null Beeld

LachcoachBente Adriaens

Dollend uit een dip: ‘Je lichaam merkt geen verschil tussen een lach en een neplach’

Je stress neemt af en je energie neemt toe als je lacht. Lachcoach Bente Adriaens (36) van GetTheLaughFlow adviseert het te doen bij dagelijkse dingen, zoals de afwas.

HUMO Mag er meer gelachen worden?

BENTE ADRIAENS «Zeker. Kinderen lachen tot vierhonderd keer per dag, volwassenen maar vijftien tot twintig keer. We zijn het afgeleerd en zien lachen zonder aanleiding als iets vreemds. Dat is jammer, want als je lacht, maak je endorfine aan. Daardoor voel je je blij. Het niveau van het stresshormoon cortisol daalt, de bloedcirculatie verbetert en je krijgt meer energie. Uit onderzoek is ook gebleken dat het zelfvertrouwen van de werknemers groter is op afdelingen waar collega’s lachen. Daardoor is de communicatie vaak beter. We nemen onszelf en het leven vaak zo serieus. Dat mag, maar het is niet zo dat je boodschap niet ernstig meer is als je erbij lacht.»

HUMO Hoe maken we onszelf aan het lachen?

ADRIAENS «Door te beginnen met lachen, nep of echt. Ons lichaam merkt het verschil niet. Een neplach heeft alle positieve effecten van een echte lach. En als je begint met een neplach, schiet je sneller in een echte lach. Dat komt doordat je gelukshormonen aanmaakt.»

HUMO Kun je je uit een dip lachen?

ADRIAENS «Absoluut. Het is wel lastig als je niet gewend bent om te lachen. Maar hoe vaker je oefent, hoe makkelijker je een lach kunt oproepen. Koppel het aan iets wat je dagelijks doet, zoals tandenpoetsen of de vaatwasser legen. Doe dat met een lach! Je kunt ook naar een grappig filmpje kijken, of je eigen lach een minuut lang opnemen. Als je die later beluistert, giechel je vanzelf mee. En doe af en toe gek. Ik dol geregeld met een vriendin bij het skeeleren, we zijn dan even lekker kind.»

HUMO Wat is minder handig om te doen?

ADRIAENS «Lachen is goed, maar uitlachen niet. Als mensen tijdens mijn workhops naar elkaar wijzen, zeg ik daar meteen wat van.»

HUMO Wat zijn jouw trucs om ze aan het lachen te maken?

ADRIAENS «Het is geen kwestie van iemand aan het lachen maken, mensen moeten de lach uit zichzelf halen. Ik schijn wel een aanstekelijke lach te hebben. Als ik begin, doen mensen vaak mee. Tijdens een workshop doen we oefeningen om die lach op te wekken. We hebben ook aandacht voor de ademhaling, zoals rustig inademen en met een lach uitademen. Lachen en ademen liggen namelijk dicht bij elkaar. Soms zijn mensen sceptisch, maar als ze zich dan toch durven over te geven en me na afloop zeggen dat ze het heerlijk vonden, is dat voor mij het allermooiste.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234