotte stoel bij zich had! Dan konden we samen discussiëren over lijmklemmen en pluggen, en zwaluwstaartverbindingen googelen. En daarna naar de Brico om de breuk vrolijk te herstellen met een nieuw stuk hout. Maar daarmee is het werk nog niet klaar: want hoe moet je dat nieuwe stuk hout kleuren, zodat het niet opvalt? Met een mengsel van vernis en kattenstront? Met koffiedrab? Wat zou ik graag samen met zo’n patiënt experimenteren op een aantal blanke plankjes, in een stemmig atelier, tijdens het nuttigen van wat streekbieren die we meteen in de test betrekken: beitsen met Westvleteren en een paar rochels, en daar dan transparante lak overheen; achttiende-eeuwser kan een stuk hout er niet uitzien.’»

HUMO Waarom begon u zich te vervelen?

De Zeulder «Omdat ik het laatste halfjaar de ene uitgeborede na de andere over de vloer kreeg. Altijd diezelfde verhalen: ‘Help, ik verveel mij op het werk. Heb medelijden: ik zit de hele dag te surfen aan mij bureau.’»

HUMO Wat zegt u tegen zulke mensen?

De Zeulder «De waarheid. ‘Zou je dan liever stratenmaker zijn?’ blaf ik hun toe, ‘want díé vervelen zich niet hoor, ambtenaartje!’ En dan mompelen ze wat over een negatief zelfbeeld, want dat hebben ze ergens gelezen. Die sukkels zitten de hele dag te surfen naar de oorzaken van een bore-out. En daar hoort dat negatieve zelfbeeld bij.»

HUMO Hoe pakt u zo’n negatief zelfbeeld aan?

De Zeulder «Niet! Er zijn nu eenmaal veel onnozelaars en niksnutten in onze samenleving. En tegen die mensen zeg ik: ‘Kijk jezelf streng aan in de spiegel, en zeg luid: Ja, ik ben een nutteloze onnozelaar. En dat zal altijd zo blijven! Maar gelukkig a) heb ik een vast inkomen, en b) is dat nog niet echt doorgedrongen tot mijn omgeving.’»

HUMO En doen die mensen dat?

De Zeulder «Ja. Ik heb speciaal daarvoor een fraaie spiegel aan de muur hangen. En zo’n bekentenis werkt bevrijdend: die patiënten dansen mijn spreekkamer uit. Ik zeg altijd: ‘Als je een job hebt zonder enige verantwoordelijkheid, waar je geen klap hoeft uit te voeren, dan moet je daarvan genieten.’ Zo simpel kan psychologische begeleiding zijn.»

HUMO Even naar de actualiteit: wat vindt u van het geval Bart De Pauw?

null Beeld

De Zeulder «Hij is het slachtoffer van de samenleving. Iedereen staat maar te roepen dat men zijn grenzen moet durven te verleggen. Die man doet dat met veel enthousiasme, en dan is het wéér niet goed, want dan heeft hij plots grenzen overschreden. Dat vind ik onrechtvaardig.

»Langs de andere kant: die sms-methode is een beetje omslachtig. Ik zeg weleens tegen een patiënte: ‘Dadelijk is het middagpauze, wat dacht je van een portie seks zonder al te veel emoties?’ Ik krijg daar regelmatig positieve reacties op. Maar ook dat is niet simpel, want terwijl ik het eerste knoopje losfrunnik, schrik ik soms: ‘Oei, ik had dat mens misschien beter eens goed bekeken voor ik dat voorstel deed.’ Dat zijn moeilijke situaties.»

HUMO Want u wil zo’n dame niet kwetsen?

De Zeulder «Uiteraard niet. En dan moet je zo overtuigend mogelijk roepen: ‘O nee! Helemaal vergeten! Ik heb een afspraak voor de autokeuring over twintig minuten. Vervelend, en dat met zo’n keiharde erectie!’ Dat laatste voeg ik eraan toe om die dames niet te bruuskeren, en dan krijg ik vaak zó’n warme glimlach terug dat ik spontaan fluister: ‘Maar ja, ik kan ook morgen gaan.’ En dan voelen die dames zich plots zo aantrekkelijk, dat ze het ook daadwerkelijk worden! Die persoonlijke interactie is toch veel mooier dan een hijgerige paringsdans via een Samsung Galaxy.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234