null Beeld

Dokter De Zeulder viert

Vredig valt het Humo-hout ter aarde.

‘Humo lezen kan ernstige gevolgen hebben.’ Het is een ijzersterke slogan uit de jaren 90, maar heeft iemand zich ooit afgevraagd wat die ernstige gevolgen dan wel waren? Bijziendheid? Een tenniselleboog, lage rugpijn of een mentale aandoening? De vraag blijft actueel. We legden ze voor aan een vooraanstaand medicus.

Dr. Koen De Zeulder «Maak je geen zorgen, van Humo lezen blijf je kerngezond. De cijfers wijzen dat uit. Sinds het blad begon als Humo-radio, is de Vlaamse levensverwachting flink gestegen. Toen Guy Mortier in de late jaren 60 het roer overnam, nam die toename nog eens flink toe, wat niet zo evident is. Want van een toename verwacht je niet meteen dat ze zelf ook nog eens toeneemt. Dat maakt Humo zo uniek!»

HUMO Zijn de producten waarmee het blad wordt gemaakt gezond? Het papier, bijvoorbeeld?

De Zeulder «Daar wordt streng op toegekeken. De bomen waaruit het papier wordt gemaakt, komen uit een Zweeds ecowoud. Vooraleer men zo’n boom omhakt, wordt hij geïnspecteerd door een stel biologen. Elk vogelnestje wordt voorzichtig naar een ander deel van het woud verplaatst. Zelfs het kleinste insectje verhuist mee. De diertjes worden getest op parasieten en geringd – wat een precisiewerkje is – en daarna gaan ze de meditatieruimte in. Dat is een half transparante tupperwaredoos met een paar gaatjes in het deksel.»

HUMO Wat is het nut van die doos?

De Zeulder «Stel je maar eens voor dat je zelf in zo’n doos zou zitten. Naar verhouding zouden de wanden zich honderden meters ver uitstrekken. Het zachte, gedempte daglicht komt van overal. Je hoort in de verte een biologe harp spelen. Dat kunnen ze goed – die harige wijven scheren zich nooit, ze hebben dus tijd genoeg om te oefenen. Zo kom je in een zalig rustige stemming. Dat is nodig, want door die plotse verwijdering uit het vertrouwde milieu raakt zo’n insect totaal gestrest. Daarna wordt de boom plaatselijk verdoofd.»

HUMO Hoe doet men dat?

De Zeulder «Met een mengsel van cognac en elandmest. Dat wordt op de stam gesmeerd. Een halfuur later gaat de boom tegen de vlakte. Daarna volgt een volksfeest. Drank is in Zweden zo duur dat de dorpelingen de resten elandmestcognac als gekken weglikken. Ze zijn daar zo aan gewend geraakt dat je een emmer elandstront cadeau krijgt bij aankoop van een fles Hennessy. Als die niet wordt meegeleverd, breekt de hel los.»

HUMO Wat moet ik mij daarbij voorstellen?

De Zeulder «Een tijdje geleden was er schaarste op de elandmestmarkt, daarom werden er tijdelijk konijnenkeutels gebruikt. Zodra de eerste boom tegen de vlakte lag, begon de miserie. Die dorpelingen werden razend. Het eerste slachtoffer was de harpiste. Hulpeloos moest ze toekijken hoe tientallen mannen op haar instrument plasten, waarbij ze ruwe grappen maakten. Daarna werden de tupperwaredozen voetbalgewijs in het struikgewas getrapt. Een paar heethoofden wilden de omliggende dorpen platbranden, maar anderen hadden reeds alle auto’s in de fik gestoken. Het plan viel dus in het water, want een omliggend dorp ligt in Zweden gemiddeld zestig kilometer verder. Daarom keerde de woede zich tegen de biologen. Gewapend met knuppels kwamen de woestelingen dichterbij. In paniek belde een bioloog naar Christian Van Thillo, de eigenaar van de Persgroep en dus van Humo.»

HUMO Heeft die oersympathieke en vooruitziende ondernemer die de loonschalen weleens mag optrekken, die gekken kunnen bedaren?

De Zeulder «De bioloog kreeg hem niet aan de lijn. Maar dat wisten die hooligans niet. ‘Christian Van Thillo zegt dat konijnenkeutels net zo goed zijn als elandstront!’ sprak de bioloog. ‘Wie is Christian Van Thillo?’ was het antwoord. ‘Iemand die beweert dat konijnenkeutels net zo goed zijn als elandstront!’ riep de bioloog terug. ‘Ha, er wordt dus beweerd dat konijnenkeutels net zo goed zijn als elandstront? Zou best waar kunnen zijn, waarom zou iemand dat anders beweren? En waar rook is, is vuur, kijk maar eens naar onze auto’s!’ Daarop keerde de rust weer. Onder het mompelen van excuses poetste het gepeupel de harp, en de tupperwaredozen werden voorzichtig uit de braamstruiken gehaald.»

HUMO Is het sindsdien rustig gebleven?

De Zeulder «Ja. Soms krijgt iemand op het bakkes getroefd, omdat hij durft te beweren dat elandstront toch net dat tikje méér heeft dan konijnenkeutels, maar voor de rest valt het Humo-hout nog steeds vredig ter aarde. Al vierduizend Humo’s lang.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234