null Beeld

Dokter De Zeulder viert carnaval‘Het is in biologisch opzicht een noodzakelijk kwaad’

Vrolijke tijden breken weer aan, fratsen en grollen zullen het straatbeeld beheersen. Nog even en ze rijden weer in stoet langs straten en pleinen, die prachtig versierde wagens waarop de spot wordt gedreven met de groten uit de politiek en de samenleving. Langs de kant staan duizenden juichende mensen, voor een paar dagen bevrijd uit de dagelijkse sleur, die dansend en zingend het leven zelf vieren. Is er iets mooier dan carnaval?

Hugo Matthysen

DR. KOEN DE ZEULDER «Zeker. Een Jaguar Roadster uit 1952, Isabelle Huppert, schoenen van Ambiorix en de schedel van Frank Vander linden in het maanlicht, hoewel bij dat laatste eerder sprake is van een merkwaardig optisch dubbeleffect dan van pure schoonheid. Maar het is wel iets dat je een keertje gezien moet hebben, vind ik. In dat opzicht is het hoofd van Frank een beetje de Vlaamse Taj Mahal, maar dan enkel bij vollemaan. En de lijst is nog veel langer.»

HUMO U loopt niet hoog op met carnaval?

De Zeulder «Het is in biologisch opzicht een noodzakelijk kwaad. Aalst zou uitsterven zonder dat debiele feest. Elke inwoner van Aalst, van de eerste tot de laatste, is in november geboren. Je moet je dus niet afvragen wanneer die zijn verwekt, en al helemaal niet hoe, want dan keert je maag om! In smerige toiletten, in bushokjes met op de vloer een smurrie van bewildplaste confetti, onder zo’n praalwagen die half in de etalage van een winkelpand staat geparkeerd, omdat de bestuurder straalbezopen was. Er zijn geen woorden voor!»

HUMO Die uitwassen zijn er, maar carnaval is toch vooral een volksfeest?

De Zeulder «Maar ja, ik ben daar erg mild in, hoor. En het volk moet vooral in Aalst blijven, want het is een stad die je gemakkelijk kan mijden.»

undefined

null Beeld

HUMO Bent u weleens in Aalst geweest?

De Zeulder «Eén keer, drie jaar geleden. Ik wou het belfort gaan bekijken, en daarvoor had ik een zonnige junidag uitgekozen, op een veilige afstand van het carnavalsseizoen. Dat was een misrekening. Toen ik uit mijn auto stapte, werd ik meteen overvallen door die misselijkmakende postcarnavalslucht. Ik ben meteen weer vertrokken.»

HUMO Wat is de postcarnavalslucht?

De Zeulder «Dat is de geur van residu’s die in hoeken en kanten achterblijven. Het gaat om een mengsel van verschaald bier, braaksel, sperma en andere lichaamsvochten, alsmede uitwerpselen van menselijke en dierlijke oorsprong. En nog wat rotte tanden die dat zootje marginalen elkaar uit de bek heeft geslagen tijdens het cafébezoek. Een microbioloog heeft mij later uitgelegd dat die smurrie in de eerste warme junidagen begint te gisten. Ik had het verkeerde moment uitgekozen. Ze zouden die rotzooi van de straten kunnen schrapen en in luchtdichte obussen naar Assad verschepen. Zijn vijanden zouden blij zijn dat de eentonigheid van de chemische aanvallen wordt doorbroken met een nieuwigheid. En Assad zelf zou verheugd constateren dat zijn tegenstanders kokhalzend wegvluchten tot aan de oevers van de Perzische golf, wat een heel eind verder is.»

HUMO Hoe viert u zelf carnaval?

De Zeulder «Ik vertoef dan graag een weekendje in het voormalig Drittes Reich, in Keulen of Düsseldorf. Je voelt dan meteen het verschil tussen een grote cultuurnatie en een door inteelt geplaagde uithoek als Aalst. Ook onze vrienden de moffen gedragen zich als varkens, maar dan wel als stijlvolle varkens. Ik word er nog met Herr Doktor aangesproken. De mensen vermommen er zich als Bertolt Brecht, Beethoven of Thomas Mann, en ze doen dat niet zonder zich gründlich vor zu bereiten. Vorig jaar ontmoette ik nog een schitterende Hildegard von Bingen, die mij uitvoerig onderrichtte in de middeleeuwse mystieke poëzie terwijl ik haar bereed. Ik zie het in Aalst niet meteen gebeuren.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234